Παναγία Εικοσιφοινίσσης

Ορισμένα κλεμμένα εδώ και αιώνες, ανεκτίμητης αξίας χειρόγραφα της ιεράς μονής Παναγίας Εικοσιφοίνισσας, που προσφάτως επεστράφησαν, αποκαλύπτουν πλέον την πλούσια ιστορία της μονής, επιβεβαιώνοντας έμπρακτα τις μέχρι σήμερα προφορικές μαρτυρίες που υπήρχαν για σειρά γεγονότων που σημάδεψαν το μοναστήρι στο διάβα της πολύχρονης και πολυτάραχης ιστορίας του.

Η αναζήτηση και η επιστροφή των κλεμμένων χειρόγραφων - κειμηλίων της ιεράς μονής Παναγίας Εικοσιφοίνισσας Παγγαίου εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα και για τον νέο μητροπολίτη Δράμας, τον κ. Δωρόθεο, ο οποίος συνεχίζει έτσι το έργο του προκατόχου του, μακαριστού μητροπολίτη Δράμας Παύλου.

Σε μια θαυμάσια τοποθεσία, σε υψόμετρο 753 μ. στο όρος Παγγαίο, βρίσκεται η ιερά Μονή της Παναγίας της Εικοσιφοίνισσας. Ένας χώρος ιερός, που επισκέπτεται πλήθος πιστών, για να προσκυνήσουν την «αχειροποίητο θαυματουργό εικόνα της Θεοτόκου» αλλά και για να απολαύσουν το γαλήνιο και καταπράσινο περιβάλλον.

Παντού υπάρχει μια εκκλησία της Παναγιάς. Πάνω στο βουνό ή δίπλα στη θάλασσα. Μέσα στην πόλη ή σε κάποια εξοχή. Όπου κι αν τιμάται η χάρη Της, χιλιάδες προσκυνητές τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου θα διανύσουν χιλιόμετρα για να την προσκυνήσουν.

Πλήθος κόσμου βρέθηκε στο μοναστήρι της Παναγίας Εικοσιφοίνισσας στο Παγγαίο παραμονή του Δεκαπενταύγουστου.

Η Ελλάδα είναι γεμάτη μοναστήρια είτε ορεινά είτε σκαρφαλωμένα σε βράχους ή ακόμη και πάνω σχεδόν πάνω στη θάλασσα.

Προσκύνημα στην Ορθόδοξη Χριστιανική Αδελφότητα της Αγίας Λυδίας που βρίσκεται στην όμορφη περιοχή της Ασπροβάλτας στο βίντεο που δημιούργησε το διαδικτυακό κανάλι Greek Orthodox Vlogger. Ακολουθεί ανάβαση στο Παγγαίο όρος και επίσκεψη στο ιστορικό και εντυπωσιακό μοναστήρι της Παναγίας της Εικοσιφοίνισσας του νομού Σερρών.

Εκοιμήθη τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης 27 Ιανουαρίου 2022, η Ηγουμένη της Ιεράς Μονής Παναγίας Εικοσιφοίνισσας, Γερόντισσα Αλεξία, η οποία νοσούσε από κορωνοϊό. Η Ηγουμένη Αλεξία ήταν μεγάλη στην ηλικία και είχε πολλά υποκείμενα νοσήματα, με αποτέλεσμα να χάσει τη μάχη με τον κορωνοϊό.

Πολύνεκρο τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής (13/8) κοντά στο μοναστήρι της Εικοσιφοίνισσας και πιο συγκεκριμένα στη διασταύρωση Νέας Μπάφρας- Κορμίστας Σερρών.

Είναι γεγονός ότι η παλαιότερη εν ενεργεία μονή σε ολόκληρη την Ευρώπη βρίσκεται στην Ελλάδα. Αυτή δεν είναι άλλη από τη μονή της Παναγίας Εικοσιφοίνισσας, έναν από τους πραγματικούς θησαυρούς στο όρος Παγγαίο.

ο αρχαιότερο με ελληνική γραφή χειρόγραφο ηλικίας 10 αιώνων βρίσκει ξανά τη θέση του στην Ιερά Μονή Παναγίας Εικοσιφοινίσσης στο Παγγαίο – Είναι ανεκτίμητης αξίας και είχε κλαπεί από Βούλγαρους κομιτατζήδες πριν από 103 χρόνια

Η Ενορία της Νικήσιανης Παγγαίου θα υποδεχθεί αυτή την εβδομάδα (από τις 13 έως τις 15 Μαρτίου) την χαριτόβρυτη ιερά Εικόνα της Παναγίας Ε