Ένα ανανεωμένο και πιο φρέσκο Cosmopolis σε… χορταστικές δόσεις φιλοδοξεί να πραγματοποιήσει φέτος ο Δήμος Καβάλας, με τις πρώτες ανακοινώσεις να δείχνουν ότι πολλά αλλάζουν στον επιτυχημένο θεσμό. 

 

Βασική αλλαγή είναι ότι το φεστιβάλ τριπλασιάζεται και πέρα από τον πυρήνα του, που δεν είναι άλλο από το τετραήμερο εκδηλώσεων του Ιουλίου, θα αποκτήσει δύο επιπλέον διοργανώσεις-δορυφόρους με αποτέλεσμα οι δράσεις του να εκτείνονται από Μάιο έως Νοέμβρη. 

 

Άλλη αλλαγή είναι ότι προστίθενται νέοι χώροι εκδηλώσεων σε μια προσπάθεια να «απλωθεί» περισσότερο στην πόλη, έχοντας όμως πάρει τα «μαθήματα» αντίστοιχων προσπαθειών προηγούμενων ετών. 

 

Για την πραγματοποίηση του φεστιβάλ θα εργαστούν περισσότερα από 300 άτομα ενώ έχουν προγραμματιστεί σχεδόν 50 συναυλίες και περισσότερα από 20 παράλληλα events

 

Ο δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης, ο πρόεδρος της «Δημωφέλεια» Τάκης Αγγελίδης και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Άλκης Ζοπόγλου, έκαναν μια πρώτη παρουσίαση των αλλαγών, από τις οποίες προκύπτουν αρκετές ειδήσεις. 

 

 

Τα τρία Cosmopolis και η διάρκεια 

 

Η διάρκεια του Cosmopolis μεγαλώνει: αρχίζει στα τέλη Μαΐου και κλείνει για το 2020 στα τέλη Νοεμβρίου. 

 

Χωρίζεται σε 3 περιόδους οι οποίες είναι:

 

1. [email protected]

 

2. CosmoWorld

 

3. CosmoClassical

 

 

 

1. Cosmopolis@home:

Από 29 Μαϊου και κάθε Παρασκευή μέχρι τις 3 Ιουλίου οργανώνονται μικρές συναυλίες στις γειτονιές της χερσονήσου της Παναγίας και στις αυλές των σπιτιών. 

 

Η διάρκεια του [email protected] είναι για 6 εβδομάδες με 3 συναυλίες ταυτόχρονα κάθε Παρασκευή βράδυ. 

 

Πρόκειται ουσιαστικά για την «εισαγωγή» στο Cosmopolis με την οποία επιχειρείται να μπει σιγά-σιγά η πόλη στο κλίμα της μεγάλης γιορτής. 

 

2. CosmoWorld:

Έτσι ονομάζεται πλέον η δεύτερη περίοδος του φεστιβάλ. Αυτός είναι ο πυρήνας της διοργάνωσης, είναι το Cosmopolis όπως το ξέραμε. Πέρα από το τετραήμερο εκδηλώσεων (16 έως 19 Ιουλίου 2020) εντάσσει στους κόλπους του και το Wood Water Wild (16 Ιουνίου 2020) αλλά και 4 επιπλέον events, 2 μέσα στον Αύγουστο και 2 τον Σεπτέμβριο. 

 

** CosmoArts: φέτος επιλέχθηκε η τέχνη της Κεραμικής. Αξιόλογοι καλλιτέχνες από Ελλάδα και εξωτερικό (Ταϋλάνδη, Πολωνία, Τουρκία) προσκαλούνται να δημιουργήσουν κεραμικά έργα στα πλαίσια του Cosmopolis, τα οποία θα παραμένουν κάθε χρόνο στην πόλη και θα διακοσμούν διάφορα σημεία της. Παράλληλα θα λειτουργήσουν ελεύθερα εργαστήρια για όλο τον κόσμο υπό την καθοδήγηση αξιόλογων κεραμιστών και σπουδαστών καλών τεχνών. Θα διεξαχθεί από 13 έως 19 Ιουλίου στην κεντρική πλατεία. Η δράση αυτή θα αφήσει στην πόλη εντυπωσιακά και μεγάλα σε όγκο κεραμικά έργα. Ένα από αυτά θα αποκαλυφθεί το Σάββατο το βράδυ μετά την συναυλία του φρουρίου και τα άλλα δύο το πρωί της Κυριακής. 

