γράφει ο

Τάσος Αποστολίδης

 

Όλο και δυσκολότερο γίνεται το έργο των δημοσιογράφων στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη να καταγράψουν με ασφάλεια τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορωνοϊού. 

 

Πιστοί στη δέσμευσή μας να μην δημοσιεύουμε "ύποπτα κρούσματα" (δείτε ΕΔΩ) θα ασχοληθούμε μόνο με τα επιβεβαιωμένα, επίσημα κρούσματα.

 

Όμως ταυτόχρονα διαπιστώνουμε δυσκολία στη διασταύρωση και διάσταση απόψεων μεταξύ εκπροσώπων φορέων, που στο τέλος φέρνουν τον δημοσιογράφο στη μέση αντικρουόμενων επιβεβαιωμένων πληροφοριών. 

 

 

Στο παρόν ρεπορτάζ δημοσιεύουμε μόνο όσες πληροφορίες έχουν διασταυρωθεί από πολλαπλές πηγές 

 

Τα επίσημα της Αλεξανδρούπολης

Το βράδυ της Τρίτης 17 Μαρτίου ήταν τόσο συγκεχυμένες οι πληροφορίες που κάθε μέσο ενημέρωσης παρουσίαζε διαφορετικό αριθμό κρουσμάτων, τα οποία σε κάθε περίπτωση ήταν τα πρώτα επίσημα στην βορειοανατολική Ελλάδα

 

Το πρωί της Τετάρτης 18 Μαρτίου, υπήρξε διάψευση από τον διοικητή του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Ρούφο ότι υπάρχουν 2 ή 3 ή και 4 ή 5 κρούσματα και ότι το μόνο επίσημο κρούσμα είναι 1. 

 

Μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης 18/3/2020 στο KavalaNews.GR ο κ. Ρούφος επανέλαβε ότι το πρωί υπήρχε 1 κρούσμα (συν ένα συγγενικό πρόσωπο αρνητικό στο τεστ που τέθηκε όμως σε κατ’οίκον περιορισμό) και ότι σε αυτό το μοναδικό επιβεβαιωμένο κρούσμα προστέθηκαν άλλα 2 κρούσματα

 

Αρνήθηκε όμως να δώσει κάθε άλλη πληροφορία και το μόνο που είπε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ήταν ότι και τα 3 αφορούν στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, διαψεύδοντας ότι υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Ξάνθη, το οποίο είχε γίνει γνωστό ότι τέθηκε σε κατ΄οίκον περιορισμό. 

 

Το επίσης επίσημο κρούσμα της Ξάνθης 

Η κατάσταση αρχίζει να μπερδεύεται όταν η περίπτωση της Ξάνθης επιβεβαιώνεται από άλλες πλευρές και μάλιστα διαφορετικές πηγές.

 

Πλέον υπάρχει και δημόσια δήλωση, όπως του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης Τάσο Καραδέδου, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της Δέλτα Τηλεόρασης το βράδυ της Τετάρτης 18/3/2020. Ο κ. Καραδέδος επισήμανε ότι υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Ξάνθη, ότι δεν υπάρχουν συμπτώματα της νόσου και ότι ο συγκεκριμένος πολίτης - "φορέας" έχει τεθεί σε κατ'οίκον περιορισμό. 

 

Έρχονται τεστ κορωνοϊού στην Καβάλα 

Σύμφωνα με πληροφορίες του KavalaNews.GR όλα τα έως τώρα ελεγμένα δείγματα που εστάλησαν από το Νοσοκομείο Καβάλας έχουν βγει αρνητικά.

 

Εκκρεμούν ωστόσο τα αρκετά δείγματα που εστάλησαν στη διάρκεια της Τετάρτης 18/3 και για τα οποία θα υπάρξουν αποτελέσματα μέσα στην Πέμπτη 19/3, αλλά όχι νωρίς μέσα στη μέρα καθώς παρουσιάζονται, όπως είπαν, καθυστερήσεις στις αποστολές δειγμάτων και αποτελεσμάτων. 

 

Ο διοικητής του Νοσοκομείου Καβάλας Ντίνος Κλειτσιώτης σε βραδινές του δηλώσεις την Τετάρτη 18/3/2020 είπε ότι την Παρασκευή 20/3 ή το αργότερο τη Δευτέρα 23/3 θα υπάρχει δυνατότητα ανάλυσης των δειγμάτων και στην Καβάλα. Αυτό θα μειώσει το χρόνο έκδοσης των αποτελεσμάτων. 

 

Επίσημη και... η απόκρυψη περιοχών

Είναι προφανής η στρατηγική που υπάρχει από την πλευρά της Πολιτείας να μην δίνονται λεπτομέρειες στην κοινή γνώμη για την γεωγραφική προέλευση των κρουσμάτων. Αυτό φάνηκε το τελευταίο τριήμερο από τα 100 περίπου μη γεωγραφικώς προσδιορισμένα κρούσματα, από την επιμονή του ΕΟΔΥ να μην ανακοινώνει περιοχές αλλά και από την απροθυμία των κατά τόπους αρμοδίων, όπως ο διοικητής του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, να δίνουν λεπτομέρειες για τα περιστατικά.

 

Όπως άλλωστε δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας «περιμένουμε περισσότερα κρούσματα. Σταδιακά δεν θα ανακοινώνουμε ένα ένα τα κρούσματα αλλά θα ανακοινώνουμε μόνο τα σοβαρά». 

 

Έχει όμως μεγάλη σημασία αν στην Αν. Μακεδονία και Θράκη υπάρχουν 3 ή 13 κρούσματα; Ή σε ποιες πόλεις είναι; Μάλλον όχι. 

 

Εδώ και τρεις ημέρες οι επιστήμονες παραδέχονται πλέον δημοσίως ότι τα κρούσματα που επιβεβαιώνονται επισήμως είναι μόλις ένα κλάσμα των πραγματικών κρουσμάτων που υπάρχουν στη χώρα. Δείτε σχετικά ΕΔΩ και ΕΔΩ και ΕΔΩ

 

 

Παρακολουθήστε στο KavalaNews.GR

όλες τις ειδήσεις που σχετίζονται με τον Κορωνοϊό, πατώντας ΕΔΩ

 

Το τηλεφωνικό κέντρο του KavalaNews 

 

251-500-1000

είναι στη διάθεση κάθε Καβαλιώτη που επιθυμεί να επικοινωνήσει μαζί μας και να δώσει ή να λάβει πληροφορίες που θα βοηθήσουν την τοπική κοινότητα να μείνει ενωμένη και ασφαλής. 

 

 

Μείνετε συντονισμένοι 

και ακολουθήστε μας στο facebook