Αγωνία για το μέλλον, βοήθεια που δεν έφτασε, πτώση τζίρου και φόβος για λουκέτα συνθέτουν το σκηνικό που επικρατεί στον κλάδο του λιανεμπορίου, όπως περιγράφει ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Καβάλας, Βασίλης Λεμονίδης.

 

Οι επόμενοι μήνες και ενώ οι επιπτώσεις από την πανδημία είναι ήδη μεγάλες, προβληματίζουν έντονα την αγορά. Ιδιαίτερα στον κλάδο του εμπορίου η ανησυχία των επαγγελματιών εντείνεται, καθώς ο τζίρος των επιχειρήσεων ακολούθησε πτωτική πορεία τους καλοκαιρινούς μήνες.

 

«Ιούλιος και Αύγουστος ήταν οι μήνες που παραδοσιακά υπήρχε μεγάλη εισροή χρημάτων. Φέτος δεν συνέβη διότι τα σύνορα ήταν κλειστά αλλά και όταν άνοιξαν η προσέλευση βαλκάνιων τουριστών, στους οποίους η Καβάλα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό ήταν σε πολύ χαμηλό επίπεδο» είπε στο kavalanews o κ. Λεμονίδης.

 

Επίσης δεν είναι λίγοι αυτοί που αγωνιούν σχετικά με το πώς θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να κρατήσουν ανοιχτά τα καταστήματά τους: Από τις 11 Μαΐου που τα καταστήματα του λιανεμπορίου άνοιξαν, μετά την άρση του lockdown, η πτώση του τζίρου μέχρι τον Ιούλιο άγγιξε το 50%, όπως λένε άνθρωποι της αγοράς.

 

 «Αυτό που συνέβη φέτος δεν έχει προηγούμενο»

 

Μάλιστα, συγκρίνουν τους μήνες της πανδημίας με την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών: «Το τρίμηνο του 2020 από  Ιούνιο έως Αύγουστο αλλά και ο Σεπτέμβριος δεν υπήρξε ποτέ τα προηγούμενα 10  χρόνια. Όσα προβλήματα οικονομικά και να υπήρχαν, όσα μνημόνια, capital controls και να περάσαμε αυτό που συνέβη φέτος δεν είχε προηγούμενο», τονίζει ο κ. Λεμονίδης.  

Σε ότι αφορά τα χρηματοδοτικά εργαλεία από την κυβέρνηση επεσήμανε πως «αυτά ποτέ δεν έφτασαν στην μικρομεσαία επιχείρηση γιατί περνούσαν μέσω τραπεζών".

 

Όταν είσαι βαριά άρρωστος δεν σου δίνουν… ασπιρίνη

 

Μάλιστα ο κ. Λεμονίδης παρομοίασε την βοήθεια που έλαβαν οι καταστηματάρχες με αυτή του ασθενή που πάσχει από μία σοβαρή ασθένεια και παίρνει ασπιρίνες: «Ο ασθενής, δηλαδή το εμπόριο, έφτασε σε τελικό στάδιο και πλέον ίσως να μην μπορεί κανένα χρηματοδοτικό εργαλείο να βοηθήσει. Ευελπιστούμε ότι με την αλλαγή της εποχής θα μπορέσουμε να γεμίσουμε τα καταστήματα μας με εμπορεύματα. Το εμπόριο νοσεί και μάλιστα σε πολύ άσχημο επίπεδο. Θέλουμε επιτακτικά να βρεθούν λύσεις από όλους τους αρμοδίους ώστε να μπορέσουμε να ανασάνουμε».

 

Παραμένει ο φόβος των λουκέτων

 

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο πολλά καταστήματα να κατεβάσουν ρολά ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Καβάλας σημειώνει πως: «Ο φόβος των λουκέτων υπάρχει καθώς έχουν συσσωρευτεί χρέη, τα οποία ξεκίνησαν τον Μάρτιο που δύσκολα μπορούν να αντιμετωπιστούν, όταν  δύο μήνες ήμασταν κλειστά και τους υπόλοιπους μήνες που ανοίξαμε είχαμε πτώση τζίρου από 30-50%. Νομίζω ότι θα περάσουμε δύσκολο χειμώνα».