γράφει ο 

Τάσος Αποστολίδης 

 

Η ώρα είναι 11 το πρωί. Περίπου στα μισά του ωραρίου αγοράς ενός συνηθισμένου Σαββάτου. Οι θερμοκρασίες ήταν υψηλές από νωρίς. Μέχρι το μεσημέρι σκαρφάλωσαν πάνω από τους 20 βαθμούς. 

 

Σε ένα τέτοιο "καλοκαιρινό" Σάββατο θα ανέμενε κανείς οι δρόμοι να είναι γεμάτοι. Και πέρα από την κίνηση της αγοράς, γεμάτα θα ήταν υπό κανονικές συνθήκες και τα στέκια του καφέ

 

Τις μη κανονικές συνθήκες που επικράτησαν στην αγορά, κατέγραψε drone που πέταξε εκείνη την ώρα πάνω από την αγορά της πόλης. 

 

Οι εικόνες είναι πρωτόγνωρες για Σάββατο. Ελάχιστα αυτοκίνητα στους δρόμους, μποτιλιάρισμα πουθενά. Τα πάρκινγκ που συνήθως είναι πλήρη τέτοια μέρα, τώρα ήταν κάτι παρακάτω από μισο-άδεια. 

 

Η εικόνα θύμιζε ξημέρωμα μιας παγωμένης Κυριακής του χειμώνα. Αλλά ήταν Σάββατο με καιρό για βόλτα. 

 

Οι Καβαλιώτες φαίνεται ότι πήραν το μήνυμα κι έμειναν στο σπίτι. Όχι όλοι αλλά οι περισσότεροι. Αναλόγως αν θέλουμε να δούμε το ποτήριο μισοάδειο ή μισογεμάτο. 

 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

(λήψη μεταξύ 11:00 - 11:15 του Σαββάτου 14/3/2020) 

 

Λήψη drone: Γιώργος Δημητρίου (dimigeo) 

 

Το πάρκινγκ της Ροδόπης σχεδόν άδειο. Το ίδιο και το πάρκινγκ του ΝΟΚ. Οι πάγκοι της λαϊκής στήθηκαν κανονικά, με λίγες μόνο απουσίες, αλλά η κίνηση στις 11:15 το πρωί μόνο συνωστισμό δεν δείχνει. Σχεδόν άδειο και το πάρκινγκ πίσω από την πλατεία Καπνεργάτη, η οποία από «κόμβος συναντήσεων» που είναι συνήθως τα Σάββατα, τώρα θύμιζε έρημη γειτονιά. Κενές οι περισσότερες θέσεις στάθμευσης και στην ταράτσα της Δημοτικής Αγοράς

 

Τα καταστήματα λιανικής στο κέντρο της πόλης ήταν ανοιχτά το Σάββατο αλλά οι καταστηματάρχες που ρωτήσαμε είπαν πως καλύτερα να μην είχαν ανοίξει. Δεν υπάρχει νόημα, λένε. Τα 24ωρα που έρχονται όλοι περιμένουν ότι η κίνηση θα μειωθεί ακόμη περισσότερο. 

 

Οι μόνες επιχειρήσεις οι οποίες είχαν κίνηση ήταν, νωρίς το πρωί οι φούρνοι και μέχρι το απόγευμα τα σούπερ μάρκετ, όχι όμως όλα. Εντοπίσαμε υποκαταστήματα γνωστών αλυσίδων τα οποία είχαν στις 12:30 και στις 14:30 πολύ μειωμένη κίνηση. 

 

Οι εργαζόμενοι σε όλα τα σούπερ μάρκετ φοράνε γάντια. Μερικοί και μάσκες. 

 

Γενικά η κίνηση στα σούπερ μάρκετ και μόνο ήταν αυτή ενός συνηθισμένου Σαββάτου. Φαίνεται ότι οι λιγοστοί που κατέβηκαν στο κέντρο πήγαν κυρίως εκεί. 

 

Ελλείψεις σε γενικές γραμμές δεν παρατηρούνται, καθώς έγιναν αναπληρώσεις σε όλα σχεδόν τα είδη διατροφής, οι οποίες θα συνεχιστούν και τη Δευτέρα. Το μόνο προϊόν που είτε είναι σε έλλειψη, είτε σε περιορισμένο απόθεμα, είναι… το χαρτί υγείας!

 

Αντισηπτικά και απολυμαντικά -κυρίως μαντηλάκια και λιγότερο οι φιάλες υγρών- παραμένουν εξαντλημένα για δεύτερη εβδομάδα. Με το που τοποθετείται λίγο απόθεμα στα ράφια, αυτό εξαφανίζεται. 

 

Από την εβδομάδα που έρχεται, οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ και τις επιχειρήσεις τροφίμων -εννοείται και οι εργαζόμενοι στην υγεία- θα είναι για πολύ καιρό στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της κρίσης. Ας τους δείξουμε σεβασμό.

 

Και το κυριότερο:

Ας μείνουμε όλοι σπίτι. Έστω και με ελλείψεις. 

 

Μείνετε συντονισμένοι

και ακολουθήστε μας στο facebook

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