Άλλο ένα πρόστιμο επιβλήθηκε στη βιομηχανία λιπασμάτων στη Νέα Καρβάλη, αυτή τη φορά για τη μονάδα φωσφορικού οξέως

 

Πριν από λίγες μέρες, αντίστοιχο πρόστιμο είχε επιβληθεί για τη μονάδα νιτρικού οξέως και την εκπομπή μονοξειδίου του αζώτου

 

Το πρόστιμο εκείνο στη ΒΦΛ αφορούσε εκπομπή μιας πολύ επικίνδυνης ουσίας που ΔΕΝ περιλαμβάνεται στους ρύπους που ελέγχουν τα μηχανήματα της πρώην Νομαρχίας Καβάλας, νυν Περιφέρειας. 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ λεπτομέρειες για εκείνο το πρόστιμο. 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ 

Τα φουγάρα της ΒΦΛ 

 

 

 

Το νέο πρόστιμο 

 

Το πρόστιμο για το μονοξείδιο του αζώτου και τη μονάδα νιτρικού οξέως, ύψους 40.000€ είχε επιβληθεί στην εταιρία «Λιπάσματα Καβάλας». Το νέο πρόστιμο, επίσης 40.000€, επιβλήθηκε στην εταιρία «PFIC LTD» που είναι συνεγκατεστημένη στο χώρο, για άλλη παραγωγική μονάδα. 

 

Υπενθυμίζεται ότι η PFIC, επίσης συμφερόντων Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, «χτύπησε» πρόσφατα τον διαγωνισμό για την μερική ιδιωτικοποίηση του εμπορικού λιμανιού στη Νέα Καρβάλη (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ). 

 

 

Εισαγγελική παρέμβαση & έλεγχος 

 

Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έκανε αυτοψία στο εργοστάσιο μέσα στο καλοκαίρι, αφού είχε προηγηθεί έγγραφο του Δήμου Καβάλας που προκάλεσε εισαγγελική παρέμβαση

 

Όταν οι αρμόδιοι υπάλληλοι διαπίστωσαν μη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων, η εταιρία υπέβαλλε έγγραφα για να αντικρούσει τα υπηρεσιακά συμπεράσματα. Αρχικώς κατέθεσε έγγραφα με μετρήσεις αερίων εκπομπών κατά το δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου 2020 και στη συνέχεια ζήτησε παράταση για να υποβάλλει τις απόψεις της για την αυτοψία. 

 

 

Απορρίφθηκε ξανά ο ισχυρισμός της ΒΦΛ ότι «τηρούνται τα όρια» 

 

Στα τέλη του Σεπτέμβρη, η εταιρία απάντησε προς την υπηρεσία, ισχυριζόμενη ότι «τηρούνται τα όρια εκπομπών ρύπων» με την υπηρεσία όμως να απαντά «Οι απόψεις αυτές δεν γίνονται δεκτές».

 

Στην σχετική της εισήγηση για την επιβολή προστίμου, ενάμιση μήνα μετά, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος αναφέρει μεταξύ άλλων: «οι ισχυρισμοί της εταιρείας δεν γίνονται δεκτοί διότι δεν έχουν αντικατασταθεί οι πλυντρίδες θαλασσινού νερού στη μονάδα φωσφορικού οξέως από κλειστό κύκλωμα πλύσης με βιομηχανικό νερό». 

 

Σημειώνεται ότι και στο προηγούμενο πρόστιμο, οι ισχυρισμοί της άλλης εταιρίας ότι «δεν ρυπαίνει», είχαν και πάλι απορριφθεί από την υπηρεσία που έκανε τον έλεγχο.