Στη Βουλή πηγαίνει το ζήτημα με το πλοίο επιφυλακής στη Θάσο κατά τις νυχτερινές ώρες, με ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Γιάννη Δελή και Λεωνίδα Στολτίδη προς τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.  

 

Αξίζει να σημειωθεί πως τις προηγούμενες μέρες ένας 62χρονος κινδύνευσε να χάσει τη ζωή του επειδή ενώ χρειαζόταν άμεση διακομιδή στο νοσοκομείο Καβάλας δεν υπήρχε πλοίο επιφυλακής (δες ΕΔΩ). 

 

Πρόκειται για ένα κρίσιμο για τη ζωή και την υγεία του λαού της Θάσου πρόβλημα της μη ύπαρξης πλοίου επιφυλακής για μεταφορά ασθενών μετά το πέρας των δρομολογίων σε σταθερή βάση. 

 

Αναλυτικά όσα λένε οι βουλευτές Δελλής και Στολτίδης: 

 

"Ο λαός της Θάσου έρχεται καθημερινά αντιμέτωπος με τις υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας εν μέσω πανδημίας, με το Κέντρο Υγείας να αντιμετωπίζει πληθώρα προβλημάτων λόγω της συνεχιζόμενης υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης, ζητήματα τα οποία αν και είναι γνωστά στο αρμόδιο υπουργείο μέσω ερώτησής μας (4773/4-3-2021), παραμένουν και διογκώνονται.

 

Έρχεται αντιμέτωπος με τη διαχρονική πολιτική όλων των κυβερνήσεων που τα δίνουν όλα στο εφοπλιστικό κεφάλαιο (επιδοτήσεις, προαιρετική φορολογία, αφορολόγητο πετρέλαιο) την ώρα που καθορίζουν κατά το δοκούν τα δρομολόγια των πλοίων, αφήνουν κάθε χρόνο για μήνες με μειωμένα ή και χωρίς δρομολόγια τη γραμμή «ΠρίνοςΚαβάλα», αυξάνουν τις τιμές των εισιτηρίων, καταστρατηγούν τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα των ναυτεργατών.

 

Αποκορύφωμα αποτελεί η άρνηση συγκεκριμένου πλοιοκτήτη να βάζει βάρδια για πλοίο επιφυλακής, όπως έγινε και την Τρίτη 19/10/2021 όταν ασθενής από το νησί έχριζε άμεση διακομιδή στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας. Ανάλογα περιστατικά υπήρξαν και στο παρελθόν και η «λύση» που βρισκόταν ήταν η διακομιδή με σκάφος του λιμενικού και όταν αυτό ήταν χαλασμένο ακόμα και με καΐκια ή ρυμουλκά. Με τελείως ακατάλληλα μέσα δηλαδή, αφού εκτός των άλλων η μεταφορά γίνεται χωρίς τη συνοδεία του ασθενοφόρου. 

 

Στο συγκεκριμένο περιστατικό κλήθηκε το λιμενικό να κάνει τη διακομιδή, η οποία έγινε με μεγάλη χρονική καθυστέρηση αφού το πλοίο ξεκίνησε από την Καβάλα και ταυτόχρονα διαπιστώθηκε και βλάβη, ώστε να φτάσει στο νοσοκομείο της Καβάλας μετά από πολύωρη καθυστέρηση, με σοβαρό κίνδυνο για τη ζωή του ασθενή.

 

Να σημειωθεί ότι η άρση της υποχρεωτικότητας να υπάρχει πλοίο επιφυλακής 365 μέρες το χρόνο νομοθετήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και η αρνητική αυτή εξέλιξη για τους κατοίκους της Θάσου συνεχίζεται και με την κυβέρνηση της ΝΔ.

 

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί,  σε τι ενέργειες θα προβεί η Κυβέρνηση:

 

•          Για την άμεση επίλυση του προβλήματος με την επαναφορά της υποχρεωτικότητας στις ναυτιλιακές εταιρίες, που δραστηριοποιούνται στις γραμμές Θάσου – Καβάλας, να εκτελούν βάρδια πλοίου επιφυλακής 365 μέρες το χρόνο και γενικότερα ώστε να εξασφαλίσει την έγκαιρη και ασφαλή μεταφορά με όλα τα μέσα, πλωτά ή εναέρια, όσων ασθενών το χρειάζονται κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου και για όλο το 24ωρο.

 

•          Για τη στελέχωση του Κέντρου Υγείας Πρίνου με το απαραίτητο μόνιμο και πλήρους απασχόλησης προσωπικό όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, ώστε να λειτουργεί πλήρως και να αντιμετωπίζονται τακτικά και έκτακτα περιστατικά".

 

Οι Βουλευτές

Δελής Γιάννης

Στολτίδης Λεωνίδας