γράφει ο 

Τάσος Αποστολίδης

 

Νέα προβλήματα έρχεται να προκαλέσει χάρτης που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Τουρισμού (ολόκληρο το έγγραφο δημοσιεύεται παρακάτω) σύμφωνα με τον οποίο ανοίγουν τα σύνορα μόνο με τη Βουλγαρία αλλά την ίδια ώρα είναι κλειστές οι περισσότερες είσοδοι και κυρίως αυτές που βρίσκονται στους νομούς Δράμας και Ξάνθης. 

 

Στους συνοριακούς σταθμούς Εξοχής και Αγίου Κωνσταντίνου, αντίστοιχα, οι υπάλληλοι δεν γνωρίζουν τι θα ισχύσει και ακριβώς από πότε ενώ ακόμη και στη Νυμφαία (Ροδόπη) που είναι το μοναδικό σημείο που η κυβέρνηση εμφανίζει ως ανοιχτό στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, οι υπάλληλοι δεν γνωρίζουν από ποια ώρα θα ισχύει η άρση των απαγορεύσεων. Αντίστοιχη άγνοια, λόγω έλλειψης εγκυκλίου και οδηγιών, δηλώνουν σε πολίτες και ξενοδόχους και οι αστυνομικές αρχές. 

 

Το έγγραφο δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή 12/6/2020 μετά τις σχετικές ανακοινώσεις του υπουργού Χάρη Θεοχάρη αλλά έως και το βράδυ της Κυριακής δεν έχουν διευκρινιστεί πολλές λεπτομέρειες. 

 

Η απόλυτη σύγχυση για το τι ισχύει 

 

Την ίδια ώρα, στη Βουλγαρία, υπάρχει μεγάλος αριθμός πολιτών που ετοιμάζονται μετά τα μεσάνυχτα να περάσουν στην Ελλάδα, είτε από Εξοχή, είτε από Άγιο Κωνσταντίνο, έχοντας ενημερωθεί τις προηγούμενες ημέρες από τις ειδήσεις ότι ανοίγουν τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα για τουρισμό. Τα βουλγαρικά ΜΜΕ προσπαθούν να ξετυλίξουν το κουβάρι για να σιγουρευτούν για το τι τελικά θα ισχύσει, προκειμένου να αποφύγουν την ταλαιπωρία οι Βούλγαροι τουρίστες, χωρίς επιτυχία όμως. Ούτε στην Ελλάδα μπορεί κανείς να απαντήσει με σιγουριά. 

 

Σημειώνεται ότι όποιος εισέρχεται από τη Βουλγαρία στην Ελλάδα, έως και το βράδυ της Κυριακής 14/6/2020, οφείλει να δηλώσει στοιχεία επικοινωνίας και ακριβή διεύθυνση προσωρινής κατοικίας στην Ελλάδα, ώστε να τεθεί σε καραντίνα 7 ημερών. Κι αυτό ακριβώς είναι το ζητούμενο. Από πότε θα πάψει να ισχύει η καραντίνα ώστε να εισέλθουν στην Ελλάδα για διακοπές. 

 

 

Με ακυρώσεις η "πρεμιέρα" των εποχιακών καταλυμάτων

 

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει σύγχυση ως προς τι ισχύει. Όσο μάλιστα οι τοπικές, κυρίως αστυνομικές αρχές, δεν επιβεβαιώνουν (ελλείψει εγκυκλίων) ότι υπάρχει πραγματική άρση περιορισμών, δεν είναι λίγες οι ακυρώσεις κρατήσεων από τη Βουλγαρία, τόσο από την πλευρά των τουριστών, όσο και από την πλευρά των ξενοδόχων.  Πέρα από τους ιδιοκτήτες καταλυμάτων, σε Καβάλα και Θάσο, ανάστατοι είναι και ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης οι οποίοι προγραμμάτιζαν να απασχολήσουν περισσότερο προσωπικό από τις 15 Ιουνίου και μετά αλλά αναγκάζονται τώρα να κρατήσουν στάση αναμονής. Δεν είναι βέβαιο αν θα είναι σε θέση να βρουν υπαλλήλους αφού το διαθέσιμο προσωπικό είναι μειωμένο λόγω μη επιστροφής πολλών φοιτητών αλλά και άρνησης πολλών πολιτών εκτός νομού Καβάλας να εργαστούν φέτος σε εποχιακές επιχειρήσεις.  