 

**CosmoYouth:  μια δράση που στοχεύει στη νεολαία της πόλης και στη συμμετοχή της σε δράσεις ευαισθητοποίησης για ζητήματα περιβάλλοντος και κυκλικής οικονομίας, στην σχέση τους με την μουσική δημιουργία. Μεταξύ άλλων θα δοθεί νέα χρήση σε παλιά αντικείμενα που θα προορίζονταν για σκουπίδια. Σε πρώτη φάση θα χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή… μουσικής. 

 

**CosmoEvents: έτσι ονομάζονται οι δραστηριότητες του 4ημέρου του φεστιβάλ που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν: μουσικούς του δρόμου στο κέντρο της πόλης το πρωί και την Παναγία το απόγευμα, ένα «περιπλανώμενο μουσείο» με καμπάνες και κουδούνια από όλον τον κόσμο, φωτογραφική έκθεση στην Παλιά Μουσική με αρχαιολογικούς χώρους από την Κάτω Ιταλία και την Ελλάδα, παρουσίαση δημιουργιών από επιλεγμένους χειροτέχνες, το εντυπωσιακό mappingprojection με την ιστορία της Καβάλας σε μεγάλη επιφάνεια κατά την διαδρομή της Θ. Πουλίδου, τα περίπτερα των φιλοξενούμενων χωρών, τα χορευτικά events και τη νέα σκηνή χορού που θα είναι ανοιχτή για όποιον θέλει να χορέψει! 

 

Φέτος χορευτικά θα παρουσιάσουν οι προσκεκλημένες χώρες Αργεντινή, Παλαιστίνη, Ιταλία και Ισπανία

 

Το βράδυ μετά τις 22.15 θα ξεκινά πάρτυ με διάσημους DJ’s και χορούς όπως Salsa, Tango, Zumba αλλά και παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς. 

 

•επίσης, στο ειδικά διαμορφωμένο Bar θα μπορούν οι επισκέπτες να πίνουν ευχάριστα το ποτό τους και να δοκιμάσουν μεζέδες και snacks από τις χώρες που συμμετέχουν στο φεστιβάλ. 

 

**CosmoConcerts. Εκτός από την σκηνή του φρουρίου η οποία θα φιλοξενήσει όπως κάθε χρόνο ιδιαίτερες συναυλίες με πολύ διακριτά ονόματα της διεθνούς μουσικής σκηνής δημιουργούνται άλλα 2 stages (σκηνές), η Εναλλακτική Σκηνή στην οδό Πιπίνου με φόντο τις καμάρες και η World σκηνή με πιο παραδοσιακό ήχο πίσω μέρος του αγάλματος του Μεχμέτ Αλή, στο γνωστό σε όλους μας «θεατράκι».

 

Το CosmoWorld ολοκληρώνεται με 4 ακόμη καλλιτεχνικές δράσεις, κατά κύριο λόγο συναυλίες, 2 μέσα στον Αύγουστο (3 και 19 Αυγούστου) και 2 μέσα στον Σεπτέμβριο (2 και 14 Σεπτεμβρίου). Γίνεται προσπάθεια να αναδειχθούν ιδιαίτερα σε ομορφιά σημεία της πόλης, που μέχρι τώρα παραμένουν αναξιοποίητα. Θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα. 

 

3. CosmoClassical

Αρχίζει στις 4 Νοεμβρίου και τελειώνει στις 29 Νοεμβρίου. Με αυτό το τρίτο σκέλος, το Cosmopolis ανοίγει την αγκαλιά του στην κλασσική μουσική και μας προσκαλεί να ζήσουμε την μαγεία της. Η δράση οργανώνεται σε συνεργασία με το Δημοτικό Ωδείο Καβάλας και σκοπό έχει να δώσει χώρο σε όλα τα είδη της κλασσικής μουσικής όπως αυτά εξελίσσονται στην διάρκεια των αιώνων, μέχρι και σήμερα.

Θα πραγματοποιείται στη διάρκεια των Παρασκευοσαββατοκύριακων του Νοεμβρίου με την αναφορά στον Καβαλιώτη συνθέτη Γιάννη Α. Παπαιωάννου να είναι κυρίαρχη. 

