έθιμο

Στην αναβίωση του εθίμου "ΨΥΛΛΙΜ" προσκαλεί όλους τους ενδιαφερόμενους ο πολιτιστικός Σύλλογος Ποδοχωρίου.

Το πανάρχαιο έθιμο αναβιώνει στις 6 Ιανουαρίου, στη Νικήσιανη του Δήμου Παγγαίου. Μας παραπέμπει ευθέως στις λατρευτικές συνήθειες που επικρατούσαν στο Παγγαίο. Συμβολίζει τη μάχη της ζωής και του θανάτου, τη γονιμότητα και την έναρξη μιας νέας εποχής.

Μινιατούρες – κούκλες (Barbie, Ken) μετατράπηκαν από έναν Δραμινό σε ακριβή αντίγραφα που απεικονίζουν τα δρώμενα των μεταμφιέσεων σε διάφορες περιοχές της Δράμας.

Αφού έψαλε τα κάλαντα, ο σύλλογος Εβριτών Καβάλας παρουσίασε το έθιμο της καμήλας το μεσημέρι του Σαββάτου (24/12) και στη συνέχεια χόρεψε παραδοσιακά τραγούδια της Θράκης.

Πραγματοποιήθηκε και φέτος ξανά, μετά την άρση των μέτρων για τον κορωνοϊό, η καθιερωμένη παραδοσιακή γιορτή, τα «Μαζίδια» στις Ελεύθερες του Δήμου Παγγαίου.

Καθαρά Δευτέρα και ένα από τα τρόφιμα που πρέπει να έχουμε (οπωσδήποτε) στο τραπέζι είναι η λαγάνα. Ένα είδος ψωμιού που πρέπει να προμηθευτούμε και να φάμε την ημέρα αυτή.

Το έθιμο του Κλήδονα αναβιώνει παραμονή του Αη Γιαννιού στην παλιά πόλη της Καβάλας, με πρωτοβουλία του πολιτιστικού συλλόγου «Το Κάστρο». Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν από τις 6 το απόγευμα και μετά της Δευτέρας 22 Ιουνίου 2015, στην...