**Στη φωτογραφία επάνω, η πρόεδρος του ΕΟΤ Άντζελα Γκερέκου (στο μέσον) με τα μέλη της διοίκησης του Επιμελητηρίου Καβάλας, Μαρία Καραμπουρνιώτη και Αναστάση Μπίλια 

 

γράφει ο

Τάσος Αποστολίδης

 

Στο Λονδίνο βρέθηκαν αυτή την εβδομάδα επιχειρηματίες από την Καβάλα και τη Θάσο καθώς και εκπρόσωποι της διοίκησης του Επιμελητηρίου, για να συμμετάσχουν στη μεγαλύτερη ίσως Έκθεση Τουρισμού στον ευρωπαϊκό χώρο, το World Travel Market (WTM) που διεξάγεται κάθε Νοέμβρη στη βρετανική πρωτεύουσα. 

 

Η σημαντικότητα των εκθέσεων Λονδίνου-Βερολίνου

 

Η συγκεκριμένη έκθεση μαζί με την άλλη μεγάλη έκθεση που γίνεται κάθε Μάρτη στο Βερολίνο, την Internationale Tourismus-Börse Berlin (ITB), αποτελούν τα δύο «βαρόμετρα» που δείχνουν κάθε χρόνο πως θα κινηθεί η επόμενη σεζόν. 

 

Οι διοργανώσεις αυτές αποτελούν κατά κάποιον τρόπο την έναρξη και τη λήξη της «εκθεσιακής περιόδου» με τις περισσότερες αντίστοιχες εκθέσεις τουρισμού στην Ευρώπη να διοργανώνονται στο μεσοδιάστημα. 

 

Σε κρίσιμο momentum η φετινή WTM

 

Η φετινή έκθεση του Λονδίνου ήταν εξαιρετικά κρίσιμη αφού συμπίπτει με την περίοδο κατάρρευσης του βρετανικού κολοσσού της Thomas Cook, της πολυεθνικής που χρεοκόπησε τον Σεπτέμβρη. 

 

Επιχειρηματίες που συμμετείχαν στην έκθεση μεταφέρουν ότι ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με τις εταιρίες που θα καταφέρουν να πάρουν τα μερίδια αγοράς της χρεοκοπημένης εταιρίας. Ωστόσο μιλούν για κινητικότητα και για μεγάλες προκλήσεις. 

 

Από τη μια στην Καβάλα και κυρίως στη Θάσο υπάρχει η ανάγκη να διατηρηθούν τα κεκτημένα από τη βρετανική αγορά (η 2η σε μέγεθος «αεροπορική» αγορά για την περιοχή, μετά τη Γερμανία), από την άλλη οι μεταβολές στον ευρωπαϊκό τουρισμό είναι μεγάλες και ραγδαίες. 

 

Συγκρατημένη αισιοδοξία για Καβάλα-Θάσο 

 

Καβαλιώτες και Θάσιοι που βρέθηκαν στην έκθεση μεταφέρουν ένα συγκρατημένα αισιόδοξο κλίμα. 

 

Μιλώντας στην εφημερίδα «Θασιακή» ο Αναστάσης Μπίλιας ανέφερε ότι το κλίμα είναι θετικό και φαίνεται ότι το κενό της Thomas Cook θα καλυφθεί, παρά τις απαισιόδοξες προβλέψεις που υπήρχαν έως τώρα. Πρόσθεσε επίσης ότι το σκανδιναβικό σκέλος της εταιρίας, που γλίτωσε τη χρεοκοπία (και είναι αυτό που αφορά περισσότερο τη Θάσο μιας και είχε αξιόλογο αριθμό πελατών), θα λειτουργήσει με νέο ιδιοκτήτη κάτι που συζητιέται έντονα στη φετινή έκθεση μιας και πρόκειται για ένα επιχειρηματικό deal που σημειώθηκε λίγες μέρες πριν. 

 

Οι πιθανότητες για πτήσεις EasyJet & RyanAir στην Καβάλα 

 

Συγκρατημένα αισιόδοξος είναι και ο Γιώργος Φραγκιόγλου ο οποίος δήλωσε ότι υπάρχει καλό κλίμα για τη Θάσο αλλά υπολείπονται ακόμη πολλές ενέργειες για να πει κάποιος με βεβαιότητα ότι επικρατεί κλίμα ασφάλειας. «Για κάποιες περιοχές το τοπίο έχει ξεκαθαρίσει μετά την κατάρρευση της Thomas Cook. Για τη Θάσο όχι ακόμη. Πάνω σε αυτό δουλεύουμε. Ο χρόνος είναι μικρός αλλά πιστεύω θα προλάβουμε» είπε μεταξύ άλλων. 

 

Ο κ. Φραγκιόγλου πρόσθεσε ότι γίνονται επαφές με αεροπορικές εταιρίες χαμηλού κόστους, όπως η Easyjet και η RyanAir, προκειμένου να μεταφέρουν μέρος του πτητικού τους έργου από τη Θεσσαλονίκη στη Χρυσούπολη και να εξασφαλιστεί έστω η άφιξη μίας ή δύο πτήσεων εβδομαδιαίως

 

**Στις φωτογραφίες παρακάτω, ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού ΑΜΘ, Θανάσης Τσώνης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Καβάλας Αντώνης Μιτζάλης και τα μέλη της διοίκησης του Επιμελητηρίου Καβάλας, Γιώργος Φραγκιόγλου, Μαρία Καραμπουρνιώτη και Αναστάσης Μπίλιας