Σας ενημερώνουμε ότι για Σήμερα 06 /08 /2020, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, για το νησί της Θάσου προβλέπεται Δείκτης Επικινδυνότητας ‘‘4’’. 

·       Κατηγορία Κινδύνου 4 (Πολύ Υψηλή). Ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα υψηλός. Ο αριθμός των πυρκαγιών που αναμένεται να εκδηλωθούν, πιθανόν να είναι μεγάλος αλλά, το κυριότερο, κάθε πυρκαγιά μπορεί να λάβει μεγάλες διαστάσεις εφόσον ξεφύγει από την αρχική προσβολή.

·       Σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 1031 / 06-07-2020 απόφαση του Περιφερειάρχη Α.Μ.Θ., 

 

1. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η κυκλοφορία πολιτών και μέσων εντός των κάτωθι δασικών εκτάσεων μέχρι νεωτέρας:

Δασικές περιοχές ευθύνης Δασαρχείου ΘΑΣΟΥ

- Μακρύαμμος-Παραλία Παναγίας (Χρυσή Αμμουδιά)

- Λαιμός – Αρχαίο Θέατρο

Ελεγχόμενη κυκλοφορία :

- Αγ. Παντελεήμονας – Αγ. Μαρίνα

- Ποταμιά – Πηγές Ποταμιάς

- Θεολόγος θέση Καμίνι

- Λιμενάρια-Κάστρο

- Μαριές-Φράγμα Μαριών

- Μικρό Καζαβίτι-Αγ. Παντελεήμονα

- Καζαβίτι-Τούμπα

 

2. Όταν οι επικρατούσες συνθήκες επιβάλλουν τη λήψη έκτακτων μέτρων ανεξάρτητα από τον δείκτη επικινδυνότητας δύναται κατόπιν εισήγησης της Π.Υ. να εφαρμοστεί το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας στις ανωτέρω προαναφερθείσες δασικές περιοχές.

 

3. Απαγορεύεται η χρήση όλων των χώρων αναψυχής και περιαστικού πρασίνου στις ζώνες ευθύνης των Δασαρχείων Καβάλας και Θάσου

 

4. Απαγορεύεται η κυκλοφορία μηχανημάτων και οχημάτων που μπορεί η χρήση τους να προκαλέσει φωτιά. Εξαιρούνται οχήματα Δασαρχείων, ΕΚΑΒ, και γενικά Υπηρεσιών που εμπλέκονται με τη Δασοπροστασία καθώς επίσης και μόνιμων κατοίκων που έχουν τις οικίες τους όπως επίσης και ιδιόκτητες εγκαταστάσεις (π.χ. κτηνοτροφικές μονάδες) σε δασικά συμπλέγματα για την εκτέλεση των απαραίτητων εργασιών τους. Να αποφεύγονται τις ημέρες υψηλού κινδύνου εργασίες που μπορεί να προκαλέσουν την εκδήλωση δασικής πυρκαγιάς (π.χ. μελισσοκομικές εργασίες)

 

5. Απαγορεύεται η μετακίνηση, διαμονή, ελεύθερη κατασκήνωση και περιήγηση εντός των δασών και δασικών εκτάσεων

 

6. Απαγορεύεται η κίνηση των οχημάτων εκτός των ασφαλτοστρωμένων δρόμων.

 

7. Απαγορεύεται στους Δασικούς Συνεταιρισμούς τις ημέρες υψηλού κινδύνου, η εκτέλεση εργασιών με αλυσοπρίονο.

 

8. Απαιτείται απόλυτη ετοιμότητα και πλήρης στελέχωση όλων των εμπλεκόμενων Δυνάμεων υποβοήθησης του έργου της πυρόσβεσης

 

9. Η Εφαρμογή των αναφερομένων μέτρων θα υλοποιηθεί με μέριμνα των Πυροσβεστικών – Αστυνομικών και Δασικών Υπηρεσιών.

 

Τέλος σας υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με την 9/2000 Πυροσβεστική Διάταξη, όπως τροποποιήθηκε με την 9Α/2005 Πυρ/κή Διάταξη εκτός των άλλων απαγορεύσεων, απαγορεύεται από 1 Μαΐου έως και 30 Οκτωβρίου κάθε έτους:

 

1.   Να ανάβεται και να διατηρείται για οποιοδήποτε σκοπό φωτιά στην ύπαιθρο.

