Παρακολουθώντας από πολύ κοντά το ζήτημα της ελλείψεως εργατικών χεριών στα χωράφια της Π.Ε. Καβάλας, ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας Γιάννης Πασχαλίδης θα ήθελε να ενημερώσει τους επαγγελματίες αγρότες για τις εξελίξεις στο συγκεκριμένο θέμα. Είναι γνωστό άλλωστε πως με τους περισσότερους έχει ήδη έρθει σε επαφή για αυτό το ζήτημα, άκουσε τις απόψεις τους και τις μετέφερε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

 

Όσον αφορά τα ζητήματα ασφάλισης των εργατών, ο Βουλευτής ήρθε σε επαφή με τους ιθύνοντες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, προκειμένου να υπάρξει μια οριστική και ικανοποιητική λύση στο ζήτημα. Πιο συγκεκριμένα, ο Βουλευτής αιτήθηκε η ασφάλιση να γίνει με εργόσημο, ούτως ώστε να διευκολυνθούν οι επαγγελματίες αγρότες, που συνεχώς πλήττονται αυτό το διάστημα. Χθες, λοιπόν, ανακοινώθηκε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάκη Βορίδη, πως οι εργάτες γης θα ασφαλίζονται με εργόσημο, απόφαση η οποία θα σφραγιστεί με την έκδοση Πράξεως Νομοθετικού Περιεχομένου τις επόμενες ημέρες.

 

Επίσης, ο Βουλευτής υπενθυμίζει, όπως ήδη είχε μοιραστεί με τους αγρότες στα από 9 και 18 Μαΐου δελτία τύπου του, ότι διατηρείται η καταβολή του επιδόματος ανεργίας σε όλους όσους επιθυμούν να εργαστούν σε χωράφια. Με αυτόν τον τρόπο δίνεται κίνητρο σε όλες και όλους να εργαστούν, και όλοι μαζί να συνεργαστούν σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Σε κάθε περίπτωση, λόγω της εξαιρετικά μεγάλης ανάγκης για εργατικά χέρια, ο Βουλευτής θα ήθελε να παροτρύνει και τους ανέργους που δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας να επικοινωνήσουν με τους επαγγελματίες αγρότες, για να εργαστούν. 

 

Επίσης, σύμφωνα με τη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου όπως δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Α’ 90/1-5-2020, όσοι επαγγελματίες αγρότες ενδιαφέρονται να απασχολήσουν εργάτες γης, υπηκόους τρίτων χωρών, με τους οποίους έχουν συνεργαστεί και τις προηγούμενες χρονιές, μπορούν να το κάνουν. Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει να καταθέσουν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης τα παρακάτω έγγραφα:

 

Αίτηση του Αγρότη  επικυρωμένης  για το γνήσιο της υπογραφής, 
Υπεύθυνης δήλωση επίσης επικυρωμένη για το γνήσιο της υπογραφής,   
Παραβόλου υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου 100 ευρώ ανά προσκαλούμενο εργαζόμενο, 

Δήλωση του ΟΣΔΕ και φωτοτυπίες  των διαβατηρίων  των  προσκαλούμενων, πόλη διαμονής και αριθμό κινητού τηλεφώνου.

 

Σημειώνεται πως ο εκάστοτε εργοδότης θα πρέπει στην υπεύθυνη δήλωση να δηλώνει πως θα παράσχει κατάλυμα στα χωράφια εργασίας, στο οποίο οι εργάτες θα πρέπει να διαμένουν αποκλειστικά και να μη μετακινούνται για το διάστημα της 14ήμερης καραντίνας. 

 

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση θα αποστείλει μετά από επεξεργασία, τις προβλεπόμενες  καταστάσεις προς τις Υπηρεσίες Διαβατηριακού ελέγχου της Ελληνικής Αστυνομίας στα σύνορα,  ώστε να επιτραπεί  η είσοδος  στη χώρα των συγκεκριμένων  προσκαλούμενων εργατών. Η είσοδος και παραμονή στην χώρα, θα ακολουθήσει τις ισχύουσες Υπουργικές αποφάσεις, η δε ασφάλιση των εργατών θα προβλεφθεί τις επόμενες μέρες από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με πρόσθετες ρυθμίσεις που θα ακολουθήσουν.

 

Ο Γιάννης Πασχαλίδης σημειώνει: «Φαίνεται για άλλη μια φορά πως η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη παράγει λύσεις, και όχι προβλήματα. Η συνεργασία μας με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων αποδίδει καρπούς μέρα με τη μέρα. Ευχαριστώ για άλλη μια φορά τους Υπουργούς Μάκη Βορίδη και Γιάννη Βρούτση, καθώς και τα επιτελεία τους.Η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη και σε πολλά σημεία είμαστε πρωτοπόροι, ακόμα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είμαστε εδώ για να επαναφέρουμε τους ρυθμούς με στοχευμένα μέτρα και λύσεις, πάντα με γνώμονα το κοινό καλό και τη διατήρηση της υγείας των πολιτών. Μαζί θα τα καταφέρουμε…»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