Είναι μόλις 22 χρονών και κατάφερε να γίνει η πρώτη γυναίκα επαγγελματίας οδηγός του Αστικού ΚΤΕΛ Κομοτηνής! Η Νεσλιχάν Κιοσέ αποτελεί τρανταχτό παράδειγμα ότι τα όνειρα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα, με σκληρή προσπάθεια και τις σωστές βάσεις!

 

Κόντρα στο κατεστημένο και στα βαθιά ριζωμένα στερεότυπα του επαγγέλματος, η νεαρή οδηγός με τις άριστες επαγγελματικές της δεξιότητες κέρδισε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα την εκτίμηση του δύσπιστου, στην αρχή, επιβατικού κοινού. «Στην αρχή, οι γιαγιάδες κυρίως φοβόντουσαν, αλλά πλέον με χαιρετάνε με χαμόγελο και με φωνάζουν με το υποκοριστικό Νέλλη», ανέφερε η ίδια στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

 

Όλα ξεκίνησαν πριν από μερικά χρόνια, όταν η νεαρή Νεσλιχάν μετακόμισε από το χωριό της, Νέο Καλλυντήριο Ροδόπης, στη Θεσσαλονίκη για να σπουδάσει στην ειδικότητα Εκπαιδευτής Υποψηφίων Οδηγών, με σκοπό να ασχοληθεί επαγγελματικά με την οδήγηση, κάτι που όπως εκμυστηρεύεται η ίδια, ήθελε από μικρή. 

 

Για τις σπουδές της εμπιστεύτηκε το πρώτο ΙΕΚ μηχανολογίας της χώρας, γεγονός που της έδωσε γερές βάσεις και την απαραίτητη εξειδίκευση που χρειαζόταν για να ξεχωρίσει. Η ειδικότητα της, εκτός από την εκμάθηση οδήγησης όλων των τύπων οχημάτων, περιλάμβανε και μια σειρά από μαθήματα μηχανολογίας, νομοθεσίας, αλλά και πρώτων βοηθειών, μαθήματα που μπορεί αρχικά να τη δυσκόλεψαν, ωστόσο τη βοήθησαν να χτίσει ένα ολοκληρωμένο επαγγελματικό προφίλ. 

 

«Το πρώτο διάστημα τα δρομολόγια που έκανε η Νεσλιχάν ήταν κυρίως εντός πόλεως, κυρίως στα mini bus. Εδώ και έναν μήνα περίπου, οπότε και έληξε η καραντίνα, έχει οδηγήσει και μεγαλύτερα λεωφορεία -10μετρο και 12μετρο- στα οποία έχει δίπλωμα. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα τη δοκιμάσουμε και στο αρθρωτό λεωφορείο (φυσούνα) και θα κλείσει ο κύκλος», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ Κομοτηνής, κ. Νίκος Λυκούδης, που αναγνώρισε την επαγγελματική της επάρκεια και προχώρησε στην πρόσληψη της.

 

Ο επόμενος επαγγελματικός στόχος της Νεσλιχάν Κιοσέ είναι να ανοίξει τη δική της σχολή οδηγών στην πόλη της, την Κομοτηνή, κάτι για το οποίο θα πρέπει να περιμένει δύο χρόνια, αφού θα πρέπει να έχει συμπληρώσει το 24ο έτος της ηλικίας της για να λάβει τη σχετική πιστοποίηση.

 

Η ιστορία της Νεσλιχάν κέντρισε το ενδιαφέρον ακόμα και της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η οποία στην πρόσφατη επίσκεψη της στην Κομοτηνή είχε συνάντηση με γυναίκες της περιοχής. «Εύχομαι το παράδειγμα της Νεσλιχάν, με την οποία συναντήθηκα και συνομίλησα στην Κομοτηνή, να εμπνεύσει και άλλα κορίτσια» έγραψε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε ανάρτηση της στο Twitter.

 

Πλέον, οι νέοι της ευρύτερης περιοχής του Έβρου, μπορούν να ακολουθήσουν το παράδειγμα της νεαρής οδηγού και να σταδιοδρομήσουν σε αυτό που αγαπούν, με μεγαλύτερη ευκολία. Ο μεγαλύτερος εκπαιδευτικός όμιλος, ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360, ανακοίνωσε τη λειτουργία του στην πόλη της Ξάνθης, δίνοντας στους νέους τη δυνατότητα να σπουδάσουν την ειδικότητα της επιλογής τους χωρίς να χρειαστεί να μετακινηθούν από τον τόπο κατοικίας τους.