Ο Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας καταθέτει τις προτάσεις του με επιστολή που έστειλε προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνη Γεωργιάδη σχετικά με τα μέτρα που η κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει για την τόνωση της οικονομίας,  προκειμένου να στηριχθούν όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά επιχειρήσεις και επαγγελματίες, όπου αναφέρονται τα κάτωθι:

 

Ζούμε πρωτοφανείς καταστάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, με επιπτώσεις στην υγεία, την κοινωνία και την οικονομία. Φυσικά, πρώτα από όλα θα πρέπει να προστατέψουμε το ύψιστο αγαθό: την υγεία μας.  Όμως παράλληλα θα πρέπει να σκεφτόμαστε την επόμενη ημέρα.  

 

Μέχρι στιγμής η Κυβέρνηση της χώρας μας, κινήθηκε γρήγορα και αποτελεσματικά.  Οφείλουμε να δηλώσουμε ότι τα μέτρα που πήρε είναι όλα προς τη σωστή κατεύθυνση.  Αλλά, καθώς οι ημέρες περνούν,  οι επιχειρήσεις και τα καταστήματα μας παραμένουν κλειστά. Εκτιμούμε ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν και μας αφορούν είναι ανεμικά και δεν θα βοηθήσουν στην ανόρθωση της οικονομίας. Αντιθέτως θα μεγαλώσουν την ύφεση, καθώς πολλές επιχειρήσεις θα βάλουν λουκέτο. 

                                                                    

Για να μη συμβεί αυτό, εμείς καταθέτουμε 6 προτάσεις:

 

  1. Επέκταση του μέτρου για την πληρωμή του 60% του ενοικίου της επιχείρησης και για τον μήνα που θα ανοίξει, καθώς και για ένα μήνα μετά. δεδομένου ότι είναι άγνωστος ο ρυθμός ανάκαμψης της αγοράς. Όταν ανοίξει η Αγορά δεν είναι σίγουρο ότι  θα δουλέψει αμέσως. 
  2. Δάνεια επιχειρήσεων:  Το μέτρο που ανακοινώθηκε δεν φθάνει.  Απλώς μετατέθηκε το βάρος λίγο αργότερα.  Εμείς προτείνουμε το εξής: Για κάθε επιχείρηση που έχει ένα δάνειο ενήμερο ή σε ρύθμιση, να μην πληρωθούν οι 3 δόσεις τουλάχιστον.  Και οι 3 επόμενες να πάνε στο τέλος του δανείου.  Δηλαδή, για τις επόμενες 6 δόσεις ενός δανείου, οι 3 να μην πληρωθούν καθόλου και να καλυφθούν από το κράτος και οι άλλες 3 να επιμηκύνουν το δάνειο κατά 3 μήνες.  
  3. Δανεισμός επιχειρήσεων:  Προτείνουμε να δοθεί, σε όποια επιχείρηση το επιθυμεί και παρέμεινε κλειστή λόγω της κρίσης της πανδημίας, ένα δάνειο ίσο σε αξία με τον τζίρο της επιχείρησης που έκανε πέρσι τις ίδιες ανάλογες ημέρες.  Αυτό το δάνειο θα πρέπει να έχει μεγάλη διάρκεια πχ 10 έτη και να είναι χαμηλότοκο. Επίσης να έχει μία περίοδο χάριτος τουλάχιστον ένα έτος και μετά να ξεκινάει η αποπληρωμή του, με επιτόκιο 1%
  4. Το βοήθημα των 800 ευρώ να δοθεί ανά εταίρο και όχι ανά επιχείρηση.  Πολλές μικρές επιχειρήσεις είναι οικογενειακές με δύο ή τρεις εταίρους και θα είναι  μεγάλο πλήγμα να μην το λάβουν αυτό το βοήθημα.  Φυσικά θα το δικαιούνται μία φορά. Εάν είναι εταίροι σε άλλη επιχείρηση (πολύ μικρό ποσοστό) δεν θα το λάβουν. Αυτό μπορεί να γίνει συγκρίνοντας το προσωπικό ΑΦΜ με το εταιρικό.  Σας παρακαλούμε να μην εξαιρέσετε αυτούς τους συναδέλφους μας, τιμωρώντας τους επειδή είναι συνεταίροι σε μία επιχείρηση,  διότι έτσι θα τους δημιουργήσετε μεγάλο  οικονομικό πρόβλημα.
  5. Οι φόροι θα πρέπει να μειωθούν.  Ας ξεκινήσετε με κάτι απλό και εύκολο.  Δεν ξεχνάμε λοιπόν και επανερχόμαστε σε ένα παλαιότερο δίκαιο αίτημά μας, την άμεση κατάργηση του φόρου 0,60% επί των τόκων των επιχειρηματικών δανείων. 
  6. Τέλος είναι άδικο η ενίσχυση των επιχειρήσεων μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής να αφορά μόνο τις επιχειρήσεις που απασχολούν από 1 έως 500 εργαζόμενους και να θέτει εκτός όλες τις ατομικές επιχειρήσεις που αποτελούν σημαντικό κομμάτι της επιχειρηματικότητας και της οικονομίας της χώρας. Θεωρούμε επιβεβλημένο να προχωρήσετε στη διόρθωση αυτής της αδικίας, ώστε να αποτραπεί το μαζικό φαινόμενο των λουκέτων σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από τα χρόνια της κρίσης.

 

 

Με αυτό τον τρόπο και με άλλους που έχουν ήδη ανακοινωθεί, πιστεύουμε ότι θα κρατηθούν όρθιες οι επιχειρήσεις μας.  Διότι  πολύ καλά είναι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τη στήριξη των εργαζομένων και τα επικροτούμε, όμως από την άλλη δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι για να υπάρχουν εργαζόμενοι θα πρέπει να υπάρχουν πρώτα από όλα επιχειρήσεις.  

 

Ευχόμαστε το τέλος της κρίσης, να μας βρει όλους καλά! Εσάς, εμάς και τις επιχειρήσεις μας.