Έναν ψηφιακό χάρτη των γεγονότων της Ελληνικής Επανάστασης από το 1821 μέχρι το 1832 έφτιαξαν δύο φίλοι και συμπεριέλαβαν εκατοντάδες μάχες, συνθήκες κι άλλα άξια αναφοράς γεγονότα χρησιμοποιώντας την εφαρμογή google maps.

 

«Πέρυσι, με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, άρχισα να ψάχνω πληροφορίες για να τις προσθέσω στις σκονισμένες αναμνήσεις από τα σχολικά χρόνια που είχαν μείνει στο χρονοντούλαπο. Βρήκα λοιπόν τα ιστορικά γεγονότα της περιόδου εκείνης και τα σημείωνα σε χαρτιά με χρονολογική σειρά. Ταυτόχρονα, εμπνεύστηκα από ένα κανάλι στο youtube που ασχολείται με σημαντικά ιστορικά πρόσωπα και στο τέλος κάθε βίντεο δείχνει σε χάρτη τα μέρη όπου έδρασαν και αποφάσισα να κάνω το ίδιο», δηλώνει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δημιουργός του διαδικτυακού χάρτη Χρήστος Αγαθόπουλος.

 

Καθώς συγκέντρωνε τα ιστορικά γεγονότα, διαπίστωσε ότι ο όγκος τους είναι πολύ μεγάλος και απευθύνθηκε σε έναν φίλο του, τον Χάρη Βαδιβούλη, για να τον βοηθήσει.

 

«Διαμοιραστήκαμε ό,τι είχα συγκεντρώσει έως εκείνη τη στιγμή, βρήκε κι αυτός αρκετό υλικό ακόμη, και μετά χωρίσαμε τις χρονολογίες που ήταν ο καθένας υπεύθυνος να «καρφιτσώσει» στον χάρτη», εξηγεί ο κ. Αγαθόπουλος.

 

Ο χάρτης έχει δημιουργηθεί σε φόρμα Google Maps. Αριστερά βρίσκεται ένα υπόμνημα που εξηγεί τι σημαίνει το καθένα από τα δεκαπέντε σύμβολα που θα συναντήσει ο χρήστης.

 

Ένα εικονίδιο σημαίνει ότι έγινε μάχη και νίκησαν οι Έλληνες, ένα άλλο ότι τη μάχη κέρδισαν οι Οθωμανοί, με άλλο συμβολίζονται οι σφαγές και οι λεηλασίες, άλλο υποδηλώνει την εξέγερση μιας περιοχής και άλλο την υπογραφή συνθήκης ή διατάγματος.

 

«Κάτω από το υπόμνημα, μπορεί κάποιος να δει τα γεγονότα με χρονολογική σειρά. Πατώντας πάνω στο γεγονός θα τού δείξει πού είχε συμβεί στον χάρτη, θα διαβάσει μία μικρή περιγραφή, ενώ αν θέλει να μάθει περισσότερα, μπορεί να ανοίξει την πηγή που παραθέτουμε», εξηγεί ο 25χρονος δημιουργός.

 

Κύρια πηγή των δύο νέων αποτέλεσε το διαδίκτυο, βιβλία από τις προσωπικές τους συλλογές, ένα χρονολόγιο του στρατού, αλλά και τοπικές ιστοσελίδες περιοχών όπου έγιναν μικρότερες μάχες ή συγκρούσεις, με λιγότερο γνωστές πληροφορίες.

 

Οι δυο τους τονίζουν ότι η δουλειά τους είναι ερασιτεχνική και προτρέπουν τον κόσμο να επικοινωνήσει για όποιες βελτιώσεις ή διορθώσεις. «Σίγουρα έχει λάθη, δεν είμαστε ιστορικοί. Είμαστε όμως ανοιχτοί να μας επισημάνουν οι γνώστες τα σημεία που θέλουν βελτίωση ή αλλαγή», λέει ο κ. Βαδιβούλης.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο χάρτης περιλαμβάνει ιστορικά γεγονότα και από την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, όπως τη συμμετοχή Μαρωνιτών και Αινιτών στην Ελληνική Επανάσταση, την μάχη στο Κουρί Έβρου, η εκδίωξη των Τούρκων από την Θάσο αλλά και αναφορές στον Αναγνώστη Καλημέρη και Μανώλη Βαλαβάνο, για την ναυμαχία στην Κεραμωτή, όπως και την σφαγή της Σαμαθράκης.

 

Οι αναφορές σε Καβάλα και Θάσο 

 

Στα δύο εικονίδια που υπάρχουν στον χάρτη διαβάζουμε:

 

- 31 Αυγούστου -  1 Σεπτεμβρίου 1821 - Θασίτες και Ψαριανοί με τους υπό τους Αναγνώστη Καλημέρη και Μανώλη Βαλαβάνο νικούν σε ναυμαχία έξω από την Κεραμωτή Καβάλας Τούρκους που σχεδίαζαν ανακατάληψη της Θάσου.

 

- Τέλη Ιουνίου 1821 - Οι Θασίτες νικούν τους Τούρκους και τους διώχνουν από το νησί.

 

Δείτε τον χάρτη ΕΔΩ.