Την ανάγκη να διεκδικήσει η Δημοτική Αρχή της Θάσου κονδύλια για την αρχειοθέτηση αλλά και την ψηφιοποίηση ιστορικών εγγράφων του τόπου, ζητούν οι δημοτική σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης. 

 

Όπως λένε: «Πριν από κάποιους μήνες ξεκίνησε μια προσπάθεια αρχειοθέτησης των εγγράφων της κοινότητας Λιμεναρίων που όμως πολύ σύντομα διακόπηκε». 

 

«Τα έγγραφα του συγκεκριμένου αρχείου περιέχουν σημαντικά τεκμήρια για την ιστορική διαδρομή της κοινότητας κατά την τελευταία εκατονταετία», τονίζουν. 

 

Αναλυτικά: 

 

«Πιστεύουμε ότι αυτή η επιστημονική εργασία πρέπει να συνεχιστεί και μάλιστα να γίνει και στα δέκα χωριά του νησιού μας, ώστε αντικειμενικά να αναδειχθεί η νεότερη ιστορία του, μέσα από τις αποφάσεις των κοινοτικών συμβουλίων και πλήθος άλλων εγγράφων.

 

Με αυτόν τον τρόπο θα εμπλουτιστούν ιστορικά αρχεία,( π.χ. Θεολόγου), θα χρησιμοποιηθούν από μελετητές και θα συνδράμουν ουσιαστικά σε επιστημονικές εργασίες, συγγράμματα, μεταπτυχιακά, Διδακτορικά, τέως επιστημόνων.

 

Επιπλέων θα μπορούνε να είναι προσβάσιμα σε εκπαιδευτικούς του νησιού μας για να εμπλουτίσουν τις γνώσεις των μαθητών μας στην ιστορία του τόπου μας.

 

Η Δημοτική Αρχή πρέπει να διεκδικήσει κονδύλια όχι μόνο για την αρχειοθέτηση αλλά και την ψηφιοποίησή τους σε μια εποχή όπου η παγκόσμια αλλά και η εγχώρια καθεστωτική τάξη πραγμάτων θέλει ουσιαστικά την διαγραφή της ιστορικής μνήμης και το ξαναγράψιμό της.

 

Μια τέτοια δουλειά από την Δημοτική Αρχή ενδεχομένως θα μπορούσε να αναδείξει τις λαμπρές σελίδες του τόπου μας από την εποχή των Μεταλλείων, το καπνεργατικό κίνημα, την Εθνική Ανστίσταση, το συνδικαλιστικό κίνημα των μεταλλοεργατών του '60 και τις διώξεις που υπέστησαν.

 

Αυτή την παρακαταθήκη πρέπει να αναδείξουμε και να την παραδώσουμε στους νεότερους μέσα από την συλλογική μνήμη».

 

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Θάσου,

Χρυσάφης Νικόλαος

Κυριατζίδου Χαρίκλεια

Λαμπρινίδης Λάμπρος.