Το Υψάριο διαθέτει άφθονα νερά, δάση, καλογραμμένα μονοπάτια και εντυπωσιακές ορθοπλαγιές, που προσφέρονται για πλήθος ορειβατικών και πεζοπορικών δραστηριοτήτων.

 

Η πρόσβαση στο κατάφυτο βουνό, και πιο συγκεκριμένα στο καταφύγιο του Θάσιου Ορειβατικού Συλλόγου (καταφύγιο «Γιάννης Π. Παναγιώτου», θέση «Κούκλα», υψόμετρο 910), είναι δυνατή είτε οδικώς είτε πεζή.

 

Όσοι επιλέγουν να ανηφορίσουν στο Υψάριο οδικώς ξεκινούν τη διαδρομή τους από τις Μαριές, ορεινό χωριό με παραδοσιακό χρώμα, στην καρδιά της Θάσου.

 

Ακολουθώντας μια όμορφη δασική διαδρομή, και αφού καλύψουν απόσταση 13 περίπου χιλιομέτρων, οι ταξιδιώτες φθάνουν στο καταφύγιο.

 

Οι λάτρεις των πεζοπορικών διαδρομών, από την άλλη πλευρά, προσεγγίζουν το καταφύγιο εκκινώντας από διαφορετικό γεωγραφικό σημείο.

 

Σημείο αφετηρίας γι’ αυτούς είναι η Ποταμιά, γενέτειρα του διεθνούς φήμης γλύπτη Πολύγνωτου Βαγή.

 

Ακολουθώντας αρχικά ένα δασικό δρόμο και στη συνέχεια ένα καλά σηματοδοτημένο μονοπάτι, οι φυσιολάτρες απολαμβάνουν την υπέροχη θέα ενόσω ανηφορίζουν προς το καταφύγιο και τις κορυφογραμμές του βουνού (δεύτερη ψηλότερη κορυφή του νησιού είναι εκείνη του Προφήτη Ηλία, με υψόμετρο πάνω από 1.100), όπου ευδοκιμούν μεταξύ άλλων υπεραιωνόβιοι ίταμοι.

 

Η πανοραμική, συναρπαστική θέα από το Ψαριό αποζημιώνει απόλυτα όσους συνεχίζουν την ανάβασή τους και φθάνουν τελικά στην ψηλότερη κορυφή της Θάσου.

 

Πηγή: in.gr – φωγρογραφίες: Δήμος Θάσου – Περιφέρεια ΑΜΘ