γράφει ο

Τάσος Αποστολίδης

 

Μεγάλη ταλαιπωρία περίμενε από το ξημέρωμα της Δευτέρας χιλιάδες τουρίστες που επιχείρησαν να περάσουν τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Επρόκειτο για τουρίστες από τρεις βασικές πηγές τουριστών: τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Σερβία

 

Οι τελευταίοι ενημερώνονταν στα σύνορα του Προμαχώνα ότι… πρέπει να επιστρέψουν πίσω στη Σερβία ενώ Βούλγαροι και Ρουμάνοι που τελικά πέρασαν στην Ελλάδα, έπρεπε να περιμένουν να πάει… 12 το μεσημέρι γιατί τα έγγραφα εφαρμογής των κυβερνητικών αποφάσεων δεν είχαν πάει από την προηγούμενη εργάσιμη στους συνοριακούς σταθμούς

 

Τι συμβαίνει στα βόρεια σύνορά μας

 

Ο χάρτης της Πολιτικής Προστασίας που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Τουρισμού την περασμένη Παρασκευή διαπιστώθηκε ότι είχε χοντροειδή λάθη και δεν εφαρμόστηκε τελικά κατά γράμμα. 

 

1. Τα σύνορα στον Προμαχώνα άνοιξαν από τις 11 το πρωί. Οι ελληνικές αρχές σκόπευαν να ανοίξουν στις 12 το μεσημέρι, όπως και όλοι οι άλλοι συνοριακοί σταθμοί, όμως ήδη από τη νύχτα είχαν αρχίσει να σχηματίζονται ουρές χιλιομέτρων. Στην πλειονότητά τους ήταν Ρουμάνοι και Βούλγαροι. Στις ουρές προστέθηκαν και Σέρβοι, οι οποίοι όμως αναγκάστηκαν να επιστρέψουν πίσω. Η κίνηση ομαλοποιήθηκε μετά τις 2 το μεσημέρι. Στις 3 το μεσημέρι είχαν φτάσει ήδη οι πρώτοι Βαλκάνιοι σε Καβάλα και Θάσο. 

 

2. Τα σύνορα στη Νυμφαία, τη μοναδική από τις πέντε εισόδους στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη που οι ελληνικές αρχές προγραμμάτιζαν να λειτουργήσουν, άνοιξε τελικά στις 12 το μεσημέρι, με πολύ αυξημένη κίνηση, τόσο Βούλγαρων, όσο και Ρουμάνων. Πολλοί Βούλγαροι πέρασαν νωρίς το πρωί, χωρίς τη διαδικασία των προηγούμενων ημερών, ωστόσο οι Ρουμάνοι από το μεσημέρι και μετά. 

 

3. Τελικά λειτούργησε κανονικά, από τις 12 και μετά, και ο συνοριακός σταθμός Εξοχής στη Δράμα. Η κίνηση ήταν αυξημένη τουλάχιστον μέχρι τις 3 το μεσημέρι. Αντιθέτως, τελείως κλειστός παραμένει ο συνοριακός σταθμός στον Άγιο Κωνσταντίνο Ξάνθης μιας και πρόκειται για περιοχή σε αυστηρή καραντίνα λόγω υψηλού επιδημιολογικού φορτίου. Από τον συνοριακό σταθμό δεν διέρχεται τίποτα απολύτως, ούτε όχημα τουριστών, ούτε οχήματα εμπορευμάτων. 

 

4. Λειτουργούν κανονικά, με μειωμένη κίνηση όπως συνήθως, οι σταθμοί Κυπρίνου και Ορμενίου στον Έβρο. Οι συγκεκριμένοι σταθμοί, όπως και η Εξοχή Δράμας, δεν περιλαμβάνονταν στον χάρτη Πολιτικής Προστασίας και Υπουργείου Τουρισμού. 

 

5. Αντίστοιχα, οι σταθμοί Κήπων και Καστανιών, που εμφανίζονταν στο χάρτη ως ανοιχτοί από 15/6/2020, δεν άνοιξαν για τουρίστες, αφού αυτό προβλέπει εξάλλου η κυβερνητική απόφαση σε σχέση με την Τουρκία. Οι Κήποι παραμένουν ανοιχτοί για εμπορευματικές ή άλλες απολύτως απαραίτητες διελεύσεις ενώ οι Καστανιές είναι τελείως κλειστές μετά τα πρόσφατα γεγονότα στην ελληνοτουρκική μεθόριο πριν την καραντίνα. 

