Εκοιμήθη τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης 27 Ιανουαρίου 2022, η Ηγουμένη της Ιεράς Μονής Παναγίας Εικοσιφοίνισσας, Γερόντισσα Αλεξία, η οποία νοσούσε από κορωνοϊό. Η Ηγουμένη Αλεξία ήταν μεγάλη στην ηλικία και είχε πολλά υποκείμενα νοσήματα, με αποτέλεσμα να χάσει τη μάχη με τον κορωνοϊό.

 

Η μητρόπολη Δράμας αναφέρει:

 

Ἡ Ἱερά Μητρόπολις Δράμας, μετά βαθυτάτης θλίψεως, ἀναγγέλλει τήν εἰς Κύριον ἐκδημίαν τῆς ἡγουμένης τῆς Ἱερᾶς Πατριαρχικῆς καί Σταυροπηγιακῆς Μονῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου Εικοσιφοινίσσης Γεροντίσσης Ἀλεξίας, ἡ ὁποία ἐκοιμήθη εἰς τό νοσοκομεῖον «Παπαγεωργίου» τῆς Θεσσαλονίκης περί τήν 1ην πρωινήν τῆς σήμερον, συνεπείᾳ τῆς κατατρυχούσης αὐτήν ἀσθενείας τῶν πνευμόνων καί τῆς νοσήσεώς της ἐκ τοῦ covid 19.

Ἐπειδή ἡ Μονή δέν δέχεται προσκυνητάς, λόγῳ τοῦ ὅτι σχεδόν σύμπασα ἡ ἀδελφότης νοσεῖ ἀπό τόν covid 19, ἡ νεκρώσιμος ἀκολουθία τελεσθήσεται κεκλεισμένων τῶν θυρῶν.

Παρακαλοῦμεν εὔχεσθε ὑπέρ ἀναπαύσεως τῆς ψυχῆς αὐτῆς ἐν χώρᾳ ζώντων μετά τῶν ἀπ’ αἰῶνος ὁσίων.

 

Με ανάρτηση του ο καθηγητής και Π.Σ. Κ. Μακεδονίας Βενιαμίν Καρακωστάνογλου την είδηση της απώλειας της Γερόντισσας Αλεξίας της ιστορικής μονής της Εικοσιφοίνισσας.

 

Συγκεκριμένα έφραψε ότι:

 

Mε βαθειά οδύνη πληροφορήθηκα μόλις, ότι περί τις 02.00 πρωινή ώρα σήμερα ,εκοιμήθη στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσ/νίκης η Ηγουμένη Γερόντισσα Αλεξία, της ιστορικής Ιεράς Μονής Εικοσιφοίνισσας. η οποία νοσηλεύθηκε το τελευταίο διήμερο εκεί.

 

Πρόκειται για μιά Οσία μορφή Μοναχής της Ορθοδοξίας, η οποία  αφιέρωσε την ζωή της στην υπηρεσία της Προσευχής, της νηστείας, της έμπρακτης αγάπης προς τον συνάνθρωπο, της στήριξης της Νεότητας και της βίωσης του Ορθόδοξου Μοναχισμου, ηγούμενη της Συνοδείας της σε ένα από τα παλαιότερα Μοναστήρια της Ελληνικής Πατρίδας.

 

Αγωνίστηκε για την επιστροφή των αγίων εικόνων και άλλων ιερών αντικειμένων που αφαιρέθηκαν από τους Βούλγαρους στην Κατοχή από την Μονή, και είχε μεγάλη φροντίδα, ενδιαφέρον και αγωνία για τα μεγάλα Εθνικά Θέματα του Ελληνισμού! Είχε σπουδάσει Ιατρική και έδινε πάντα τις πολύτιμες συμβουλές της στους επισκέπτες της Μονής. Είχα την τιμή να την γνωρίσω και να την συμβουλεθώ πολλές φορές. Σο Μοναστήρι εβαπτίσθη και ο μικρός γιός μου Ισαάκ. Καλό Παράδεισο στην οσία ψυχή της , καλή αντάμωση και να πρεσβεύει προς Κύριον για όλους εμ’ας και για την Ελλάδα και την Μακεδονία μας που τόσο αγάπησε!