Η Ελλάδα είναι γεμάτη μοναστήρια είτε ορεινά είτε σκαρφαλωμένα σε βράχους ή ακόμη και πάνω σχεδόν πάνω στη θάλασσα. Υπάρχει, όμως, ακόμη μια ιδιαιτερότητα όσον αφορά τα μοναστήρια της Ελλάδας. Στη χώρα μας υπάρχει και το παλαιότερο εν ενεργεία μοναστήρι στην Ευρώπη. Ο λόγος για την Μονή Παναγίας Εικοσιφοινίσσης.

 

Το μοναστήρι και η ιστορία του

 

Πρόκειται για μια μονή με τεράστια ιστορική παράδοση, η οποία κατάφερε, παρά τα όσα υπέστη να επιβιώσει. Εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να εκπληρώνει τον σκοπό της που δεν είναι άλλος από την συνεχή προσευχή των μοναχών και τη μετάνοια. Μια γωνιά γαλήνης και προσευχής στην Ελλάδα.

 

Αυτό το μοναστήρι είναι χτισμένο στην βόρεια πλευρά του Παγγαίου όρους, σε υψόμετρο που αγγίζει τα 750 μέτρα. Η εικόνα του δεν μαρτυρεί τις συνεχείς καταστροφές και λεηλασίες που υπέμεινε στο παρελθόν. Αντίθετα, δίνει την αίσθηση ενός περιποιημένου ησυχαστηρίου, στο οποίο τόσο οι μοναχοί, όσο και οι απλοί επισκέπτες, έχουν την ευκαιρία να προσευχηθούν.

 

Ως προς την ονομασία της Μονής, σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή, προέκυψε από το θαύμα της εικόνας της Παναγίας. Σύμφωνα με την παράδοση από την εικόνα έλαμψε κόκκινο φοινικούν φως. Έτσι ονομάστηκε Εικών φοινίσσουσα – Εικών φοίνισσα – Εικοσιφοίνισσα.

 

Δείτε περισσότερα ΕΔΩ