γράφει ο

Γιώργος Καρανίκας

 

Από ότι φαίνεται αυτόν τον χειμώνα ούτε τα σκυλιά θα κυκλοφορούν στους δρόμους λόγω εξοικονόμησης ενέργειας…

 

Οι πάντες προειδοποιούν. Κλείστε τα φώτα, τις παιδικές χαρές μόλις σκοτεινιάζει, τα φώτα στα κτήρια, στα αξιοθέατα, στους δρόμους…

Ταμπουρωθείτε στα σπίτια σας …ο αντίχριστος έρχεται!

 

Το νομίσατε ότι μπορεί η πανδημία να πέρασε (εν μέρει) αλλά η κλεισούρα θα συνεχιστεί… Να γιατί η τηλεόραση έχει ένα κάρο σειρές να βλέπετε…

 

Το κουτόχορτο είναι θρεπτικό!

 

Διαβάζω από ρεπορτάζ Δραμινής εφημερίδας: «Αναφορικά με το ζήτημα της μείωσης ηλεκτρικής ενέργειας που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση, ήδη ο Δήμος Δράμας κλείνει προς το παρόν τα φώτα σε δημόσιους χώρους όπως παιδικές χαρές, πάρκα, κήπους, μνημεία και δημόσια κτίρια, από τις 10 το βράδυ.

 

Σε διαφορετική περίπτωση, αυτά τα φώτα παρέμεναν αναμμένα μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα και σε άλλες περιπτώσεις μέχρι το ξημέρωμα.

 

Να σημειωθεί ότι προς το παρόν δεν  υπάρχει καμιά μείωση φωτισμού σε κανένα δρόμο της πόλης, ενώ μπορεί να φτάσουμε ίσως σ’ αυτό το σημείο, αν τα μέτρα γίνουν ακόμα πιο σκληρά»..

 

Γιατί ο Δήμος Δράμας όπως και όλοι οι δήμοι ξέρουν καλά το ρητό: Όποιος την νύχτα περπατεί λάσπες και σκατά πατεί!

 

Και το κάνουν πράξη, όπως και οι κυβερνήσεις της χώρας μας και των άλλων χωρών.

 

Κι αν όλα αυτά περάσουν θα γίνει επίκαιρος ο λόγος του Καβάφη …ήταν κι αυτοί (οι βάρβαροι) μια κάποια λύσις!

 

Εκεί που έχει μεγάλη πλάκα στα μέτρα που θα ισχύσουν στην χώρα μας, είναι αυτά που αφορούν το Δημόσιο.

 

Διαβάζω: «Την δέσμη των προτάσεων που έχει ως στόχο να κινητοποιήσει τον δυσκίνητο δημόσιο τομέα και να δώσει το σήμα του επείγοντος για την καταπολέμηση της ενεργειακής σπατάλης ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

 

Στην ενημέρωση πήραν μέρος οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης».

 

Μιλάμε για φοβερό επιτελείο!

 

Πάμε παρακάτω: «Ξεκινώντας την ενημέρωση, ο Κώστας Σκρέκας είπε πως η κυβέρνηση θεσπίζει κίνητρα και αντικίνητρα για τους δημόσιους φορείς με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας στο 10%.

 

Στόχος η εξοικονόμηση να φτάσει το 30% έως το 2030, είπε ο υπουργός, ενώ ανακοίνωσε τη δημιουργία ψηφιακού συστήματος παρακολούθησης της κατανάλωσης.

 

Ο υπουργός Ενέργειας ζήτησε επίσης: «Για τα κτήρια του δημοσίου αρχικά οι δημόσιοι φόρεις να ορίσουν ενεργειακό υπεύθυνο για τον έλεγχο των κτηρίων και των εγκαταστάσεων.

 

Συντήρηση κλιματιστικών και ρύθμιση για την ορθολογική ενεργειακή κρίση.

Από όσους εργάζονται στο δημόσιο να λάβουν μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας.

 

Κατά την αποχώρηση, οι εργαζόμενοι να μεριμνούν για κλείσιμο ηλεκτρικών υπολογιστών και φωτισμού.

 

Ο ενεργειακός υπεύθυνος θα ορίζει ανά όροφο έναν υπάλληλο που θα αποχωρεί τελευταίος.

 

Τη βελτιστοποίηση του οδοφωτισμού των πόλεων, την περιορισμένη λειτουργία καλλωπιστικού φωτισμού που μπορεί να μειώσει 35-50% την κατανάλωση».

 

Βρε υπουργέ θέλεις και τα λες ή σου ξεφεύγουν. Ο άλλος μεγάλος υπουργός ο Μάκης Βορίδης είπε πως τα μέτρα έχουν ήδη ενσωματωθεί ήδη από 2/7 στην ΚΥΑ που προβλέπει το πλαίσιο για την εξοικονόμηση ενέργειας.

 

Ανακοίνωσε επίσης ότι από 2.495 φορείς του δημοσίου αυτοί που έχουν ενεργοποιηθεί για το θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας με ενεργειακό υπεύθυνο και καταχώριση στοιχείων στην πλατφόρμα ήταν μόλις 221».

Και πάλι καλά!

 

Έρχεται και ο ογκόλιθος της Οικονομίας που έχει στραγγίσει τα νοικοκυριά από χρήμα ο Θόδωρος Σκυλακάκης και είπε: «Το 2021 το ρεύμα κόστισε 700 εκατ. ευρώ στο ελληνικό δημόσιο.

 

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό ποσό και γι' αυτό αν επιτευχθεί εξοικονόμηση εμείς θα γλιτώσουμε πληρωμένες με 240 ευρώ τη μεγαβατώρα, δηλαδή 12-14 φορές πάνω απ' ό,τι πληρώναμε πριν.

 

Στην προσπάθεια αυτή φτιάξαμε και μια πλατφόρμα, όπου μπαίνουν όλα τα κτήρια και οι δομές του δημοσίου λογαριασμό - λογαρισμό, ώστε να παρακολουθούμε τι επιτυγχάνεται.

 

Στόχος μας είναι η αλλαγή συμπεριφοράς», υπογράμμισε ο κ. Σκυλακάκης καθώς πλέον δεν έχουμε την πολυτέλεια που είχαμε όταν η ενέργεια ήταν φθηνή.

 

Με άλλα λόγια …θα σας εξαφανίσωμεν!  Όλοι μέσα γρήγορα και …σκασμός!