«Κάποιοι πιστεύουν ότι τα κέρδη είναι πάνω από όλα, αλλά θα βρουν την τοπική κοινωνία απέναντί τους» λέει στον KavalaNews 102.8 ο πρόεδρος των εργαζομένων στα Πετρέλαια, Μανώλης Κελαϊδάκης ο οποίος μίλησε για τις εξελίξεις με τη διαδικασία της εθελούσιας εξόδου που βρίσκεται εξέλιξη. 

 

«Οι εργαζόμενοι είναι στις θέσεις τους πλην αυτών που η εταιρία αποφάσισε με την εγκληματική εντολή που έδωσε ο Αυστραλός μάνατζερ και απομάκρυνε από την εργασία τους. Το κενό καλύπτεται από τους υπόλοιπους εργαζόμενους με 12ωρα», αναφέρει. 

 

Σύμφωνα με τον κ. Κελαϊδάκη έχουν ήδη αποχωρήσει 11 άτομα που έχουν υπογράψει την εθελούσια με την πρόταση από την εταιρεία ότι θα προσληφθούν 5 άτομα. 

 

Στο μεταξύ οι εργαζόμενοι ανησυχούν ότι οι αντικαταστάσεις θα γίνουν με ανειδίκευτο προσωπικό θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια. 

 

Σχετικά με την απάντηση της εταιρείας στο εξώδικο που της εστάλη από τους εργαζόμενους ο κ. Κελαϊδάκης είπε πως δεν ικανοποιεί αφού δεν απαντά επί της ουσίας.

 

Ακούστε όσα δήλωσε στον KavalaNews 102.8: 

 

 

 

H ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων: 

 

"Όλα αυτά τα χρόνια που η Energean εκμεταλλεύεται τις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Δημοσίου στον Πρίνο η επαφή που είχε με το πετρέλαιο, ήταν μόνο το  γέμισμα των οχημάτων της με DIESEL. 

 

Αυτό άλλωστε την οδήγησε στην πόλη μας. Λογικό θα σκεφτεί κάποιος. Οι επιχειρήσεις ενδιαφέρονται για το κέρδος τους… Ναι αλλά η συγκεκριμένη επιχείρηση ήρθε με τυμπανοκρουσίες ως σωτήρας του κοιτάσματος και ως εγγυητής της ομαλής και ασφαλής λειτουργίας του. Υποσχέθηκε στην κοινωνία της Καβάλας και στο δημόσιο, ότι θα καλύπτει το λειτουργικό κόστος και ταυτόχρονα θα ξεπληρώνει τον δανεισμό της.

 

Αυτό όμως δεν έγινε ποτέ…με ένα «αλχημικό κόλπο» κεφαλαιοποίησε τα χρέη που δημιούργησε, για να κυριαρχήσει στην μετοχική σύνθεση της εταιρίας και να εκμηδενίσει την αξία των μετοχών, που ανήκαν στους εργαζόμενους. Εμείς βασιζόμενοι στις υποσχέσεις της εργοδοσίας και έχοντας πάντα ως απόλυτη προτεραιότητα το εργασιακό μας μέλλον και το συμφέρον της τοπικής κοινωνίας, δεν ακολουθήσαμε τον δρόμο της σύγκρουσης. Το φιλότιμο και το αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, μας κατεύθυνε στην συναινετική επίλυση της διαφοράς μας και τελικά στην αποδοχή των εργοδοτικών αποφάσεων, αφού βέβαια πήραμε τις διασφαλίσεις ότι δεν θα καταπατηθούν τα εργασιακά και συνδικαλιστικά μας δικαιώματα και ότι η τοπική κοινωνία θα συνεχίσει να έχει τα ανταποδοτικά οφέλη από την λειτουργία του εργοστασίου. 

 

Αποδείχθηκε όμως εκ του αποτελέσματος ότι το 2013 η εργοδοσία μας χρησιμοποίησε. Με μοναδικό σκοπό να εξαφανίσει την «Καβάλα oil» και να πάρει την θέση της στην σύμβαση 2779 με το ελληνικό δημόσιο. Εκμεταλλεύθηκε πολιτικά την ανοχή των εργαζομένων και την εμπιστοσύνη που δείξαμε και όταν πέτυχε τον στόχο της άρχισε να υλοποιεί τα αντεργατικά της σχέδια και να μεθοδεύει, εν αγνοία μας πλέον, την αύξηση της κερδοφορίας της εις βάρος των εργαζομένων και της τοπικής κοινωνίας, μειώνοντας στο ελάχιστο τα λειτουργικά έξοδα και κάνοντας εκπτώσεις ακόμη και στον βασικό και απαραίτητο εξοπλισμό για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων.

 

Οι διαμαρτυρίες των εργαζομένων ήταν έντονες και η σύγκρουση με την εργοδοσία αναπόφευκτη, αφού πλέον δεν τηρούνταν οι βασικοί κανόνες ασφαλείας. Έτσι η εταιρία αποφάσισε τον Μάρτιο του 2020 να προχωρήσει και ένα βήμα παραπέρα και να ξεφορτωθεί τους ενοχλητικούς εργαζόμενους και το Σωματείο τους, το οποίο αποτελούσε το μοναδικό εμπόδιο στα σχέδιά της. Τα πληρωμένα παπαγαλάκια της άρχισαν να διαδίδουν, ότι ο Πρίνος είναι δήθεν ΄΄Βαρίδι΄΄ και ότι έπρεπε να μειωθεί το λειτουργικό κόστος μέσω της μείωσης του προσωπικού.

