Το έθιμο του Κλήδονα αναβιώνει παραμονή του Αη Γιαννιού στην παλιά πόλη της Καβάλας, με πρωτοβουλία του πολιτιστικού συλλόγου «Το Κάστρο».

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν από τις 6 το απόγευμα και μετά της Δευτέρας 22 Ιουνίου 2015, στην αυλή της «Παλιάς Μουσικής» στην συνοικία της Παναγίας, στην παλιά πόλη της Καβάλας.

Ο Σύλλογος αναφέρει σχετικά με το έθιμο:

«Την παραμονή του Αϊ-Γιαννιού, οι ανύπανδρες κοπέλες μαζεύονται σε ένα από τα σπίτια της γειτονιάς (ΠΛΑΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗ), όπου αναθέτουν σε κάποια από αυτές να φέρουν από την πηγή το «αμίλητο νερό». Επιστρέφοντας στην αυλή της ΠΑΛΙΑΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ όπου τελείται ο κλήδονας, το νερό μπαίνει σε πήλινο δοχείο, την υδροφόρο, στο οποίο η κάθε κοπέλα ρίχνει ένα αντικείμενο (κόσμημα, κλειδί κ.α.), το λεγόμενο ριζικάρι. Στη συνέχεια το δοχείο σκεπάζεται με κόκκινο ύφασμα, το οποίο δένεται γερά με ένα κορδόνι («κλειδώνεται») και τοποθετείται σε ταράτσα ή άλλο ανοιχτό χώρο. Εκεί παραμένει όλη τη νύχτα υπό το φως των άστρων.

ΟΜΩΣ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΙΜΕΝΟΥΜΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΝΥΧΤΑ.

Λέγεται ότι τη νύχτα αυτή θα δουν στα όνειρά τους το μελλοντικό τους σύζυγο.

Το απόγευμα, συναθροίζονται πάλι οι ανύπανδρες κοπέλες. Αυτήν τη φορά όμως στην ομήγυρη μπορούν να συμμετέχουν και παντρεμένες γυναίκες, συγγενείς και γείτονες και των δύο φύλων, καλεσμένοι για να παίξουν το ρόλο μαρτύρων της μαντικής διαδικασίας.

ΕΜΕΙΣ ΤΑ ΔΕΝΟΥΜΕ ΣΕ ΜΠΑΛΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΠΕΤΑΞΟΥΝ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΦΕΡΟΥΝ ΚΑΘΕ ΚΑΛΟ.

 

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΠΗΔΑΜΕ ΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΑΝΑΜΜΕΝΕΣ ΦΩΤΙΕΣ»