έθιμο

Αναβίωσε για ακόμα μια χρονιά την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023 στις Πηγές της Αγίας Βαρβάρας το έθιμο με τα καραβάκια.

Η εκδήλωση «Πάμε βόλτα» αναβιώνει από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λεκάνης "Οι Ρίζες", την Κυριακή 13 Αυγούστου 2023 στο χωριό της Λεκάνης.

Την αναβίωση του εθίμου «περνάμε πάνω από τις φωτιές» διοργανώνει το τοπικό συμβούλιο της νέας Καρβάλης.

Τον Ιούλιο, κάθε χρόνο αναβιώνει στην Ποταμιά της Θάσου το έθιμο του «Αναβροχιάρη», προκειμένου να «εξευμενίσουν» το θεό ώστε να αποφευχθούν οι καλοκαιρινές ξηρασίες.

Το έθιμο «Αύγουστε κυρ Αύγουστε» αναβιώνει στη Θάσο. Σε σχετική ανακοίνωσή του ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λιμεναρίων «Το Κάστρο» αναφέρει:

Το έθιμο "Για βρέξ’ Απριλη μ" αναβιώνει την τρίτη ημέρα του Πάσχα στα Καλύβια Λιμεναρίων της Θάσου, όπως ανακοινώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λιμεναρίων "Το Κάστρο".

Στην αναβίωση του εθίμου "ΨΥΛΛΙΜ" προσκαλεί όλους τους ενδιαφερόμενους ο πολιτιστικός Σύλλογος Ποδοχωρίου.

Το πανάρχαιο έθιμο αναβιώνει στις 6 Ιανουαρίου, στη Νικήσιανη του Δήμου Παγγαίου. Μας παραπέμπει ευθέως στις λατρευτικές συνήθειες που επικρατούσαν στο Παγγαίο. Συμβολίζει τη μάχη της ζωής και του θανάτου, τη γονιμότητα και την έναρξη μιας νέας εποχής.

Μινιατούρες – κούκλες (Barbie, Ken) μετατράπηκαν από έναν Δραμινό σε ακριβή αντίγραφα που απεικονίζουν τα δρώμενα των μεταμφιέσεων σε διάφορες περιοχές της Δράμας.

Αφού έψαλε τα κάλαντα, ο σύλλογος Εβριτών Καβάλας παρουσίασε το έθιμο της καμήλας το μεσημέρι του Σαββάτου (24/12) και στη συνέχεια χόρεψε παραδοσιακά τραγούδια της Θράκης.

Πραγματοποιήθηκε και φέτος ξανά, μετά την άρση των μέτρων για τον κορωνοϊό, η καθιερωμένη παραδοσιακή γιορτή, τα «Μαζίδια» στις Ελεύθερες του Δήμου Παγγαίου.

Καθαρά Δευτέρα και ένα από τα τρόφιμα που πρέπει να έχουμε (οπωσδήποτε) στο τραπέζι είναι η λαγάνα. Ένα είδος ψωμιού που πρέπει να προμηθευτούμε και να φάμε την ημέρα αυτή.

Το έθιμο του Κλήδονα αναβιώνει παραμονή του Αη Γιαννιού στην παλιά πόλη της Καβάλας, με πρωτοβουλία του πολιτιστικού συλλόγου «Το Κάστρο». Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν από τις 6 το απόγευμα και μετά της Δευτέρας 22 Ιουνίου 2015, στην...