Σε μία εποχή όπου η ηλεκτροκίνηση κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος, στον τομέα των μεταφορών, η Καβάλα φαίνεται πως αποκτά του δικούς της "έξυπνους" σταθμούς φόρτισης ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων.

 

Η αρχή θα γίνει στη χερσαία ζώνη του λιμανιού της Καβάλας «Απόστολος Παύλος».  Σύμφωνα με τον Οργανισμό Λιμένος Καβάλας, ο προτεινόμενος σταθμός φόρτισης μπορεί να φορτίζει ταυτόχρονα μέχρι 2 ηλεκτροκίνητα οχήματα και με τα εως τώρα δεδομένα πρόκειται να εγκατασταθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2021

 

"Υπάρχουν τα κίνητρα γύρω από την ηλεκτροφόρτιση και η προσπάθεια της διοίκησης να γίνει ένα οικολογικό πράσινο λιμάνι. Πρόκειται για την πρώτη δράση. Ακολουθεί σειρά δράσεων αναφορικά με το θέμα της οικολογίας και της προστασίας του περιβάλλοντος" είπε στο KavalaNews.GR η διευθύνουσα σύμβουλος του ΟΛΚ, Άννα Θυσιάδου

 

Την ίδια ώρα ο Δήμος Καβάλας ετοιμάζεται να τοποθετήσει  80 "έξυπνους" σταθμούς φόρτισης, τόσο σε κεντρικούς δρόμους και δημόσια πάρκινγκ, όχι μόνο στην πόλη, αλλά σε ολόκληρο τον Δήμο, καθώς στο πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης" για την ηλεκτροκίνηση προβλέπεται και τοποθέτηση φορτιστών ηλεκτρικών αυτοκινήτων.    

 

"Έχουμε υποβάλλει ήδη την αρχική πρόταση και πιστεύω στα τέλη Ιανουαρίου θα ξεκινήσει η διαδικασία της μελέτης. Δεν είναι απλή δουλειά. Έχουμε σκοπό να είμαστε από τις πρώτες πόλεις που θα έχουν ένα δίκτυο φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Έτσι όταν θα αρχίσουν να κυκλοφορούν μαζικότερα τα αυτοκίνητα θα μπορεί ο δημότης ή ο επισκέπτης, να το φορτίζει", είπε στο KavalaNews.GR ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, Κωνσταντίνος Πεφάνης.

 

"Να γίνει η Καβάλα προηγμένη πόλη"

 

"Ελπίζουμε να ξεκινήσει η τοποθέτηση φορτιστών μέσα στο 2021, ωστόσο οι καθυστερήσεις στο δημόσιο είναι αγκυλωτικές. Έχουμε κάνει το πρώτο βήμα. Στόχος μας είναι να κάνουμε την Καβάλα μία πόλη τεχνολογικά προηγμένη", επισήμανε ο κ. Πεφάνης. 
 

Το κόστος ενέργειας 

 

Σύμφωνα με την blinkcharging.gr την εταιρία που θα εγκαταστήσει τους "έξυπνους" σταθμούς φόρτισης, τα σημεία υπεροχής της ηλεκτροκίνησης είναι:   

 

Το κόστος Ενέργειας: Το κόστος φόρτισης ενός ηλεκτρικού οχήματος αντιστοιχεί περίπου στο ένα τρίτο ανά χιλιόμετρο, σε σύγκριση με το κόστος βενζίνης για το ίδιο όχημα.

 

Το χαμηλότερο κόστος μετακίνησης: Για ένα όχημα με μέση κάλυψη απόστασης 15.000 χιλιομέτρων ετησίως, τακέρδη μόνο από την εξοικονόμηση καυσίμου, μπορούν να φθάσουν ακόμα και τα 800 ευρώ.

 

Πως πληρώνεις 

 

Όλες οι οικονομικές συναλλαγές, πραγματοποιούνται αποκλειστικά με ψηφιακό τρόπο μέσω της πλατφόρμας Blink International. Κάθε εγγεγραμμένο μέλος δημιουργεί και διαχειρίζεται έναν ηλεκτρονικό λογαριασμό στον οποίο διατηρεί χρήματα. Μόλις ολοκληρωθεί η φόρτιση, το ποσό χρέωσης που προκύπτει αφαιρείται αυτόματα από το διαθέσιμο υπόλοιπο του λογαριασμού.