Την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2020 καταγράφηκαν 5 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις έναντι 18,8 εκατ. της περιόδου Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2019, παρουσιάζοντας μείωση κατά 73,4%, η οποία μεταφράζεται σε απώλεια περίπου 14 εκατομμυρίων επισκεπτών. Τα στοιχεία αυτά καταγράφονται στο τελευταίο Στατιστικό Δελτίο του INSETE Intelligence

 

Η πτώση στα αεροδρόμια 

 

Σε αυτό το 9μηνο, πέντε αεροδρόμια κατέγραψαν μείωση μεγαλύτερη από 1 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Ρόδος, Κέρκυρα) σε ποσοστά που κυμάνθηκαν έως 80%. Απώλειες κοντά στο 1 εκατομμύριο αφίξεις κατέγραψαν τα Χανιά (-83%). Πάνω από 75% η πτώση στα αεροδρόμια Κω και Ζακύνθου. Κατά συνέπεια μείωση παρουσιάζεται και σε όλες τις επιμέρους γεωγραφικές ενότητες.

 

Πτώση 82% στο «Μέγας Αλέξανδρος» 

 

Στο αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» της Καβάλας, το οποίο εξυπηρετεί και την Θάσο, καταγράφονται σε σχέση με πέρυσι απώλειες της τάξης του 82% ή περίπου 100.000 επισκέπτες. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατακόρυφα μειωμένες, κατά περίπου 58% είναι και οι αεροπορικές αφίξεις εσωτερικού στην Χρυσούπολη, κατά το πρώτο 9μηνο του 2020, σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019. 

 

Η μεγαλύτερη ζημιά ήταν στον οδικό τουρισμό 

 

Κι αν τα αεροπορικά μεγέθη Καβάλας και Θάσου, σε απόλυτους αριθμούς, είναι πολύ μικρότερα σε σχέση με την Κρήτη ή τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες, το πεδίο εκείνο που καταγράφει τη μεγάλη φετινή ζημιά είναι ο οδικός τουρισμός. Η κύρια πύλη εισόδου τουριστών που έχει προορισμό δυτικά παράλια νομού Καβάλας, πόλη Καβάλας, Κεραμωτή και Θάσο, είναι η Νυμφαία στο νομό Ροδόπης που η κυβέρνηση επέλεξε να μείνει κλειστή. Εκεί καταγράφηκαν 1,25 εκατομμύρια απώλειες αφίξεων (πτώση 86%). 

 

Αθροιστικά, στους συνοριακούς σταθμούς της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, οι απώλειες αφίξεων ξεπέρασαν τα 2,3 εκατομμύρια άτομα. 

 

Αντίστοιχη είναι η εικόνα στην Εξοχή Δράμας (-73,3% ή απώλειες 130.000 εισόδων) και στον Αγ. Κωνσταντίνο Ξάνθης (-88%  ή απώλειες 66.000 εισόδων). Μεγάλη μείωση καταγράφουν και όλες οι πύλες εισόδου στο νομό Έβρου: Ορμένιο (65%), Κυπρίνος (77%), Καστανιές (85%), Κήποι (73%) με τους απόλυτους αριθμούς να δείχνουν απώλειες σχεδόν 900.000 εισόδων. 

 

Τα σοβαρά σφάλματα έκαναν ζημιά ακόμη και στη μοναδική ανοιχτή οδική πύλη εισόδου 

 

Τα πράγματα δεν ήταν καλά ούτε στον Προμαχώνα Σερρών, τη μοναδική πύλη εισόδου που εξυπηρετούσε τόσο την Καβάλα και τη Θάσο όσο και την Κεντρική Μακεδονία (Θεσσαλονίκη, Πιερία, Χαλκιδική). Εκεί οι απώλειες εισόδων ξεπέρασαν τα 2 εκατομμύρια άτομα (πτώση σχεδόν 69%). 

 

Οι τεράστιες ουρές τουριστών από τα περισσότερα σημεία της βαλκανικής, το διαρκές μποτιλιάρισμα, η γραφειοκρατία αλλά και οι παλινωδίες στην εφαρμογή των μέτρων και τα τραγικά σφάλματα στο πεδίο της επικοινωνίας, είχαν ως αποτέλεσμα να καταγραφούν τεράστιες απώλειες ακόμη και στην καρδιά του καλοκαιριού. 

 

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι από την συγκεκριμένη πύλη εισόδου, την μοναδική που ήταν ανοιχτή το καλοκαίρι, κατά το πολύ κρίσιμο τουριστικά διάστημα Αυγούστου και Σεπτεμβρίου καταγράφηκαν απώλειες 94% σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι. Το δε ποσοστό ήταν το ίδιο και για τον Αύγουστο μεμονωμένα. 

 

Συνολικές απώλειες σχεδόν 8 εκατομ. οδικών αφίξεων 

 

Σε ό,τι αφορά τη γενικότερη εικόνα του οδικού τουρισμού, οι μεγαλύτερες απώλειες καταγράφονται στις εισόδους από Βουλγαρία (αφορά και Ρουμάνους) που ξεπέρασαν το 74% (χάσιμο 3,7 εκατομμυρίων εισόδων) ενώ πάνω από 75% ήταν οι απώλειες των οδικών αφίξεων από Τουρκία (χάσιμο 0,67 εκατ. επισκεπτών). Μείωση καταγράφηκε και στις εισόδους από τη Βόρεια Μακεδονία (-84% ή -2,4 εκ. €) και από την Αλβανία (-67% ή 1 εκ. άτομα).