Ο βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας Μακάριος Λαζαρίδης απαντά στον πρ. υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη ότι στην πεσμένη γέφυρα της Καβάλας δεν θα μπορούσε να ακολουθηθεί η διαδικασία όπως σε άλλες περιοχές επειδή η κατάρρευσή της δεν προήλθε από ακραία καιρικά φαινόμενα και δεν κηρύχθηκε η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. 

 

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Σπίρτζης είπε ότι σε μερικούς μήνες η γέφυρα θα ήταν έτοιμη (δες ΕΔΩ), με τον κ. Λαζαρίδη να λέει:   

 

"Η πτώση των γεφυρών στις οποίες αναφέρθηκε ο πρώην Υπουργός, προήλθε από ακραία καιρικά φαινόμενα και είχε τη δυνατότητα το κράτος να κηρύξει εκείνες τις περιοχές σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Εδώ όμως δεν είχαμε ακραία καιρικά φαινόμενα που προκάλεσαν την πτώση της γέφυρας, είχαμε ένα ατύχημα και έπεσε η γέφυρα. Άρα, λοιπόν, πώς τώρα ο κ. Σπίρτζης έρχεται και συγκρίνει μήλα με πορτοκάλια;

 

Και στο κάτω κάτω, γιατί δεν πήραν ο κ. Σπίρτζης, η κυρία Νοτοπούλου και ο κ. Γιαννακίδης την ευθύνη τότε, μαζί με τους τρεις Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, να βρουν μια εναλλακτική λύση; Δεν έκαναν απολύτως τίποτα και έρχονται τώρα, εκ των υστέρων, να μας πουν τι; Αυτά είναι αστεία πράγματα. Καταλαβαίνω τα αδιέξοδα στα οποία βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως οι Καβαλιώτισσες και οι Καβαλιώτες γνωρίζουν πολύ καλά τι ακριβώς έχει γίνει και τις προσπάθειες τις οποίες έχουμε καταβάλλει όλοι μας. Και ο κ. Μέτιος, και η κυρία Τσανάκα, και ο τότε, μοναδικός Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλου και ο υποφαινόμενος, μέσα από αυτά που σας περιέγραψα». 

 

Όπως ανέφερε στο Ena Channel o κ. Λαζαρίδης, «ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ και οι τρεις πρώην Βουλευτές του που απέτυχαν παταγωδώς στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της Καβάλας - γι’ αυτό και δεν επανεξελέγησαν - προσπαθούν να “σηκώσουν σκόνη” και να δημιουργήσουν ένα θέμα εκεί που δεν υπάρχει. Διάβασα με μεγάλη προσοχή την ανακοίνωση της κυρίας Τσανάκα η οποία παραθέτει τα δεδομένα πάρα πολύ καθαρά. Έχω μπροστά μου την επιστολή που είχε αποστείλει εκείνη την περίοδο στους τρεις Υπουργούς, στον -λαλίστατο σήμερα - κ. Σπίρτζη, Υπουργό Υποδομών και φίλο του κ. Καλογρίτσα, στην κυρία Νοτοπούλου, Υπουργό Μακεδονίας - Θράκης και στον κ. Γιαννακίδη, Υφυπουργό Ανάπτυξης. Λέει η κυρία Τσανάκα στο κλείσιμο της επιστολής της τα εξής: 

 

“Σας ενημερώνω δε ότι με το αίτημά μας προς το Τ.Ε.Ε. Ανατολικής Μακεδονίας για την διενέργεια πραγματογνωμοσύνης, ως συμβούλου του κράτους, ο Δήμος Καβάλας θα ζητήσει τη συνδρομή της Εγνατίας Οδού Α.Ε. και πανεπιστημιακών για τη διενέργεια της πραγματογνωμοσύνης. Για το θέμα της χρηματοδότησης πραγματογνωμοσύνης, της μελέτης και της αποκατάστασης εξέφρασε ενδιαφέρον και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. Κατόπιν των ανωτέρω, θα εκτιμούσα ιδιαίτερα να αναλάβετε τις πρωτοβουλίες εκείνες που θα επιλύσουν το πρόβλημα προκρίνοντας τη λύση που εσείς κρίνετε ως την δέουσα”». 

 

Δηλαδή, υπογράμμισε ο κ. Λαζαρίδης, «η κυρία Τσανάκα πληροφορεί τρεις Υπουργούς για τις προθέσεις του Τ.Ε.Ε. Ανατολικής Μακεδονίας, για την πρόθεση του Περιφερειάρχη κ. Χρήστου Μέτιου και αφήνει στην διακριτική ευχέρεια της τότε Κυβέρνησης την τελική απόφαση. Αυτό λέει η επιστολή της κυρίας Τσανάκα. Και δεν είδα σε αυτήν την επιστολή να απαντούν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι συνηθισμένα από fake news και από το να προσπαθούν να ανατρέψουν τα δεδομένα, ωστόσο τα στοιχεία είναι αμείλικτα».  

 

Εξάλλου, συνέχισε ο Βουλευτής, «η κυρία Τσανάκα, εκτός από αυτή την επιστολή, είχε στείλει μια ακόμα επιστολή και προς τον τότε Υπουργό Εθνικής Άμυνας, το ναύαρχο Βαγγέλη Αποστολάκη, που του ζητούσε να δει αν μπορεί στη γέφυρα που είχε πέσει, να τοποθετηθεί μια γέφυρα “Μπέλεϋ”  του Στρατού. Μάλιστα, με παρακάλεσε η κυρία Τσανάκα, επειδή γνώριζε ότι για πάρα πολλά χρόνια ασχολήθηκα με το στρατιωτικό ρεπορτάζ και είχα θητεύσει ως Διευθυντής Ενημέρωσης του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και επικοινώνησα και εγώ με το φίλο Βαγγέλη Αποστολάκη. Τον παρακάλεσα να το κοιτάξει και ξέρετε πότε ήρθε η αρνητική απάντηση; Μετά την ολοκλήρωση των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών». 

 

Όπως είπε ο κ. Λαζαρίδης, «αυτά είναι αμείλικτα στοιχεία που δείχνουν την τεράστια ευθύνη και ανικανότητα της τότε Κυβέρνησης». 

 

Πλέον, σημείωσε ο κ. Λαζαρίδης, «η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της. Εντός διμήνου από τη στιγμή που ανέλαβε η Νέα Δημοκρατία τη διακυβέρνηση της χώρας, προχώρησαν οι σχετικές διαδικασίες, βάσει των νόμιμων διαδικασιών».