2.   Να ανάβεται και να διατηρείται για οποιοδήποτε σκοπό φωτιά εντός κατοικιών, ξενοδοχείων, εργαστηρίων, καλυβιών, ποιμνιοστασίων, σκηνών, αυλών ή περιφραγμένων ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός δασών και δασικών εκτάσεων και μέχρις απόσταση 300 μέτρων.

3.   Το κάπνισμα μελισσών.

4.   Η καύση αγρών ή αγροτικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων.

5.   Η απόρριψη αναμμένων τσιγάρων - σπίρτων και άλλων υλών.

 

·       Με την επιφύλαξη διατάξεων που προβλέπουν αυστηρότερες ποινές, οι παραβάτες του ανωτέρω κανονισμού διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 458 του Ποινικού Κώδικα.

·       Απαγορεύεται για Σήμερα 06/08/2020 και οποιαδήποτε ημέρα προβλέπεται Δείκτης Επικινδυνότητας 4 και άνω, η διοργάνωση και πραγματοποίηση εκδρομών (safari ή beach safari) σε όλο τον ορεινό όγκο του νησιού.

·       Απαγορεύεται η ελεύθερη κατασκήνωση.

·       Παρακαλείστε όπως αποτρέψετε τα μέλη σας ή τους πελάτες σας να πραγματοποιήσουν περιήγηση στον ορεινό όγκο του νησιού.

·       Παρακαλούνται οι μελισσοκόμοι που δραστηριοποιούνται στο νησί της Θάσου, να ενημερώνονται για τον δείκτη επικινδυνότητας όταν πρόκειται να έρθουν στο νησί, γιατί με δείκτη επικινδυνότητας 3 και άνω απαγορεύεται το κάπνισμα μελισσών.

·       Απαγορεύεται η χρήση βεγγαλικών και ιπτάμενων φαναριών

 

Πρέπει να επισημάνουμε την μεγάλη επικινδυνότητα του φαινομένου των ιπτάμενων φαναριών που έχει εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια και στο νησί μας, σε περιοχές με μεγάλη τουριστική κίνηση. Από την στιγμή που θα φύγουν από τα χέρια μας δεν ξέρει κανείς που θα καταλήξουν, έχει παρατηρηθεί πολλές φορές να επιστρέφουν στο έδαφος αναμμένα ή να μπλέκονται σε κλαδιά δέντρων και να καίγονται. Αποκλειστικά ηθική ευθύνη φέρουν οι επαγγελματίες του νησιού (εστιάτορες, ξενοδόχοι, ιδιοκτήτες καφέ και μπαρ κ.α.) γιατί τις περισσότερες φορές αντί να αποτρέψουν τους τουρίστες να τα ελευθερώσουν, τους παροτρύνουν για δημιουργία ατμόσφαιρας με απώτερο σκοπό το κέρδος. Σε μια από τις ελάχιστες περιπτώσεις που φτάσαμε έγκαιρα, γιατί εμείς θα το αντιληφθούμε όταν το φανάρι θα έχει φτάσει ήδη ψηλά, ο επαγγελματίας μας κατηγόρησε ότι διώξαμε τους πελάτες από το μαγαζί του. Αν αυτός ενδιαφερόταν να έχει πελάτες εκείνο το βράδυ, εμείς φροντίζουμε να έχει πελάτες και τα επόμενα χρόνια.

·       Με αφορμή το γεγονός αυτό, παρακαλούνται όλοι οι Δημότες της Θάσου να βοηθήσουν το έργο μας επαγρυπνώντας καθ’ όλη την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, όχι μόνο αναγγέλλοντας άμεσα, ψύχραιμα και με όσες περισσότερες πληροφορίες μπορούν να συγκεντρώσουν, κάθε εστία πυρκαγιάς που θα αντιληφθούν, αλλά και αποτρέποντας συμπολίτες τους ή τουρίστες από επικίνδυνες ενέργειες ή δραστηριότητες σε δάσος ή δασική έκταση. Τα μάτια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θάσου και του Δασαρχείου Θάσου δεν θα είναι ποτέ αρκετά για να καλύψουν κάθε γωνιά του νησιού.

·       Παρακαλούμε όπως ενημερώσετε τα μέλη σας, τους υπαλλήλους σας αλλά και τους πελάτες σας.

 

Ο Προϊστάμενος Π. Κ. Θάσου Κων/νος Γ. Κοντογεωργίου