Εντατικολόγος του νοσοκομείου Καβάλας εργάζεται με κολάρο ώστε να αποφευχθεί στο τμήμα μία 3η αναρρωτική άδεια και αποδυναμωθεί και άλλο από προσωπικό το νοσοκομείο. 

 

Το γεγονός κάνει γνωστό με ανάρτηση της η εντατικολόγος του νοσοκομείου Καβάλας, Μαρία Βάλτου, η οποία αναφέρει και στοιχεία της μελέτης Τσιόδρα-Λύτρα που παρουσιάζει μεταξύ άλλων τη θνητότητα όσων διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ. 

 

Όσα λέει η κ. Βάλτου:

 

«Τα λέμε 2 χρονια συνεχώς, τα φωνάζαμε δεκαετίες σε κάθε ευκαιρία..

 

Κάποιοι νόμιζαν πως με αναστολές αδειών και χειροκροτήματα θα έλυναν το πρόβλημα. 

 

Τώρα και σε μελέτη...

 

Από τη ΜΕΘ Γενικού Νοσοκομείο Καβάλας, όπου η εφημερεύουσα δουλεύει με μαλακό κολάρο (προκειμένου το τμήμα να αποφύγει μια 3η αναρρωτική), καλό σας απόγευμα.

 

Σύμφωνα με μελέτη που διεξήγαγαν από κοινού ο Καθηγητής Δημόσιας υγείας και Επιδημιολογος Θεοδωρος Λύτρας μαζι με τον Καθηγητή Παθολογιας - Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα, όσο περισσότεροι οι διασωληνωμένοι στο ΕΣΥ, τόσο αυξάνει κλιμακωτά η πιθανότητα θανάτου ανά μέρα νοσηλείας: +25% για >400, έως +57% για >800 ασθενείς. Μάλιστα η διασωλήνωση σε νοσοκομείο εκτός Αττικής σχετιζόταν με +35-40% θνητότητα.

 

Σύμφωνα με τα ευρήματα, η νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετιζόταν με 87% αυξημένη θνητότητα

 

Ο Θεόδωρος Λύτρας διευκρινίζει ότι παρ' ότι αυτό αφορούσε λίγους, μόνο ~5% των διασωληνωμένων (οι υπόλοιποι ήταν εντός ΜΕΘ), και εν μέρει ίσως αφορά διαλογή των πιο βαριά πασχόντων ασθενών, άρα μη αιτιακή σχέση, άρα πρέπει να ερμηνευθεί με προσοχή». 

 

Δείτε την μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα ΕΔΩ