«Οι Έλληνες ενωμένοι και ήπιοι κερδίζουμε πάντα. Διασπασμένοι και φανατισμένοι έχουμε ηττηθεί» ανέφερε μεταξύ άλλων ο περιφερειακός σύμβουλος Καβάλας, δικηγόρος Αλέξανδρος Ιωσηφίδης, στην ομιλία που έκανε στον Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Παύλου, ανήμερα του εορτασμού του πολιούχου, με θέμα την απελευθέρωση της Καβάλας…

 

 

 

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΑΠ. ΠΑΥΛΟΥ

 

 «Ημείς ο Αντιναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης, Αρχηγός του Στόλου του Αιγαίου, προς τους κατοίκους της Καβάλας

Διακηρύσσομεν και Διατάσσομεν

Η Καβάλα, μεθ’ όλων των πέριξ, μετά του λιμένος και των ακτών αυτής κατελήφθη υφ’ υμών και διατελεί από τούδε εις την κατοχή μας.

Εγγυώμεθα τον απόλυτον σεβασμόν και απρόσβλητον διατήρησιν των ιδιωτικών δικαιωμάτων, της Θρησκευτικής και προσωπικής ελευθερίας, της τιμής, των οικογενειακών σχέσεων και της ιδιοκτησίας εις πάντας τους κατοίκους της καταληφθείσης χώρας αδιακρίτως φυλετικής καταγωγής ή Θρησκεύματος θεωρούντες αυτούς πάντας αδιακρίτως ίσους μεταξύ των ως προς τα δικαιώματα και τας υποχρεώσεις.  

Εν όρμω Καβάλας και από του «Γ.Αβέρωφ» τη 26 Ιουνίου 1913»

Ο Αντιναύαρχος Αρχηγός του Στόλου του Αιγαίου

ΠΑΥΛΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Τμήμα από το ιστορικό διάγγελμα που εκφώνησε από τον εξώστη του τότε Διοικητηρίου της πόλης μας ο Πλωτάρχης Αντώνης Κριεζής,

  • Σεβασμιότατε Μητροπολίτα Της Αποστολοβάδιστης Μητροπόλεως Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου κ.κ. Προκόπιε
  • Σεβασμιότατε Μητροπολίτα Ζιχνών και Νευροκοπίου
  • Σεβασμιότατε Αρχιεπίσκοπε, εκπρόσωπε της Σιωνίτιδος Εκκλησίας της Αγίας Πόλεως της Ιερουσαλήμ
  • Τίμιοι Πρεσβύτεροι της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας
  • κ. Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας
  • Κα Δήμαρχε 
  • Στρατηγέ, Διοικητή της 20ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας
  • Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας
  • Κε Αντιπεριφερειάρχη Αγρ. Ανάπτυξης
  • Αξιωματικοί των λοιπών αστυνομικών και στρατιωτικών αρχών
  • Τέως βουλευτές
  • Συνάδελφοι περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι
  • Αγαπητοί Συμπολίτες

Μια μεγάλη γιορτή είναι η σημερινή για την ευλογημένη και πολύπαθη περιοχή της Καβάλας. Τέτοιες μέρες τον Ιουνίο του 1913 απελευθερώθηκε η πόλη μας από τη φρικτή και οδυνηρή τουρκική αρχικά και βουλγαρική στη συνέχεια κατοχή. Αιώνες σκλαβιάς, κατοχής, διώξεων και καταπιέσεων ήταν πλέον κομμάτι του παρελθόντος. Αυτή η όμορφη γωνιά της πατρίδας μας, ενώθηκε με την ελεύθερη Ελλάδα και άνοιξε μια νέα λαμπρή σελίδα στην ιστορία της περιοχής μας.

Οι πρώην σύμμαχοι μας  κατά τον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο Βούλγαροι, είχαν μεταμορφωθεί αμέσως μετά σε αδυσώπητους διώκτες του Ελληνισμού και της Ελληνικής ψυχής των κατοίκων της περιοχής. Και όλα αυτά, με προφανή στόχο την αλλοίωση των πληθυσμιακών δεδομένων της περιοχής. Τακτική που εφάρμοσαν με ιδιαίτερη ένταση τις προηγούμενες δεκαετίες σε όλη την περιοχή της Μακεδονίας.

