σχολιάζει ο

Κώστας Λουκούμης 

 

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε το μεσημέρι της Παρασκευής (14/5) το κλείσιμο του μεθοριακού σταθμού της Νυμφαίας για τους τουρίστες. 

 

Εδώ και μήνες όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό είχαν τονίσει την σημασία της Νυμφαίας για τον ερχομό των επισκεπτών κυρίως από τις Βαλκανικές χώρες, ειδικά μετά από μία καταστροφική περσινή σεζόν.

 

Επιστολές στα υπουργεία, συναντήσεις, δεσμεύσεις. Μία σιγουριά του τύπου «μην αγχώνεστε για τίποτα». Εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού από φορείς που διατηρούσαν επιφυλάξεις.

 

Μέχρι που το ανακοίνωσε και επίσημα ο Χαρδαλιάς το απόγευμα της ίδιας μέρας ότι: «από τη Νυμφαία θα διέρχονται μόνο φορτηγά με εμπορεύματα». Αυτό ήταν. Όποια αξιοπιστία υπήρχε, χάθηκε. 

 

Μόλις το ζήτημα άρχισε να παίρνει διαστάσεις και κάποιοι συνειδητοποίησαν τί έγινε, διότι το κλείσιμο ήταν απροειδοποίητο (δες ΕΔΩ), άρχισαν τα τηλέφωνα, τις συσκέψεις, τις επιστολές, τις ανακοινώσεις. Για κάποιους ήταν απλά Παρασκευή και δεν θα χαλούσαν την βραδινή τους έξοδο. Πάμε παρακάτω… 

 

Τα αντανακλαστικά αν λειτούργησαν ή όχι θα φανεί τις επόμενες ώρες-ημέρες. 

 

«Έχουμε ολόκληρη σεζόν μπροστά μας», θα πει κάποιος. 

 

Να θυμίσω πως ελάχιστες ώρες νωρίτερα πριν σκάσει η "βόμβα", όλοι πανηγύριζαν για το σχέδιο που παρουσίασε ο Θεοχάρης από το Σούνιο. Και τελικά, έκλεισε η Νυμφαία γιατί λέει δεν είχε υποδομές.  

 

Μετά την πρώτη παγωμάρα λοιπόν, κυβερνητικοί παράγοντες του τόπου μας μέσω αλλεπάλληλων ανακοινώσεων προωθούν τις… ενέργειες τους, ότι βάζουν πλάτη για να ανοίξει ο μεθοριακός σταθμός. ΚΑΝΕΝΑΣ όμως δεν σχολιάζει ΤΙ ΕΦΤΑΙΞΕ; 

 

Υπήρχε σχεδιασμός;;;

 

Στα κέντρα λήψης αποφάσεων ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ότι η Νυμφαία αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου για τους Βαλκάνιους με προορισμό την Καβάλα και κυρίως τη Θάσο; Αν δεν το γνώριζαν δεν τους το είπε κάποιος από πέρσι; Προφανώς και τους το είπε. 

 

Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη οέο; 

 

Σας ενημερώνω ότι οι άνθρωποι του τουρισμού δεν νοιάζονται ποιος θα «ανοίξει» τα σύνορα. Ζητούν απαντήσεις ΓΙΑΤΙ έκλεισαν. Ζητούν δεσμεύσεις ότι θα μείνουν ανοιχτά και δεν θα έχουμε την μέθοδο του "ακορντεόν". Θέλουν να δουλέψουν για να επιβιώσουν. Δεν μπορούν να ζουν με την αβεβαιότητα. Τόσο απλά. 

 

Η Νυμφαία έκλεισε την μέρα που άνοιξε ο σταθμός του Ορμενίου. Το γνώριζαν αυτό οι τοπικοί μας παράγοντες; Παίζει κάποιο ρόλο; 

 

Τα ερωτήματα πολλά. Έκλεισαν τη Νυμφαία για να στείλουν τους τουρίστες σε άλλους προορισμούς; Αν έγινε αυτό τότε είναι αδίστακτοι.

 

Έκλεισαν τη Νυμφαία επειδή δεν είχαν τις υποδομές; Τις υποδομές που ξαφνικά κατόπιν ενεργειών τους μπορούν να τις ετοιμάσουν σε λίγα 24ωρα; Τότε ναι. Είναι ανίδεοι

 

 Ο κλάδος του τουρισμού στην βόρεια Ελλάδα έχει χτυπηθεί ανελέητα. Αν υπάρχει λύση για μία σεζόν που δεν θα στοιχίσει, εξαιτίας ασυνεννοησίας ή έλλειψης σχεδιασμού, πείτε το. 

 

Αν οι εξελίξεις σας προλαβαίνουν και τρέχετε πίσω από αυτές, πείτε το στους επαγγελματίες να κάνουν τα κουμάντα τους. Αναλάβετε τις ευθύνες σας