 

Καλός οιωνός η μεγάλη η τουριστική ζήτηση

αλλά... κακός οιωνός το ελληνικό μπάχαλο 

 

Η ταλαιπωρία Βούλγαρων και Ρουμάνων (ορισμένοι περίμεναν έως και 12 ώρες για να έρθει το «χαρτί» που ανοίγει τα Τελωνεία) αλλά κυρίως η ταλαιπωρία των Σέρβων που ενημερώθηκαν «κατόπιν εορτής» ότι δεν ισχύει η διμερής συμφωνία για άνοιγμα των συνόρων, δείχνουν δύο πράγματα

 

--αφενός, ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση από τις γειτονικές χώρες για τουρισμό στην Ελλάδα και αυτή η ζήτηση δεν εκφράζεται γενικά "για μέσα στο καλοκαίρι" αλλά έχει αμεσότητα και μαζικότητα. Είναι ενδεικτική του ότι ο οδικός τουρισμός θα κρατήσει όρθια την τουριστική βιομηχανία στην Ελλάδα. Δεν είχαν άδικο τελικά οι αισιόδοξοι στην Ελλάδα και δεν αποκλείεται να δούμε να ισχύει και το ακραία θετικό σενάριο, αυτό που μιλά για αύξηση των Βαλκάνιων οδικών τουριστών, μιας και οι πολίτες στις τρεις χώρες (Σερβία και κυρίως Βουλγαρία, Ρουμανία) δεν θα επιλέξουν ούτε αεροπορικά ταξίδια σε μακρινές χώρες, ούτε φθηνά ταξίδια σε κοντινές αλλά «δύσκολες υγειονομικά» χώρες, όπως πχ η Τουρκία. 

 

--αφετέρου, ότι δεν υπήρξε καθόλου καλός χειρισμός από την ελληνική πλευρά, στην οποία καταγράφηκαν πολλές παλινωδίες στη σειρά. Από την αρχική τετραμερή σύνοδο, φτάσαμε στον αποκλεισμό της Σερβίας χωρίς να το γνωρίζουν οι Σέρβοι. Από την συμφωνία με τη Βουλγαρία για 1 Ιουνίου, η Ελλάδα εφάρμοσε απόφαση για 15 Ιουνίου, ταλαιπωρώντας για δύο εβδομάδες πολλούς Βούλγαρους, με πρόσθετη γραφειοκρατία και καραντίνα 7 ημερών. Από τον χάρτη που θα άνοιγε Κήπους-Καστανιές και θα κρατούσε κλειστά Εξοχή-Κυπρίνο-Ορμένιο και τελικά συνέβη το ακριβώς αντίστροφο.

 

Κυρίως όμως από το γεγονός ότι η κεντρική κυβέρνηση δεν ενημέρωσε ποτέ τις κατά τόπους αρχές που με τη σειρά τους δεν έδιναν επίσημη πληροφόρηση στους επαγγελματίες του τουρισμού.

 

Επί δύο εβδομάδες, η σύγχυση που επικρατεί ως προς τα μέτρα και τον τρόπο εφαρμογής τους, είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξουν πολλές ακυρώσεις κρατήσεων, ορισμένες εκ των οποίων μάλιστα σπεύδουν να τις κάνουν οι ίδιοι οι ξενοδόχοι για να μην ταλαιπωρήσουν τους πελάτες τους. Φαίνεται δηλαδή ότι οι επαγγελματίες σκέφτονται πολύ τον συνδυαστικό παράγοντα «ταλαιπωρία που φέρνει δυσφήμιση» και προτιμούν πιο ασφαλή βήματα. 

 

Η Ελλάδα είναι και ασφαλής και φιλόξενη κι αυτό το οφείλει στην ευσυνειδησία των πολιτών της και των επαγγελματιών της που με τα χρόνια έχουν χτίσει ένα δυνατό προϊόν. Την ίδια ώρα όμως εμφανίζεται… στα μάτια των Βαλκάνιων, ως μια χώρα με… βαλκανική γραφειοκρατία του 1980. Με τη διαφορά όμως ότι οι Βαλκάνιοι γείτονες έχουν πλέον εκσυχρονιστεί και σοβαρευτεί... Και κυρίως: είναι πελάτες μας.