Στο CosmoClassical ενσωματώνεται και ο καθιερωμένος θεσμός “Live it up” όπου τα ωδεία της πόλης συνοδεύουν με τις μουσικές τους τα παιδιά με αναπηρίες στις χορογραφίες τους. Μέσα στο τριήμερο του Live it up λαμβάνουν χώρα ακόμη περισσότερα events από διάφορες δομές στην Ελλάδα για παιδιά με αναπηρία. 

 

 

Το νέο λογότυπο 

Ένα από τα πράγματα που άλλαξαν είναι και το λογότυπο. Ο Δήμος Καβάλας θέλησε μέσα στο νέο λογότυπο να υπάρχει αναφορά στις εξής έννοιες: 

•          Πολιτισμός 

•          Τέχνες 

•          Άνθρωπος 

•          Ένας 

•          Πολλοί 

•          Κοινότητα 

•          Οικουμενικότητα 

•          Τοπικότητα 

•          Διαφορετικότητα 

•          Ομοιότητα 

•          Αναψυχή 

•          Πολιτιστική εκπαίδευση 

•          Συνέργεια 

 

 

Νέα ιστοσελίδα

Το νέο λογότυπο ήδη κυριαρχεί στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ στη γνωστή διεύθυνση www.cosmopolisfestival.gr και μάλιστα είναι δυναμικό, αφού τα στοιχεία του αλλάζουν μέγεθος και κινούνται. Έχει γίνει επίσης επανασχεδιασμός της ιστοσελίδας από την οποία πλέον το φεστιβάλ θα μπορεί αυτόνομα να εκδίδει τα εισιτήρια για τις συναυλίες και όχι να κάνει ανακατεύθυνση, σε άλλες σελίδες πώλησης εισιτηρίων. 

 

Με χαμηλότερο κόστος!

 

Όσο κι αν ακούγεται παράξενο, το φετινό Cosmopolis που τριπλασιάστηκε κι εκτείνεται χρονικά από το Μάιο έως το Νοέμβριο, για πρώτη φορά με αμοιβή καλλιτεχνικού διευθυντή που έχει αναλάβει το περιεχόμενο, έχει χαμηλότερο κόστος από την προηγούμενη χρονιά. Αυτό τουλάχιστον τόνισαν, μεταξύ άλλων, οι διοργανωτές. 

 

Μάλιστα ανακοινώθηκε ότι μπαίνει πρωταρχικός στόχος η αυτοχρηματοδότηση του φεστιβάλ μέσα από χορηγίες με τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας να γίνονται ορατά κυρίως από το 2021 και μετά. 

 

 

Στόχος η εξωστρέφεια της πόλης

 

«Η αναβάθμιση του Φεστιβάλ Cosmopolis, αποτελούσε για μένα και τη δημοτική μου ομάδα, ένα μεγάλο στοίχημα. Βασική μας επιδίωξή ήταν και παραμένει, να συμπεριληφθεί πλέον επάξια στον χάρτη των παγκοσμίως φημισμένων Φεστιβάλ και να συμβάλλει τα μέγιστα στην προσπάθεια  ποιοτικής προβολής της πόλης μας στο εξωτερικό» είπε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης θέτοντας δημοσίως ως στόχο «το Cosmopolis να μας δώσει την ευκαιρία να βγούμε από τα σύνορα της περιφερειακής μας ενότητας και να κερδίσουμε τη μάχη της εξωστρέφειας».

  

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της «Δημωφέλεια» Τάκης Αγγελίδης τόνισε πως το Cosmopolis είναι ένα φεστιβάλ που συγκεντρώνει περισσότερους από 30.000 επισκέπτες, έχει τη δική του μικρή ιστορία και τους ανθρώπους που κοπιάζουν για αυτό κάθε χρόνο ενώ τόνισε ιδιαίτερα την στόχευση για ενεργοποίηση της αγοράς ώστε μέσα από χορηγίες να εξασφαλίζεται η αυτοχρηματοδότησή του. 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ

το πρόγραμμα των συναυλιών

 

Παρακάτω: στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου για την ανακοίνωση των αλλαγών στο φεστιβάλ Cosmopolis. Από αριστερά: Θόδωρος Μουριάδης, δήμαρχος Καβάλας, Άλκης Ζοπόγλου, καλλιτεχνικός διευθυντής και Τάκης Αγγελίδης, πρόεδρος "Δημωφέλεια"