 

 

Ορισμένα από τα προβληματικά σημεία

στο νέο χάρτη του Υπουργείο Τουρισμού 

 

***Ενώ εμφανίζονται ανοιχτές οι συνοριακές είσοδοι Προμαχώνα (Σέρρες) και Νυμφαίας (Ροδόπη), εμφανίζονται ως μη ανοιχτές ή… μη υφιστάμενες οι είσοδοι Εξοχής (Δράμας) και Αγίου Κωνσταντίνου (Ξάνθη). Οι δύο τελευταίες αποτελούν βασικά σημεία εισόδου Βουλγάρων στην Ελλάδα (αλλά και άλλων εθνικοτήτων) που έχουν προορισμό περιοχές όπως η Καβάλα και η Θάσος. 

 

***Κλειστές επίσης φαίνονται για την ώρα οι είσοδοι στους σταθμούς Ορμενίου και Κυπρίνου στον Έβρο. Στην ουσία, ενώ η Ελλάδα ανοίγει τα σύνορά της μόνο με τη Βουλγαρία, στους χάρτες που δημοσιοποίησε το Υπουργείο Τουρισμού, εμφανίζει κλειστές 4 από τις 5 εισόδους της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα (ανοιχτή εμφανίζεται μόνο η Νυμφαία κοντά στην Κομοτηνή). 

 

***Την ίδια ώρα, ο χάρτης που δημοσίευσε το Υπουργείο Τουρισμού, ο οποίος φέρει τη σφραγίδα της Πολιτικής Προστασίας, εμφανίζει ως ανοιχτές τις εισόδους Κήπων και Καστανιών, στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ενώ την ίδια ώρα αναφέρει «κλειστά σύνορα» με την Τουρκία (σίγουρα έως τις 30/6 και επανεξέταση για μετά). Γκάφα; ή όχι; Πάντως ο ίδιος ο υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε ονομαστικά στα δύο σημεία των ελληνοτουρκικών συνόρων. 

 

***Ο χάρτης εμφανίζει μεν το αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» της Χρυσούπολης (Καβάλα) ως ένα από τα σημεία εισόδου αλλά δεν περιέχει το αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης. Στο κείμενο του εγγράφου υπάρχουν διευκρινίσεις μόνο για Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

 

***Επίσης, Καβάλα και Αλεξανδρούπολη, ΔΕΝ περιλαμβάνονται στα σημεία εισόδου ακτοπλοϊκών συνδέσεων (είναι μόνο η Πάτρα και η Ηγουμενίτσα) ούτε στα σημεία πρώτης εισόδου επιβατών κρουαζιερόπλοιων (όπως είναι Ηγουμενίτσα, Κατακολο, Βόλος, Πειραιάς, Ρόδος, Ηράκλειο Κρήτης). 

 

Ξενοδοχεία καραντίνας σε Καβάλα και Θάσο

 

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το Υπουργείο αναφέρει ότι θα λειτουργήσουν ξενοδοχεία καραντίνας στις πρωτεύουσες των νομών και σε όλα τα νησιά. Αυτό σημαίνει ότι θα λειτουργήσει ένα ξενοδοχείο καραντίνας στην Καβάλα και ένα στη Θάσο, ωστόσο για την ώρα δεν έχουν οριστεί αυτά. Οι αρχικές φήμες περί αποζημίωσης 200.000€ σε κάθε ξενοδοχείο που θα οριστεί για καραντίνα, είχαν δημιουργήσει «ουρές» ενδιαφερόμενων. Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος όμως που μιλά για αποζημίωση 10€ ανά δωμάτιο, έχει αποθαρρύνει τους περισσότερους. 

 

 

ΔΕΙΤΕ το Έγγραφο του Υπουργείο Τουρισμού