Την στήριξη της Εστίασης μέσω ενός «Ειδικού Προγράμματος Ενίσχυσης για τον κλάδο της Εστίασης, πέραν του υφιστάμενου προγράμματος μη Επιστρεπτέας Επιχορήγησης που είναι σε εξέλιξη. Το πρόγραμμα αυτό θα πρέπει να αφορά Μη Επιστρεπτέα επιχορήγηση, τουλάχιστον 10.000-15.000 Ευρώ, που θα χρησιμοποιηθεί από τις επιχειρήσεις της εστίασης ως το ελάχιστο απαιτούμενο κεφάλαιο κίνησης για την επαναδραστηριοποίησή τους», ζητούν τα επιμελητήρια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης από τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο. 

 

Το αίτημα έχει υποβληθεί αρμοδίως στον  υφυπουργό και αναμένεται η σχετική απάντηση. 

 

Τα Επιμελητήρια προσβλέπουν στη θετική έκβαση του αιτήματος ενώ τα επιχειρήματα που το στοιχειοθετούν περιλαμβάνονται στην επιστολή με την οποία κοινοποιήθηκε το αίτημα και η οποία παρατίθεται παρακάτω:

 

Η επιστολή: 

 

Όπως γνωρίζετε, ο κλάδος της Εστίασης έχει υποστεί και συνεχίζει να υφίσταται βαρύτατο πλήγμα από τις συνέπειες της πανδημίας και στα δύο κύματα «επέλασης» του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι τα καταστήματα Εστίασης ήταν τα τελευταία που επαναλειτούργησαν μετά το πρώτο lockdown, ενώ όπως φαίνεται το ίδιο θα συμβεί και στο υφιστάμενο.

 

Ειδικότερα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης τα συνδικαλιστικά Σωματεία του κλάδου έχουν εκφράσει τους προβληματισμούς τους για το μέλλον του κλάδου πολλαπλώς και έχουν εκθέσει εμπεριστατωμένα τις ζημίες που έχουν υποστεί -και συνεχίζουν να υφίστανται- προτάσσοντας μάλιστα και το αδιαμφισβήτητο γεγονός των έμμεσων και άμεσων θέσεων εργασίας που πλήττονται συνεπακόλουθα (πανελλαδικά η Εστίαση απασχολεί άνω των 300.000 εργαζομένων). 

 

Πιο συγκεκριμένα: 

 

Στην πρώτη φάση της καραντίνας τα καταστήματα εστίασης διέκοψαν την λειτουργία τους στις 14 Μαρτίου 2020 (και ειδικότερα στην ΠΕ Ξάνθης από τις 28/2/2020 και ματαίωση των αποκριάτικων εκδηλώσεων) και επαναλειτούργησαν τελευταία στη σειρά επανάκαμψης της οικονομίας στις 25 Μαΐου 2020 και μάλιστα υπό αυστηρούς περιορισμούς.

 

Στην δεύτερη φάση της καραντίνας -την οποία διανύουμε- τα καταστήματα εστίασης έκλεισαν στις 03 Νοεμβρίου και φημολογείται ότι η επαναλειτουργία τους προσδιορίζεται χρονικά στο τέλος της σειράς επανόδου της οικονομίας, όποτε και αν οριστεί η έναρξη της. Με άλλα λόγια, τα καταστήματα εστίασης για το έτος 2020 έχουν στερηθεί περίπου πέντε μήνες λειτουργίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα “ταμεία” τους.

 

Οι δέσμες μέτρων στήριξης που εξαγγέλθηκαν από την κυβέρνηση, έχει καταστεί σαφές ότι, εξυπηρετούν μέρος των ελεύθερων επαγγελματιών καθώς τα περισσότερα εξ αυτών έχουν τη μορφή δανεισμού (έστω και με πολύ ευνοϊκούς όρους)

 

Μέρος των επαγγελματιών της Εστίασης έχουν εφαρμόσει στα καταστήματα τους μεθόδους delivery και take away, όμως οι δύο αυτές πρακτικές δεν είναι εφαρμόσιμες σε όλα τα είδη καταστημάτων εστίασης (π.χ. εστιατόρια, ταβέρνες κ.α), ενώ και στις περιπτώσεις που εφαρμόζονται δεν δύνανται να ισοσκελίσουν την οικονομική ζημία από τη μη φυσική λειτουργία

 

Η Εστίαση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον Τουρισμό, στον οποίο η Ελλάδα ως χώρα, αλλά και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης ειδικότερα επενδύουν το αναπτυξιακό τους κεφάλαιο. Και επειδή λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία, οι ζημίες στην Εστίαση -εάν δεν περιοριστούν – θα επηρεάσουν και την προσδοκώμενη τουριστική κίνηση της επερχόμενης καλοκαιρινής περιόδου.

 

Ήδη πολλοί επαγγελματίες του κλάδου της Εστίασης εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο οριστικής διακοπής λειτουργίας των καταστημάτων τους, γεγονός που θα προκαλέσει αλυσιδωτή αντίδραση σε πολλούς τομείς της οικονομίας (εφοδιαστική αλυσίδα, αγορά ακινήτων, τραπεζικό σύστημα, μείωση ασφαλιστικών εισφορών, αύξηση επιδομάτων ανεργίας).

 

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κατέχει έναν από τους υψηλότερους δείκτες ανεργίας με μηδενικό περιθώριο αύξησης και κινείται στους πολύ χαμηλούς δείκτες κατά κεφαλήν εισοδήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο και κάθε θέση εργασία είναι ιδιαίτερα σημαντική. 

 

Στο πλαίσιο αυτό, οι Διοικήσεις των Επιμελητηρίων μας, θεωρούν αδήριτη ανάγκη την άμεση εφαρμογή από το Υπουργείο σας ενός Ειδικού Προγράμματος Ενίσχυσης για τον κλάδο της Εστίασης, πέραν του υφιστάμενου προγράμματος μη Επιστρεπτέας Επιχορήγησης που είναι σε εξέλιξη. Το πρόγραμμα αυτό θα πρέπει να αφορά Μη Επιστρεπτέα επιχορήγηση, τουλάχιστον 10.000-15.000 Ευρώ, που θα χρησιμοποιηθεί από τις επιχειρήσεις της εστίασης ως το ελάχιστο απαιτούμενο κεφάλαιο κίνησης για την επαναδραστηριοποίησή τους. 

 

Κύριε Υπουργέ,

 

Παρακαλούμε θερμά για την άμεση ανταπόκρισή σας και τις δικές σας ενέργειες για την επίλυση ενός ζητήματος που πλήττει σοβαρά την οικονομία και τις θέσεις εργασίας της Περιφέρειάς μας».

 

Την επιστολή υπογράφουν οι πρόεδροι των επιμελητηρίων: Μάρκος Δέμπας (Καβάλας), Στέφανος Γεωργιάδης (Δράμας), Στυλιανός Μωραΐτης (Ξάνθη), Αντώνης Γραβάνης (Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Ροδόπης), Νίκος Αγγελίδης Εμπορικού και Βιομηχανικού Ροδόπης), Χριστόδουλος Τοψίδης (Έβρου και πρ. περιφερειακού επιμελητηριακού συμβουλίου).