Το καλοκαίρι του 1913 αρχίζει ο Β’ Βαλκανικός πόλεμος. Ο κατοχικός στρατός των Βουλγάρων αισθάνθηκε αμέσως την πίεση του πολεμικού ναυτικού των Ελλήνων στα φουρτουνιασμένα νερά του Αιγαίου, και μετρούσε ήδη ανεπανόρθωτες ζημιές από τα κανόνια των Ελληνικών πλοίων. Ο στόλος μας αγκυροβολεί στη Θάσο, και οι ψίθυροι της εποχής αναφέρουν για επικείμενη απόβαση του Ελληνικού Στρατού μέσω θαλάσσης. Οι Βούλγαροι πανικοβάλλονται και συλλαμβάνουν τους επιφανείς πολίτες της Καβάλας. Επιπλέον έχουν τοποθετήσει εκρηκτικά σε κτήρια της πόλης και ναρκοθετούν τον κόλπο της Καβάλας φοβούμενοι την υποτιθέμενη απόβαση του ελληνικού στρατού. Ο ναύαρχος Κουντουριώτης γνωρίζοντας τη δυσκολία του εγχειρήματος εφαρμόζει ένα μεγαλοφυές τέχνασμα όπου άδεια μεταγωγικά πλοία εμφανίζονται στον κόλπο της Καβάλας, να κάνουν προετοιμασίες απόβασης. Φοβούμενοι οι Βούλγαροι ότι θα εγκλωβιστούν από τους Έλληνες εγκαταλείπουν άρον άρον την πόλη παίρνοντας ως ασπίδα τους άρχοντες της πόλης.

Αυτό το αριστοτεχνικό σχέδιο του Κουντουριώτη ήταν η αρχή της απελευθέρωσης της Καβάλας και απέδειξε το αθάνατο δαιμόνιο της Ελληνικής Φυλής.

Μια ομάδα νέων της Καβάλας αποτελούμενη από τους Γεώργιο Χατζηαποστόλου, Δημήτριο Ανδρή, Παράσχο, Σταμάτη Γαλανό, Δημήτριο Χαρισιάδη, Πέτρο Βλάχο,  ενημερώνει τον Στόλαρχο Κουντουριώτη  ο οποίος δίνει άμεσα εντολή στον κυβερνήτη του αντιτορπιλικού «ΔΟΞΑ» να κατευθυνθεί προς την Καβάλα. Με τη συνδρομή των ψαράδων αποφεύγει τις ναρκοθετημένες περιοχές και πλέοντας πλησίον του ποταμού Νέστου φτάνει ανατολικά της πόλης. Οι βαρκάρηδες βγάζουν με τις βάρκες τους  στη στεριά τους έλληνες ναύτες. Από εκείνη τη στιγμή αναστήθηκε η πόλη της Καβάλας και έγινε αναπόσπαστο τμήμα του εθνικού κορμού. Οι ελληνικές σημαίες κυματίζουν παντού. Ο άνεμος της λευτεριάς πνέει σε όλες τις γειτονιές της Καβάλας και η πόλη είναι πλέον ελεύθερη από μακραίωνη σκλαβιά.

Ο πλωτάρχης Κριεζής γίνεται το κεντρικό πρόσωπο και στον εξώστη του τότε Διοικητηρίου, υψώνει με δέος τη γαλανόλευκη σημαία.  

Το ίδιο απόγευμα στέλνεται ένα αξέχαστο τηλεγράφημα το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής ιστορίας μας, από το θωρηκτό Αβέρωφ.

«Εξ Αβέρωφ τη 27η Ιουνίου, ώρα 5 και 3 0˙ μ.μ. Σήμερον επισήμως προκηρύχθη η κατάληψις της Καβάλας. Εκκαθαρίσαμεν τα περίχωρα από τους κομιτατζήδες και ικανούς Βουλγάρους στρατιώτες αδέσποτους. Ο ενθουσιασμός είναι μέγιστος. Οι Τούρκοι συμμετέχουσι πλήρως αυτού. Κουντουριώτης».

