Πολλοί κτηνοτρόφοι του νησιού κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς εισόδημα αφού λίγες μέρες πριν το Πάσχα δεν έχουν καταφέρει να πουλήσουν τα ζώα τους ή θα αναγκαστούν να τα πουλήσουν σε εξευτελιστικές τιμές. 

 

Ήδη οι τιμές που δίνουν οι έμποροι έχουν πάρει την «κατηφόρα» με κίνδυνο να αναγκαστούν να πουλήσουν οι κτηνοτρόφοι κάτω από το κόστος, την ώρα που οι τιμές στο «ράφι» έχουν αυξηθεί σημαντικά.

 

Το  κόστος παραγωγής έχει εκτιναχτεί με τις  τεράστιες αυξήσεις στις ζωοτροφές και τα αγροεφόδια, τις αυξήσεις στο ρεύμα και τα καύσιμα, στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα κοροϊδία, που δεν καλύπτουν στο ελάχιστο τις ανάγκες των αγροτοκτηνοτρόφων, ενώ την ίδια στιγμή δίνει παχυλές ενισχύσεις σε εφοπλιστές, βιομηχάνους, δισεκατομμύρια ευρώ στο ΝΑΤΟ και σε πολεμικούς εξοπλισμούς.

 

Αυτές τις μέρες περίμεναν οι κτηνοτρόφοι του νησιού για να μπορέσουν να έχουν ένα εισόδημα για να ζήσουν τις οικογένειας τους και να παραμείνουν στο επάγγελμα και βρίσκονται αντιμέτωποι με το καρτέλ των εμπόρων που διαμορφώνουν τις τιμές με βάση την κερδοφορία τους.

 

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της ελεύθερης αγοράς, της ελεύθερης οικονομίας που ορκίζονται όλα τα αστικά κόμματα, για αυτό όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα και της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, πολέμησαν με λύσσα το δίκαιο αίτημα των αγωνιζόμενων αγροτοκτηνοτρόφων για κατώτερες εγγυημένες τιμές στα αγροτικά προϊόντα που θα εξασφάλιζε ένα ικανοποιητικό εισόδημα,  θα κάλυπτε το κόστος παραγωγής και θα άφηνε ένα λογικό κέρδος για την επιβίωση των οικογενειών τους.

 

Ζητάμε από την κυβέρνηση:

  

►Την  άμεση ενίσχυση των κτηνοτρόφων για να καλύψουν το χαμένο τους εισόδημα από τις χαμηλές τιμές που επικρατούν  και των κερδοσκοπικών παιχνιδιών που παίζουν οι έμποροι στις πλάτες τους.
►Να σταματήσουν οι  εισαγωγές αμνοεριφίων.
►Να απορροφηθούν τα αδιάθετα αμνοερίφια απ’ το κράτος. 
►Μείωση κόστους παραγωγής: αφορολόγητο πετρέλαιο, 50% μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής , κατάργηση του Φ.Π.Α. στα αγροεφόδια, καθώς και μείωση των τιμών τους. Επιδότηση των ζωοτροφών.
►Κατώτερες εγγυημένες τιμές στα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα λογικό κέρδος για την επιβίωση μας.

 

(δελτίο Τύπου Αγροκτηνοτροφικού συλλόγου Θάσου)