Το ενδεχόμενο να τεθούν περιοριστικά μέτρα στη Θεσσαλονίκη έβαλαν στο τραπέζι ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη διάρκεια έκτακτης τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 7 Αυγούστου με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα και του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα.

 

Συνολικά, στη Θεσσαλονίκη μέσα σε 3 μέρες έχουν επιβεβαιωθεί 107 κρούσματα, 47 την Τρίτη, 22 την Τετάρτη και 38 την Πέμπτη. 

 

Ο κ. Χαρδαλιάς διαμήνυσε ότι αν δεν περιοριστούν τα κρούσματα, τότε τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν περιοριστικά μέτρα όπως μείωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος αλλά και πιθανή απαγόρευση κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες.

 

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα είχε ανακοινωθεί τοπικό lockdown στον Πόρο, που αποτελεί την πρώτη τοπική καραντίνα εν μέσω θέρους που μεταξύ άλλων προβλέπει την υποχρεωτική χρήση μάσκας ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους.

 

Με βάση το μαθηματικό μοντέλο που χρησιμοποιεί η Πολιτική Προστασία εκτιμάται ότι η Θεσσαλονίκη στο τέλος Αυγούστου θα είναι ποσοστιαία μια από τις πιο επιβαρυμένες σε επιδημιολογικό φορτίο περιοχές της χώρας. 

 

Οι 20 περιοχές που θεωρούνται hot spot 

 

Στο μεταξύ, προβληματισμό στο κυβερνητικό επιτελείο προκαλεί η εξάπλωση του κορωνοϊού στην χώρα με κυριότερες εστίες τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς και τις ακόλουθες 18 περιοχές:

 

Αργολίδα

 

Αχαΐα

 

Έβρος

 

Ηλεία

 

Θεσπρωτία

 

Ιωάννινα

 

Καβάλα

 

Κέρκυρα

 

Κιλκίς

 

Κοζάνη

 

Κορινθία

 

Κυκλάδες

 

Λάρισα

 

Μαγνησία

 

Πέλλα

 

Μεσσηνία

 

Χαλκιδική 

 

Χανιά.