 

Αγαπητοί συμπατριώτες,

Η σημερινή μέρα είναι για την Καβάλα μια μεγάλη και διπλή γιορτή, προσαρμοσμένη μέσα στα πλαίσια της ελληνορθόδοξης παράδοσης μας. Ορθοδοξία και ελληνισμός είναι δύο έννοιες αναπόσπαστα συνδεδεμένες. Σήμερα πανηγυρίζουμε και εορτάζουμε μαζί με τα ελευθέρια και τη μνήμη του ιδρυτή της τοπικής εκκλησίας μας και Αποστόλου των Εθνών, Παύλο, της κορυφαίας παγκόσμιας προσωπικότητας που συνδέθηκε με την περιοχή μας. Η πόλη μας του οφείλει κάθε δυνατή τιμή. Πριν από περίπου 1965 χρόνια, εδώ στο λιμάνι της Νεάπολης ύστερα από θεϊκή υπόδειξη «καὶ ὅραμα διὰ τῆς νυκτὸς ὤφθη τῷ Παύλῳ· ἀνήρ τις ἦν Μακεδὼν ἑστώς, παρακαλῶν αὐτὸν καὶ λέγων· διαβὰς εἰς Μακεδονίαν βοήθησον ἡμῖν» έφτασε για να ιδρύσει στην αρχαία πόλη των Φιλίππων την χριστιανική κοινότητα.

Ο Απόστολος Παύλος μετέφερε το διαχρονικό μήνυμα της αγάπης και της εν Χριστώ ελευθερίας. Απελευθέρωσε τους Φιλιππησίους από τα δεσμά της αμαρτίας και τους καθιστά κοινωνούς του λόγου του Χριστού. Στον Ζυγάκτη ποταμό, η Αγία Λυδία βαπτίζεται η πρώτη Ευρωπαία Χριστιανή.  Οι Φίλιπποι είναι η πρώτη Ευρωπαϊκή πόλη στην οποία σπέρνεται ο σπόρος του χριστιανικού Ευαγγελίου από τον Πρωτοκορυφαίο Απόστολο Παύλο και τους συνεργάτες του. Αυτός ο σπόρος που φυτεύτηκε τότε είναι μπολιασμένος μέχρι σήμερα στις ψυχές των σύγχρονων Φιλιππησίων.

Ας εμπεδώσουμε τη φράση του Αποστόλου Παύλου στην προς Γαλάτας επιστολή «Τῇ ἐλευθερίᾳ οὖν, ᾗ Χριστὸς ἡμᾶς ἠλευθέρωσε, στήκετε, καὶ μὴ πάλιν ζυγῷ δουλείας ἐνέχεσθε». και να συνειδητοποιήσουμε την αξία της πνευματικής ελευθερίας που μας δίδαξε ο Απ. Παύλος με την πίστη στο Χριστό και τη γνώση του Ευαγγελίου. Να εκτιμήσουμε τις θυσίες των προγόνων μας και να εμπνευστούμε από εκείνους. Να οπλιστούμε με θάρρος και δύναμη, να συνεχίσουμε τον αγώνα ώστε να ξεπεραστούν όλες οι δυσκολίες από την πρωτοφανή οικονομική, κοινωνική και κυρίως ηθική κρίση που βιώνει η πατρίδα μας. Εύχομαι οι ενέργειές μας σήμερα, να κάνουν όσους αγωνίστηκαν και υπέφεραν για την απελευθέρωση της πόλης μας, να νιώσουν δικαιωμένοι.

Οι Έλληνες ενωμένοι και ήπιοι κερδίζουμε πάντα. Διασπασμένοι και φανατισμένοι έχουμε ηττηθεί.

Με την ευλογία του Παντοδύναμου Θεού και τις πρεσβείες του Πολιούχου και ιδρυτή της Εκκλησίας μας Απ. Παύλου, να μην απολέσουμε την ελπίδα μας για ένα καλύτερο αύριο για την πατρίδα μας και την περιοχή μας.

Χρόνια Πολλά