Το σχέδιο της κυβέρνησης για το άνοιγμα του Τουρισμού τις ημέρες της πανηδημίας που διανύουμε ανακοίωσε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης την Παρασκευή 12 Ιουνίου σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Βασίλη Κικίλια και τον Στέλιο Πέτσα. Συγκεκριμένα είπε:  

 

 

Τι θα ανοίγει από τις 15 Ιουνίου 

 

Το πρώτο που πρέπει να  πούμε είναι ότι ακολουθούμε πλήρως τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εγώ θα έλεγα τις συνδιαμορφώνουμε κιόλας. Γιατί όντας μια χώρα στην πρωτοπορία για το τουριστικό άνοιγμα, επηρεάζουμε τις αποφάσεις, αλλά και τις απαγορεύσεις για τις πτήσεις από τρίτες χώρες, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Πρόσφατα, μόλις χθες, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέδωσε οδηγία και την ακολουθούμε κι εμείς πλήρως.

 

Διεθνείς πτήσεις 

Από 15/6 για το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αίρεται η απαγόρευση για πτήσεις από Ιταλία, Ισπανία και Ολλανδία. Απαγόρευση που ήταν σε ισχύ και είναι μέχρι αυτό το Σαββατοκύριακο. Η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία ανοίγουν, αλλά μόνο για essential travel. Μόνο για πτήσεις και ταξιδιώτες οι οποίοι έχουν συγκεκριμένους σκοπούς και όχι για τουριστικούς σκοπούς. Διατηρείται η απαγόρευση για τη Μεγάλη Βρετανία και για την Τουρκία, ανεξαρτήτως της λίστας της EASA. Και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει, αυτή τη στιγμή, να τονιστεί.

Στις διεθνείς πτήσεις από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης επιτρέπονται όλες οι πτήσεις, όμως διατηρείται η απαγόρευση της πτήσης από Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Μεγάλη Βρετανία, Τουρκία, Αλβανία και βόρεια Μακεδονία. Με απλά λόγια, αυτές οι απαγορεύσεις που ως τώρα ίσχυαν για το «Ελευθέριος Βενιζέλος» αίρονται στην Αθήνα, όμως συνεχίζουν να ισχύουν για το επόμενο χρονικό διάστημα για τη Θεσσαλονίκη.

 

Θαλάσσιες αφίξεις

Οι θαλάσσιες αφίξεις. Στις θαλάσσιες αφίξεις απαγορεύεται και συνεχίζεται να υπάρχει απαγόρευση του κατάπλου των πλοίων από το εξωτερικό σε ελληνικά λιμάνια. Όμως, επιτρέπεται για τα σκάφη αναψυχής μόνο με το πλήρωμα, ώστε, είτε προσωπικά σκάφη, είτε ιδιωτικά, είτε επαγγελματικά σκάφη να μπορούν να έρθουν στη χώρα μας, να μείνει το πλήρωμα σε καραντίνα, αλλά να προετοιμάζεται και να μπορούν μετά να ενταχθούν και να κάνουν τουριστικές ή άλλες διαδρομές.

 

Χερσαίες αφίξεις - σύνορα

Οι χερσαίες αφίξεις. Στις χερσαίες αφίξεις από 15/06 θα παραμείνουν κλειστά τα χερσαία σύνορα από Τουρκία, Αλβανία, βόρεια Μακεδονία πλην των απολύτως απαραιτήτων, αναγκαίων επαγγελματικών μετακινήσεων, ενώ θα ανοίξουν τα σύνορά μας με τη Βουλγαρία. Με αυτό τον τρόπο ένα πρώτο τουριστικό ρεύμα αναμένεται να ξεκινήσει μέσω του ανοίγματος αυτού.

 

Τι ανοίγει από 1 Ιουλίου

 

Διεθνείς πτήσεις

Περνώντας, τώρα, για το τι θα ισχύει από 01/07 και μετά. Αυτές ήταν για όλες τις κατηγορίες των αφίξεων, τι ισχύει μέχρι 30/06. Από 01/07 και μετά, έχουμε στις διεθνείς πτήσεις αφίξεις σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας. Επεκτείνεται πια το άνοιγμα αεροδρομίων, όχι μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αλλά και στα υπόλοιπα αεροδρόμια της χώρας, ουσιαστικά εγκαινιάζοντας τον τουρισμό και στην νησιωτική χώρα. Συνδιαμορφώνουμε, προτείνουμε κι εμείς, έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις που στηρίζονται σε επιδημιολογικά στοιχεία, αλλά τις κρατάμε να τις συνδιαμορφώσουμε με την Ε.Ε., ώστε να υπάρχει – εάν  αυτό καταστεί, φυσικά , εφικτό, αυτό θα εξαρτηθεί από τη θέληση όλων των χωρών – η λίστα των τρίτων χωρών που εξαιρούνται από την απαγόρευση των πτήσεων. Εδώ είναι προφανές ότι αυτή η λίστα, για κάποιες χώρες, ίσως ένα 15μερο ακόμα, να περιλαμβάνει κάποιες χώρες, στις οποίες θα συνεχίζονται οι απαγορεύσεις, εφόσον έχουν ακόμα δύσκολα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά.

