Στις  4 Απριλίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων με πάνω από 1 εκατομμύριο αδέσποτα στην χώρα μας. Δεν είναι ημέρα γιορτής αλλά ημέρα υπενθύμισης για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί, θυμίζουν οι φιλοζωικοί σύλλογοι. 

 

«Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων. Υιοθετείστε ένα, αν μπορείτε. Θα σας αγαπάει μέχρι το τέλος της ζωής του, χωρίς όρους και όρια», γραφει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος

 

 

Το μήνυμα του Δημάρχου Καβάλας, Θόδωρου Μουριάδη, για την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων 

 

"Η Παγκόσμια Ημέρα Αδεσπότων Ζώων καθιερώθηκε με πρωτοβουλία των ολλανδικών φιλοζωικών οργανώσεων το 2010, για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας σχετικά με την τύχη των 600 εκατομμυρίων αδέσποτων ζώων που υπολογίζεται ότι διαβιούν υπό άθλιες συνθήκες στον πλανήτη μας. 

 

Ο Δήμος Καβάλας καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία των αδέσποτων φίλων μας, φροντίζοντας για τη σωστή λειτουργία των κυνοκομείων της Άσπρης Άμμου και του Κρυονερίου, όπου φιλοξενούνται 130 συνολικά αδέσποτα ζώα, ενώ έχει εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση για τη δημιουργία νέου κυνοκομείου στην περιοχή του Ζυγού.

 

Επιπροσθέτως, σε συνεργασία με Φιλοζωικό Σωματείο Καβάλας "AISOPOS" και την Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδος (ΕΔΚΕ), την οποία έχει καλέσει αρκετές φορές στο παρελθόν για να ενισχύσει τις δράσεις του, πραγματοποιεί στειρώσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε αδέσποτα σκυλιά και γάτες και σχεδιάζει την προβολή όλων των παρεμβάσεων που λαμβάνουν χώρα στο κυνοκομείο του Κρυονερίου, μέσω του προγράμματος Volunteering Activities Solidariry Shelter at Kavala Greece, το οποίο υλοποιεί η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση "ΠΥΘΙΑ".

 

Επίσης, μέσα από την ιστοσελίδα Dog's voice, στηρίζει την ιδέα της υιοθέτησης αδέσποτων σκύλων είτε από τα κυνοκομεία του Δήμου Καβάλας, είτε από φιλοζωικούς συλλόγους και με πρωτοβουλία του Τμήματος Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων και Ζώων Συντροφιάς του Δήμου Καβάλας, ελέγχει σε καθημερινή βάση τη συμπεριφορά των αδέσποτων ζώων που βρίσκονται σε διάφορα σημεία της πόλης και της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων, μεριμνώντας παράλληλα για τον εμβολιασμό τους. 

 

Το επίπεδο του πολιτισμού μας θα φανεί και από τη στάση μας απέναντι στα αδέσποτα ζώα, καθώς και από τις ενέργειες που οφείλουμε να προωθήσουμε για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης τους".

 

Μήνυμα του Δήμου Θάσου για την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων

 

"Σήμερα, 4 Απριλίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων. Η σημερινή ημέρα είναι ήμερα περισυλλογής και ευαισθητοποίησης, είναι ημέρα που όλοι μας πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή στα αδέσποτα ζώα που αντικρίζουμε καθημερινά.

 

Ο Δήμος Θάσου, αναγνωρίζοντας την ανάγκη προστασίας των αδέσποτων ζώων στην περιοχή ευθύνης του, το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει προβεί σε σειρά δράσεων με στόχο τόσο την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των αδέσποτων ζώων, όσο και του περιορισμού του αριθμού τους.

 

Ειδικότερα ο Δήμος Θάσου:

 

Προέβη στην προμήθεια και τοποθέτηση 15 μικρών σπιτιών φιλοξενίας αδέσποτων ζώων σε οικισμούς του Δήμου, στα οποία μπορούν να καταφύγουν και να σιτιστούν τα αδέσποτα ζώα. Κάθε μικρό σπιτάκι διαθέτει αυτόματη ταΐστρα και ποτίστρα που τροφοδοτείται με την φροντίδα και δαπάνες του Δήμου Θάσου.

 

Προέβη σε δράσεις στειρώσεων σε συνεργασία με κτηνιάτρους της Θάσου, με αποτέλεσμα την πραγματοποίηση 400 στειρώσεων σε αδέσποτα ζώα το 2020 και 200 στειρώσεων το 2021 μέχρι σήμερα.

 

Ο Δήμος Θάσου συνεχίζει τις δράσεις του, όμως μόνο οι δράσεις του Δήμου δεν είναι αρκετές για την αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος.

 

Ενόψει και της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Αδέσποτων Ζώων, η σημερινή ημέρα ας γίνει η αφορμή ώστε αγάπη μας για τα ζώα και δη για τα αδέσποτα ζώα ας μετατραπεί σε πράξη ευθύνης.

 

Ας αναλογιστούμε την ευθύνη πριν την υιοθεσία ενός κατοικίδιου. Ας προχωρήσουμε στην στείρωση του κατοικίδιου μας. Ας αναλάβουμε την ευθύνη με την υιοθεσία ενός αδέσποτου κατοικίδιου".