Μονή Εικοσιφοινίσσης

Ορισμένα κλεμμένα εδώ και αιώνες, ανεκτίμητης αξίας χειρόγραφα της ιεράς μονής Παναγίας Εικοσιφοίνισσας, που προσφάτως επεστράφησαν, αποκαλύπτουν πλέον την πλούσια ιστορία της μονής, επιβεβαιώνοντας έμπρακτα τις μέχρι σήμερα προφορικές μαρτυρίες που υπήρχαν για σειρά γεγονότων που σημάδεψαν το μοναστήρι στο διάβα της πολύχρονης και πολυτάραχης ιστορίας του.

Η αναζήτηση και η επιστροφή των κλεμμένων χειρόγραφων - κειμηλίων της ιεράς μονής Παναγίας Εικοσιφοίνισσας Παγγαίου εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα και για τον νέο μητροπολίτη Δράμας, τον κ. Δωρόθεο, ο οποίος συνεχίζει έτσι το έργο του προκατόχου του, μακαριστού μητροπολίτη Δράμας Παύλου.

Σε μια θαυμάσια τοποθεσία, σε υψόμετρο 753 μ. στο όρος Παγγαίο, βρίσκεται η ιερά Μονή της Παναγίας της Εικοσιφοίνισσας. Ένας χώρος ιερός, που επισκέπτεται πλήθος πιστών, για να προσκυνήσουν την «αχειροποίητο θαυματουργό εικόνα της Θεοτόκου» αλλά και για να απολαύσουν το γαλήνιο και καταπράσινο περιβάλλον.

Τα τρία κλεμμένα χειρόγραφα επιστρέφονται στην Ορθόδοξη Οικουμενική Εκκλησία. Η μονή της Εικοσιφοινίσσης, που βρίσκεται στο όρος Παγγαίο, ιδρύθηκε τον 6ο αι. μ.Χ. από τον όσιο Γερμανό.

Σήμερα Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου η τελετή παράδοσης – παραλαβής του κλεμμένου από τους Βουλγάρους κειμηλίου της μονής Παναγίας Εικοσιφοίνισσας.

Είναι το δεύτερο κατά σειρά χειρόγραφο κειμήλιο που επιστρέφεται στην πολύπαθη ιερά μονή μετά τον επαναπατρισμό το 2016 ενός χειρόγραφου κειμένου του 9ου αιώνα.

Το χειρόγραφο Ευαγγελίου ηλικίας άνω των 1.000 ετών, το οποίο χρησιμοποιήθηκε από μοναχούς σε Λειτουργίες για εκατοντάδες χρόνια παρουσιάζεται την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου στις 5:00 το απόγευμα στη Μονή Εικοσιφοινίσσης στο Παγγαίο.

Στην επιστροφή ενός χειρόγραφου Ευαγγελίου, ηλικίας άνω των 1.000 ετών, στη Μονή Εικοσιφοινίσσης αναφέρεται δημοσίευμα της εφημερίδας «New York Times».

Η Ελλάδα είναι γεμάτη μοναστήρια είτε ορεινά είτε σκαρφαλωμένα σε βράχους ή ακόμη και πάνω σχεδόν πάνω στη θάλασσα.