 

Χερσαίες αφίξεις - σύνορα 

Οι χερσαίες αφίξεις, ξαναθυμίζω από 1/7: Έχουμε την άρση των περιορισμών από Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία , εφόσον όλα βαίνουν καλώς-αυτό ίσως δεν πρέπει να το θυμίζω, αλλά το λέω σε κάποια χρονικά διαστήματα, γιατί ισχύει για κάθε τι  το οποίο λέμε. Επανεξετάζουμε, μέχρι 30/6 το τι θα συμβεί για την Τουρκία από 1/7 και θα κάνουμε εγκαίρως τις ανακοινώσεις όταν αυτό είναι αποφασισμένο.

 

Θαλάσσιες αφίξεις

Θαλάσσιες αφίξεις: Από 1/7, επιτρέπεται πλήρως ο κατάπλους των πλοίων από το εξωτερικό στα ελληνικά λιμάνια. Με αυτόν τον τρόπο θα επιτραπεί, ουσιαστικά, και η είσοδος ταξιδιωτών από την Ιταλία πρακτικά και μέσω ακτοπλοϊκών συνδέσεων. Και φυσικά και η κρουαζιέρα, η οποία ενδεχομένως όχι από την 1/7, αλλά τις επόμενες ημέρες να μπορέσει να ξεκινήσει και αυτή.

 

 

Αυτό είναι το πλέγμα του τι θα ισχύει σε σχέση με τις διασυνδέσεις της χώρας με το εξωτερικό. Αν έρθουμε να δούμε λίγο τα σημεία εισόδου, γιατί προφανώς οι επιχειρησιακές ικανότητες της χώρας δεν είναι άπειρες, είναι πεπερασμένες , συνεπώς έχουμε επικεντρωθεί εκεί στα σημεία τα οποία υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη. Τα μεν αεροδρόμιά μας ανοίγουν από 1/7, όλα χωρίς καμία εξαίρεση. Και συνεπώς θα υπάρχει δυνατότητα, όπου ακριβώς είχαμε πτήσεις και πέρσι, να επαναληφθούν και  φέτος.

 

 

Όσον αφορά τα σημεία εισόδου των οδικών συνδέσεων, μιλάμε για 7 σημεία που θα ενεργοποιηθούν: Η Κακαβιά, η Κρυσταλλοπηγή, οι Εύζωνοι, ο Προμαχώνας, η Νυμφαία, οι Καστανιές  και οι Κήποι.  Όσον αφορά τα σημεία πρώτης εισόδου των επιβατών των κρουαζιερόπλοιων, εκεί έχουμε τα λιμάνια του Πειραιά, της Κέρκυρας, του Ηρακλείου, του Βόλου, του Κατακόλου και το εμπορικό λιμάνι της Ρόδου. Και τέλος, υπάρχουν οι δυο συνδέσεις της χώρας για ακτοπλοϊκές συνδέσεις με το εξωτερικό, το λιμάνι της Πάτρας και το λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

 

Τι θα συμβεί σε περίπτωση θετικού κρούσματος 

 

Όσον αφορά, λοιπόν τις αφίξεις, μεταξύ 15/6 και 30/6,  από τα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης που είναι ανοιχτά: Όσον αφορά τα αεροδρόμια που είναι εκτός λίστας EASA (η λίστα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια των Πτήσεων) εκεί θα έχουμε δειγματοληπτικά τεστ -γιατί θυμίζω είναι αεροδρόμια που βρίσκονται σε ασφαλείς σχετικά περιοχές- και μια πρώτη μέρα, μέχρι κάποιος να πάρει το αποτέλεσμα, ένας σχετικός αυτοπεριορισμός στο ξενοδοχείο επιλογής, στο οποίο θα πάει ο ταξιδιώτης. Στην  περίπτωση που κάποιος βρεθεί θετικός στο τεστ  θα μείνει 14 ημέρες καντίνα. Από τις πιο δύσκολες χώρες  και από τα αεροδρόμια που είναι στη λίστα της EASA, ο αυτοπεριορισμός θα πρέπει να είναι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, για μια νύχτα, μέχρι να ληφθεί το τελικό αποτέλεσμα του ελέγχου. Στην περίπτωση που υπάρχει αρνητικό αποτέλεσμα, μπορεί κάποιος να προχωρήσει στον προορισμό όπου έχει αποφασίσει να πάει.

