Τέλος βάζει στο θέμα της μετονομασίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός» το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας στη συνεδρίαση της Δευτέρας (15/2) μετά και τη συνάντηση των επικεφαλής το πρωί (δες ΕΔΩ). 

 

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας που καταδικάζει ως «ατυχείς δηλώσεις» τα όσα είπε ο Βασίλης Βασιλικός (δες ΕΔΩ)

 

Μουριάδης: "Κλείνει το θέμα της μετονομασίας"

 

"Μέσα από τα έργα του προβάλλεται η Καβάλα και η Θάσος. Έχει βοηθήσει πολλούς νέους καβαλιώτες συγγράφεις.  Έχει κάνει δωρεά στην βιβλιοθήκη 15 χιλιάδες βιβλία και σχεδόν κάθε μήνα στέλνει μία κούτα με καινούρια βιβλία που δωρίζει στη βιβλιοθήκη. Δεν τίθεται θέμα της μετονομασίας. Άσχετό αν πιστεύουν κάποιοι ότι δεν ήταν νόμιμος ο τρόπος που δόθηκε το όνομα. Υπάρχει η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για την μετονομασία σε Βασιλικός υπάρχει.

 

Η Καβάλα είναι μία πόλη με ελεύθερες ιδέες και υποστηρίζει τις ιδέες των άλλων και περισσότερο όταν πρόκειται για ανθρώπους που έχει προσφέρει τα μέγιστα στον τόπο. Αποφασίσαμε ότι η πολιτική άποψη δεν εκφράζει το δημοτικό συμβούλιο κι είναι μία πολιτική θέση και είναι δική του. Το δημοτικό συμβούλιο δεν μπαίνει σε αυτή την αντιπαράθεση", είπε ο δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης.  

 

Δήμητρα Τσανάκα: Ο ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να προστατέψει τον Βασιλικό"

 

Βασιλικός είναι σπουδαίος συγγραφέας, μία παγκόσμια περσόνα. Ήταν μεγάλη τιμή και για την Καβάλα και για τον ίδιο να του αποδοθεί το όνομα της βιβλιοθήκης αν και πιστεύω με λάθος τρόπος έγιναν οι διαδικασίες. Όσο κι αν είναι μεγάλο το συγγραφικό του έργο έκανε μεγάλο λάθος.

 

Έβαλε όλη αυτή την περσόνα τη διεθνή στα στενά όρια ενός κόμματος. Αναγκάστηκε στηρίξει έναν τρομοκράτη, πράγμα που κανένας από τους διεθνής κύκλους δεν θα ήθελε να γίνει. Ο ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να τον προστατέψει αλλά δεν το έκανε. Πρέπει να εκφράσουμε τη δυσαρέσκεια του καβαλιώτικου λαού", είπε η Δήμητρα Τσανάκα

 

Μάκης Παπαδόπουλος: "Στέλνουμε λάθος μηνύματα"

 

"Διαφωνούμε με τις δηλώσεις Βασιλικού. Στέλνουνε λάθος μηνύματα. Δεν συμφωνούμε με τον διχασμό που προκλήθηκε γύρω από αυτό το θέμα. Για την παράταξη μας το θέμα τελειώνει εδώ", είπε ο Μάκης Παπαδόπουλος.  

 

Βαγγέλης Παππάς: "Καταδικάζουμε την δήλωση Βασιλικού" 

 

"Το μέγεθος του Βασιλικού είναι τεράστιο. Εκείνο που αποφασίσαμε σήμερα είναι ότι το δημοτικό συμβούλιο καταδικάζει σαν άτυχη πολιτική δήλωση τα όσα είπε ο Βασίλης Βασιλικός και κλείνει το θέμα", είπε ο Βαγγέλης Παππάς.  

 

Χρήστος Ποτόλιας: "Αποπροσανατολική η συζήτηση" 

 

"Όταν ξυπνάει ο άνεργος κι ο χαμηλοσυνταξιούχος, οι φοιτητές, οι μαθητές δεν λένε τι γίνεται με τα ονόματα. Ο καβαλιώτικος λαός τρέμει για την υγεία του. Έπρεπε να συζητάμε για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τη μείωση των εισακτέων και για τα προβλήματα του δήμου όπως έλλειψη προσωπικού και οικονομικά προβλήματα. Μπαίνει το προσκήνιο μία αποπροσανατολιστική συζήτηση", είπε ο Χρήστος Ποτόλιας.  

 

Δημήτρης Βογιατζής: "Η δήλωση Βασιλικού ήταν άστοχη"

 

"Πρέπει να τιμηθούν αυτοί που προσέφεραν στον τόπο μας. Η συγκεκριμένη δήλωση ήταν άτυχη και άστοχη. Ανοίγει ένα μεγάλο κεφάλαιο για το πως τιμούμε ένα συγγραφέα. Θεωρώ απίθανο να αμφισβητούμε το έργο ενός τέτοιου συγγραφέα. Είναι επικίνδυνο να μπούμε σε κουλτούρα ακύρωσης" σημείωσε ο Δημήτρης Βογιατζής

 

Νίκος Ξανθόπουλος: "Μομφή για το πολιτικό σύστημα οι δηλώσεις Βασιλικού"

 

"Προσπαθώ να καταλάβω γιατί γίνεται αυτή η κουβέντα. Ξαφνικά προέκυψε θέμα και οι καβαλιώτες ασχολούνται με την ονοματοδοσία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, όταν τα προηγούμενα χρόνια δεν ασχολήθηκε κανείς; Το θέμα είναι οι δηλώσεις οι οποίες είναι μομφή για το πολιτικό μας σύστημα. Ο Β. Βασιλικός υπερασπίζεται έναν καταδικασθέντα για σειρά φόνων", είπε ο Νίκος Ξανθόπουλος.  

 

Επίσης όλοι οι επικεφαλής τόνισαν ότι πρέπει να τιμηθούν Καβαλιώτες που έχουν φύγει από τη ζωή.