 

Ο τότε Διευθύνων Σύμβουλος κ. Δ. Γόντικας δεν δέχτηκε να υλοποιήσει το σχέδιο και εν μέσω πανδημίας η εταιρεία επικαλείται το φιλότιμο των εργαζομένων και ζητά την βοήθεια τους. Εμείς πάλι βάλαμε πλάτη και εις βάρος των δικών μας αποδοχών και των οικογενειών μας, ενώ η εταιρία είχε συνολικό απολογισμό 50 εκατ. ευρώ κέρδη (Μάιος 2020). Οι εργαζόμενοι σιωπούσαν και υπέμεναν την εργοδοτική αυθαιρεσία και αδηφαγία, για να εξασφαλιστεί ο δανεισμός της και να ολοκληρωθεί το ΄΄Ε΄΄. Όταν μετά ένα χρόνο ανακοινώνεται η έγκριση της βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Energean αντί να επιβραβεύσει τους εργαζόμενους, οι οποίοι με τεράστια προσωπική προσπάθεια και θυσίες κατάφεραν να κρατήσουν ανοιχτό και ασφαλή τον «Πρίνο» έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο. 

 

Η Energean θέλει να μετατρέψει τον Πρίνο σε εργασιακή γαλέρα. Απολύσεις και πλήρη εργολαβοποίηση του προσωπικού είναι ο επόμενος στόχος της.

 

Τρεις μήνες μετά την ανακοίνωση του σχεδίου της οι εργαζόμενοι και η κοινωνία της Καβάλας στέκονται απέναντι και θα παραμείνουν απέναντι σε κάθε προσπάθεια εργοδοτικής αυθαιρεσίας και υποβάθμισης της ποιότητας ζωής της τοπικής κοινωνίας. 

 

Η Καβάλα είναι η πόλη της εργατιάς, της αλληλεγγύης και της αξιοπρέπειας. Η εργοδοσία μάταια προσπαθεί εδώ να βρει συνεργάτες στα επικίνδυνα σχέδια της. Οι ελάχιστοι που στέκονται δίπλα της από οικονομικό ή πολιτικό συμφέρον θα πρέπει να ντρέπονται γιατί δεν ξεπουλάνε μόνο την δική τους αξιοπρέπεια αλλά και ολόκληρη την κοινωνία της Καβάλας και γίνονται συνεργοί σε αδικήματα που θα απασχολήσουν σύντομα τα ποινικά δικαστήρια της χώρας.

 

Φτάνουμε την Τρίτη 3 Αυγούστου 2021 που για κάθε λογικό άνθρωπο προηγείται της Τετάρτης που επικαλείται η Energean για επεισόδιά και αποκλεισμούς στελεχών, όπου ο καλά πληρωμένος Αυστραλός Asset manager χωρίς καμία εισήγηση και παραβλέποντας κάθε ασφαλή διαδικασία με αυταρχικό και επικίνδυνο για την ζωή μας τρόπο, καταθέτει σχέδιο προς εκτέλεση στον Διευθυντή του εργοστασίου, όπου όλα όσα αναφέρει, με στοιχεία που έχουμε συλλέξει είναι πέρα για πέρα ψευδή

 

Οι εγκαταστάσεις δεν είναι υπό κατάληψη, όπως ψευδώς επικαλείται η εργοδοσία, αλλά τέθηκαν σε ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΙΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, γιατί δεν είμαστε διατεθειμένοι πρώτα να σκοτωθούμε και μετά να διαμαρτυρηθούμε. Γιατί πλέον δεν τους εμπιστευόμαστε και δεν τους εμπιστεύεται και η κοινωνία της Καβάλας. Το οφείλουμε σε εμάς, στις οικογένειες μας και στους συμπολίτες μας να παραμείνουμε εδώ όρθιοι αντιτιθέμενοι σε κάθε αυθαίρετη και επικίνδυνη απόφαση τους.

 

Έως τώρα εκμεταλλεύονταν την ανοχή μας, γιατί εμάς μας ενδιαφέρει το δάσος και όχι το δέντρο, με την ζωή μας όμως δεν θα παίξουν ποτέ.

 

Όποιος νομίζει ότι διαθέτει ισχυρούς πολιτικούς φίλους και έχει αζήμια κερδίσει την εύνοια των ΜΜΕ είμαστε εδώ, όσο χρόνο χρειαστεί, να δούμε αν το ψέμα μπορεί να κερδίσει την αλήθεια.

 

Θα μπορούσαμε να προσθέσουμε πολλά ακόμα, αλλά τώρα αυτό που προέχει είναι η ασφάλεια των εργαζομένων και της κοινωνίας της Καβάλας:

 

ΑΥΤΟΣ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ, ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ 

ΔΟΥΛΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΠΟΤΕ

 

 

ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ENERGEAN

ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ ANERGEAN".