 

Από 1/7, δηλαδή αφού περάσουμε αυτή τη  πρώτη -αν θέλετε- και πιο δοκιμαστική, το πρώτο βήμα το οποίο κάνουμε, γιατί ακριβώς θέλουμε να παρακολουθήσουμε και να κρατήσουμε τον έλεγχο της υγειονομικής ασφάλειας και των Ελλήνων συμπολιτών μας, αλλά φυσικά και όλων όσοι θα θελήσουν να έρθουν στη χώρα μας φέτος, να φιλοξενηθούν και να περάσουν τις διακοπές τους .

 

Από 1/7, λοιπόν, για όλες τις  χώρες προέλευσης που θα έχουμε τη δυνατότητα να έρθει κάποιος, ενδέχεται να υπάρχουν -όπως είπα- και θα ανακοινωθούν εγκαίρως  κάποιοι περιορισμοί σε αυτό. Η προσπάθεια που γίνεται,  είναι να είναι όσο το δυνατόν λιγότεροι και φυσικά η προσπάθεια είναι, αυτές οι αποφάσεις , αυτοί οι περιορισμοί να ληφθούν σε ένα ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να υπάρχει ο απαραίτητος συντονισμός. Με την άφιξή τους,  η ακόμα καλύτερα και πριν την άφιξη, όλοι οι ταξιδιώτες προς τη χώρα μας θα συμπληρώνουν ένα έντυπο -θα τους δώσουμε τη δυνατότητα και μέσω Internet σε ηλεκτρονική μορφή αλλά και σε ηλεκτρονική εφαρμογή στο κινητό- ώστε να υπάρχουν τα στοιχεία επαφής στην Ελλάδα, δηλαδή να ξέρουμε που θα διαμένουν, αλλά και ένα ιστορικό το οποίο επιτρέπει να κρατήσουμε την υγειονομική κατάσταση υπό έλεγχο. Θα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικά τεστ με τη μεθοδολογία και το μοντέλο που ακολουθούν οι ειδικοί μας και είναι παγκοσμίου επιπέδου δυνατότητα, να εστιάσουμε τα δειγματοληπτικά τεστ εκεί ακριβώς όπου θα έχουν το καλύτερο αποτέλεσμα. Και φυσικά και πάντοτε θα έχουμε τη δυνατότητα σε ξενοδοχεία καραντίνας να μένει κάποιος  14 ημέρες καραντίνα, κυρίως σε πρωτεύουσες νομών αλλά και σε όλα τα νησιά μας. Έχει ήδη προχωρήσει αυτή η διαδικασία  και τις επόμενες ημέρες θα έχουμε και την ολοκλήρωση του καταλόγου των ξενοδοχείων που θα παίξουν αυτό το ρόλο.

 

Με αυτό τον τρόπο, η Κυβέρνηση παρουσιάζει σήμερα ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλη την ταξιδιωτική αγορά, για τον τρόπο με τον οποίο θα ανοίξει η χώρα μας, με προσεκτικά βήματα, χωρίς να κάνουμε, όμως, πίσω, ούτε στην ασφάλεια, ούτε και στο άνοιγμα της χώρας προς το εξωτερικό.

 

Με αυτό το σχέδιο και με άλλα ενδεχομένως, που τις επόμενες ημέρες θα υπάρχει η δυνατότητα να εξειδικευθούν περισσότερο, θα μπορέσουμε να ανοίξουμε, να επιτρέψουμε στην τουριστική βιομηχανία να ενεργοποιηθεί και πάλι, αλλά από την άλλη, να υποδεχθούμε ανθρώπους με έναν ασφαλή τρόπο και, αν θέλετε, να μπορέσουμε στο τέλος αυτής της σεζόν, να είμαστε όλοι, έχοντας επιτύχει μεγάλο επίτευγμα, όλοι όσοι θέλουν να έρθουν στη χώρα μας να μπορέσουν να το κάνουν, αλλά και όλοι, μηδενός εξαιρουμένου, να προσπαθήσουμε να έχουμε τις συνθήκες που θα γυρίσουν ασφαλείς πίσω στα σπίτια τους.