Έξω από τις εγκαταστάσεις της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων βρέθηκε αντιπροσωπεία του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων μετά το ατύχημα εργαζόμενου στο εργοστάσιο (δες ΕΔΩ).

 

Σε ανακοίνωση του τονίζει ότι: «ένας συνάδελφος βρίσκεται στην εντατική νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης, θύμα ενός ακόμα εργοδοτικού εγκλήματος. Το ατύχημα είναι αποτέλεσμα των παλιών και μισοσυντηρημένων εγκαταστάσεων, που οδήγησαν στην διαρροή αντλίας με καυστικά οξέα μπροστά στο συνάδελφο».

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

 

"Τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με την ομαδική απόλυση ενός έμπειρου τεχνικού δυναμικού, χειροτέρεψαν ακόμα περισσότερο οι συνθήκες εργασίας και ο κίνδυνος ενός θανατηφόρου εργατικού ατυχήματος. Δίνουν και παίρνουν τα 12ωρα, οι «έκτακτες κλήσεις», η υπερωριακή απασχόληση, η εργολαβοποίηση.

 

Ταυτόχρονα λειτουργεί ένας ολόκληρος εργοδοτικός μηχανισμός, ώστε να βασιλεύει μέσα στο εργοστάσιο «ο νόμος της σιωπής».

 

Οι ευθύνες βρίσκονται στα χέρια της εργοδοσίας, της κυβέρνησης και των ελεγκτικών μηχανισμών, που δεν πήραν κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ασφάλεια στο χώρο εργασίας, με αποτέλεσμα τα πολλά μικρά εργατικά ατυχήματα του προηγούμενου διαστήματος να γίνονται προάγγελος γι’ αυτό που έγινε.

 

Η κατάσταση στο εργοστάσιο των λιπασμάτων αφορά όλο το λαό της περιοχής. Τόσο επειδή οι εργάτες είναι ταξικά μας αδέρφια, όσο και εξαιτίας του κινδύνου βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης, που παραμονεύει.

 

Απαιτούμε τώρα να αποδοθούν οι ευθύνες στο ηθικό αυτουργό αυτού του ατυχήματος, που, όσο και να κρύβεται πίσω από αλλαγές ονομάτων και αλλαγές ΑΦΜ, είναι ο ίδιος.

 

Απαιτούμε την επαναπρόσληψη των συναδέλφων, που εδώ και έξι χρόνια παλεύουν να γυρίσουν στις δουλειές τους.

 

Απαιτούμε τώρα να λειτουργήσουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες για την ουσιαστική βελτίωση της ασφάλειας της εργασίας.

 

Οι συνάδελφοί μας μέσα στο εργοστάσιο έχουν κάθε δικαίωμα να απαιτούνε να γυρνάνε σώοι και ζωντανοί στα σπίτια τους. Έχουν κάθε δικαίωμα να πληρώνονται αξιοπρεπώς για την δουλειά τους και να οργανώνουν την πάλη τους για την βελτίωση της ζωής τους.

 

Καλή και γρήγορη ανάρρωση στον συνάδελφο και την συμπαράστασή μας στην οικογένεια του.

 

Να σταματήσει τώρα το εργοδοτικό έγκλημα στα Λιπάσματα Καβαλάς!"

 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΚΑΒΑΛΑΣ

 

(δελτίο Τύπου)