«Ας αφυπνιστεί επιτέλους η διοίκηση του Δήμου!» λέει ο δημοτικός σύμβουλος Μάκης Παπαδόπουλος συμπληρώνοντας ότι «το Υπ. Άμυνας σχεδιάζει να εκμεταλλευτεί για δικό του όφελος το στρατόπεδο Ασημακοπούλου & το αεροδρόμιο Αμυγδαλεώνα»

 

 

Από πέρσι το φθινόπωρο, έγκαιρα και κατ’ επανάληψη, έχουμε θέσει το ζήτημα της προώθησης των μεγάλων ζητημάτων του τόπου μας (έργα υποδομής, ενεργειακά, ακίνητη περιουσία κ.ά.) και των ακινήτων και κτιρίων που διεκδικεί ο Δήμος Καβάλας από φορείς του Δημοσίου. Η διοίκηση του Δήμου δυστυχώς, λειτουργώντας χωρίς ιεράρχηση και στρατηγική, βρίσκεται συνεχώς μπλεγμένη με θέματα που δημιουργεί η ίδια από το πουθενά και αδυνατεί να παρακολουθήσει τις εξελίξεις που επηρεάζουν αποφασιστικά την τύχη σημαντικών διεκδικήσεων της τοπικής κοινωνίας.

 

Οκτώ ημέρες πριν, αναρωτηθήκαμε με δημόσια τοποθέτησή μας για το πού βρίσκονται οι μεγάλες διεκδικήσεις του Δήμου, από τις οποίες αναμένουμε να αποκομίσουμε αναπτυξιακά οφέλη, επενδύσεις και έσοδα για τον Δήμο μας. Είχαμε μάλιστα σημειώσει με έμφαση ότι «ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας. Και ενώ εμείς μαλώνουμε μεταξύ μας, χάνονται ευκαιρίες για το μέλλον του τόπου μας….». Δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε για ακόμη μία φορά.

 

Μετά από έρευνά μας, ανακαλύπτουμε σήμερα ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας επεξεργάζεται εδώ και τρεις-τέσσερις μήνες ένα σχέδιο για την αξιοποίηση ακινήτων και κτιρίων που θεωρεί δικά του, συμπεριλαμβανομένου του στρατοπέδου «Ασημακόπουλου» και του στρατιωτικού αεροδρομίου Αμυγδαλεώνα. Την ίδια στιγμή ο αρμόδιος Υπουργός Πάνος Καμμένος ξεκαθαρίζει με δηλώσεις του, ήδη από τα τέλη Μαΐου, ότι το Υπουργείο δεν πρόκειται να παραχωρήσει «την ακίνητη περιουσία του». Έχει δρομολογήσει ακόμη και τη διαδικασία με την οποία τα υπό εκμετάλλευση στρατόπεδα θα αξιοποιούνται άμεσα με διαγωνισμό που θα διεξάγεται ηλεκτρονικά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μάλιστα, το Υπουργείο κατατάσσει το στρατόπεδο Ασημακόπουλου στην 1η κατηγορία των ακινήτων προς τουριστική (!!) αξιοποίηση και το αεροδρόμιο Αμυγδαλεώνα στην 3η κατηγορία με προοπτική να αξιοποιηθεί ως αεροδρόμιο εκπαίδευσης χειριστών!

 

Είναι λοιπόν προφανές ότι δεν μπορούμε να βασιζόμαστε στην καλή θέληση του Υπουργείου για την παραχώρηση του στρατοπέδου και του αεροδρομίου στον Δήμο Καβάλας. Υπενθυμίζουμε ότι ήδη από τον Δεκέμβριο του 2014 παρουσιάσαμε με συγκεκριμένα στοιχεία και δημοσιεύματα τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους η τότε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας καθυστερούσε να παραχωρήσει τα στρατόπεδα στον Δήμο Καβάλας: για να προλάβει το ίδιο το Υπουργείο να ενοποιήσει τα ταμεία του Στρατού και να φτιάξει έναν φορέα αξιοποίησης ολόκληρης της στρατιωτικής περιουσίας. Η αντίληψη αυτή συνεχίζει να εκφράζεται και από τον σημερινό Υπουργό Εθνικής Άμυνας.

 

Φοβόμαστε ότι με την αδράνεια και την ολιγωρία της Δημοτικής Αρχής και άλλες διεκδικήσεις μας (π.χ. το παλιό νοσοκομείο και πρωτοδικείο) μπορεί να μην έχουν επιτυχία. Καλούμε λοιπόν για ακόμη μία φορά τη Δημοτική Αρχή:

να αναλάβει δράση μαζί με τους τοπικούς βουλευτές και να ξεκινήσει δυναμικά τη διεκδίκηση της ακίνητης περιουσίας που βρίσκεται στον τόπο μας και δεσμεύεται από διάφορους δημόσιους και κρατικούς οργανισμούς.

Να εκπονήσει άμεσα σχεδιασμό για την ωρίμανση έργων στο νέο ΕΣΠΑ που θα συνδέονται με τον στόχο της αξιοποίησης της δημοτικής μας περιουσίας. Επισημαίνουμε ότι η έλλειψη ωριμότητας σε έργα μπορεί να έχει μεγάλο κόστος για τον τόπο μας.

Ειδικά για το στρατόπεδο «Ασημακόπουλου», επαναλαμβάνουμε την πρότασή μας για λειτουργική κατάληψη και χρήση του από οχήματα του αστικού και υπεραστικού ΚΤΕΛ, καθώς και από οχήματα βαρέος τύπου, έτσι ώστε να διεκδικήσουμε το χώρο αποτελεσματικά και με διάρκεια.

 

Δεν υπάρχει άλλος χρόνος! Δήμαρχος, βουλευτές, φορείς, πολίτες είναι ανάγκη να αφυπνισθούμε και να κινητοποιηθούμε πριν είναι πολύ αργά!

 

 Για την Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση «Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ»

 

Ο Επικεφαλής

Μάκης Παπαδόπουλος

Δημοτικός Σύμβουλος