Μέχρι τις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας 16 Μαρτίου 2020, η Ελλάδα μετρά 331 επιβεβαιωμένα κρούσματα ασθενών του κορωνοϊού, 4 θανάτους και 10 άτομα που έχουν αναρρώσει.
Στην βορειοανατολική Ελλάδα, στους νομούς Σερρών, Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου καθώς και στα νησιά Θάσος, Σαμοθράκη και Λήμνος, δεν έχει καταγραφεί έως αυτή τη στιγμή κανένα κρούσμα.
Πάνω από 40% των κρουσμάτων εντοπίζονται στην Αθήνα ενώ σε ορισμένες περιοχές υπάρχουν δυσανάλογα πολλά κρούσματα, όπως πχ σε Ηλεία, Ζάκυνθο και Καστοριά.
Αυτό που κάνει τη «χαρτογράφηση» πλέον όλο και δυσκολότερη είναι τα μη προσδιορισμένα γεωγραφικώς κρούσματα που πλησιάζουν τα 100 όπως φαίνεται στο χάρτη και το γράφημα παρακάτω.
Το φαινόμενο αυτό φαίνεται να αποτελεί και στρατηγική της κυβέρνησης αφού η ιχνηλάτηση συνεχίζεται μεν κανονικά αλλά δεν ανακοινώνονται περιοχές.
Μια πιθανή εξήγηση είναι το γεγονός ότι ο κορωνοϊός στην Ελλάδα παρουσιάζει κάθε μέρα γεωμετρική πρόοδο, όπως και σε όλες τις χώρες του κόσμου, δεδομένο ενδεικτικό της εύκολης μεταδοτικότητας.
Το στατιστικό δείγμα που υπάρχει είναι πολύ μικρό, ωστόσο εκτιμάται ανεπισήμως ότι θα καταγράφεται μια μέση αύξηση των κρουσμάτων κατά 30% ανά ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι έως το τέλος του μήνα η Ελλάδα ίσως να έχει και 5.000 κρούσματα.
Πάντως ο αριθμός των κρουσμάτων που ανακοινώνεται δεν θα έχει άμεση σχέση με την πραγματικότητα της εξάπλωσης του ιού αφού ήδη τα νοσοκομεία εξετάζουν εργαστηριακά μόνο τις περιπτώσεις ασθενών που εκδήλωσαν πνευμονία και βαριά συμπτώματα.
Η αλήθεια για το μέγεθος της εξάπλωσης, σε λίγες ημέρες από τώρα, θα μετριέται μόνο με τον αριθμό των νεκρών.
Άλλωστε και η εποχική γρίπη, κάθε χρόνο, μετριέται στην Ελλάδα μόνο με νεκρούς (100 ή περισσότεροι ετησίως) και όχι με αριθμό κρουσμάτων. Στην προκειμένη περίπτωση μετριούνται τα κρούσματα λόγω της ραγδαίας μεταδικότητας και της μεγάλης θνητότητας. Θα είμαστε πολύ τυχεροί αν καταφέρουμε να περιορίσουμε τα θύματα του κορωνοϊού στα επίπεδα των θυμάτων που καταγράφονται ετησίως από εποχική γρίπη.
Μοναδική ελπίδα να περιοριστεί το κακό στο ελάχιστο είναι να πειθαρχήσει ο κόσμος στις οδηγίες και να αποδώσουν τα μέτρα, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις πρέπει να γίνουν πολύ αυστηρότερα.
Βλέποντας την κατάσταση στη γειτονική Ιταλία, καταλαβαίνει κανείς πόσο κρίσιμο είναι να μείνουμε όλοι στο σπίτι!