Για σοβαρότατες καταγγελίες των εργαζομένων στα Πετρέλαια Καβάλα, κάνει λόγο η βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Τάνια Ελευθεριάδου

 

«Οι αποφάσεις της εταιρείας έθεσαν σε κίνδυνο τις ζωές των εργαζομένων και την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής», τονίζει η κ. Ελευθεριάδου. 

 

Η ανακοίνωση της Τάνιας Ελευθεριάδου: 

 

«Τις αλλοπρόσαλλες και άκρως επικίνδυνες αποφάσεις της διοίκησης της  Energean Oil and Gas φέρνουν στο φως οι εργαζόμενοι του εργοστασίου Πετρελαίων. Πρόκειται, θυμίζω, για την εταιρεία που θα λάβει εμπορικό δάνειο με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου ύψους 90,5 εκ. ευρώ και δάνειο μειωμένης εξασφάλισης ύψους 9,5 εκ. ευρώ.

 

Η αλληλουχία των γεγονότων που αναφέρονται από το Σωματείο είναι ενδεικτική των μεθοδευμένων κινήσεων της εργοδοσίας για ανατροπή του εργασιακού μοντέλου, εις βάρος των εργαζομένων. Όμως, όταν αυτή υλοποιείται θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής, τότε ξεπερνά τα όρια ανοχής. 

 

Τα όσα καταγγέλλονται είναι τεράστιας σημασίας. Οι απολύσεις έμπειρων στελεχών σε διαδικασίες που απαιτούν την απόλυτη και αποτελεσματική συνεργασία όλων των εργαζομένων, το διαρκές κλίμα ανασφάλειας και οι αποφάσεις που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των εργαζομένων (διακοπή παροχής φυσικού αερίου εν ώρα λειτουργίας) είναι ενδεικτικές της στάσης της εργοδοσίας. 

 

Άλλωστε, σύμφωνα με τη σύμβαση παραχώρησης του ελληνικού δημοσίου προς την εταιρεία, υπάρχει ρητή αναφορά σχετικά με την παραγωγή πετρελαίου προς όφελος των εργαζομένων και της τοπικής κοινωνίας. Αν η εταιρεία, για οποιονδήποτέ λόγο δεν μπορεί να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, ας παραδώσει τις εγκαταστάσεις στο ελληνικό δημόσιο.

 

Η απεύθυνση των εργαζομένων στην πολιτική ηγεσία και στις αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου, μετά την αυθαίρετη και απαράδεκτη άρνηση της εργοδοσίας να εμπεδώσει την επικινδυνότητα των λανθασμένων επιλογών της, θέτει όλους μας προ των ευθυνών μας.

 

Η ανθρώπινη ζωή, η προστασία του περιβάλλοντος, η ασφάλεια των εργαζομένων, οι εργασιακές συνθήκες, ο σεβασμός των εργασιακών κεκτημένων αποτελούν για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. τα ζητούμενα για την αναπτυξιακή πορεία της περιοχής. Επιχειρηματικότητα με τους όρους που ακολουθούν οι διοικήσεις των δύο μεγάλων εργοστασίων της περιοχής, δεν πρέπει να γίνεται αποδεκτή από την τοπική κοινωνία και τις πολιτικές δυνάμεις. 

 

Ας το καταλάβουν καλά όλοι: Η Καβάλα δεν θα γίνει Μέκκα της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, ούτε προαύλιος χώρος χημικού εργαστηρίου. 

 

Ας σταματήσουν οι κυβερνητικοί βουλευτές να σιωπούν και ας πάρουν ξεκάθαρη θέση: είναι με τη νομιμότητα ή με την αυθαιρεσία».