Με αφορμή τις πρόσφατες ανακοινώσεις της δημοτικής αρχής του Δήμου Παγγαίου για μειώσεις στα τέλη άρδευσης, η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου, Μαρία Βαρύτη, εξαπολύει επίθεση προς τη διοίκηση.

 

Η κ. Βαρύτη κάνει λόγο για επικοινωνιακά πυροτεχνήματα από την πλευρά της διοίκησης του κυρίου Αναστασιάδη, αναφέροντας πως δυσθεώρητα οικονομικά μεγέθη “βαραίνουν” τη ΔΕΥΑΑΠ.

 

Όπως επισημαίνει στην παρέμβασή της, η συγκεκριμένη δημοτική επιχείρηση χρωστάει σχεδόν 13 εκατομμύρια ευρώ στη ΔΕΗ, την ίδια ώρα που οι ανείσπρακτες οφειλές παραμένουν σταθερά καρφωμένες πάνω από τα 6 εκατομμύρια ευρώ.

 

Η ανακοίνωση εστιάζει στην αντίφαση των αποφάσεων της δημοτικής αρχής όπως αναφέρει, τονίζοντας πως η τωρινή μείωση έρχεται μόλις έναν χρόνο μετά την επιβολή ραγδαίας αύξησης 60% στα τέλη άρδευσης.

 

Σύμφωνα με τη Μαρία Βαρύτη, η μερική αυτή υποχώρηση που «βαφτίζεται» κοινωνική πολιτική, δεν αποτελεί προϊόν κάποιου ολοκληρωμένου οικονομικοτεχνικού σχεδιασμού. Αντίθετα, είναι το άμεσο αποτέλεσμα της έντονης δυσαρέσκειας των αγροτών της περιοχής. 

 

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της κ. Βαρύτη αναφέρει τα εξής:

«Η διοίκηση της ΔΕΥΑΑΠ και η Δημοτική Αρχή πανηγυρίζουν για τη μείωση του τέλους άρδευσης κατά 0,043 €/κ.μ. και μιλούν για «σωστή οικονομική διαχείριση».

 

Αλήθεια, σε ποια ακριβώς σωστή οικονομική διαχείριση αναφέρονται; Στην οικονομική διαχείριση της ΔΕΥΑΑΠ;

 

Σε αυτή που οδήγησε τη ΔΕΥΑΑΠ να χρωστά σχεδόν 13 εκατομμύρια ευρώ στη ΔΕΗ;

 

Σε αυτή που διατηρεί σταθερά πάνω από τα 6 εκατομμύρια ευρώ τις ανείσπρακτες οφειλές;

 

Σε αυτή των συνεχών απευθείας αναθέσεων εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ με εκπτώσεις της τάξης του 1% και 2%;

 

Ή μήπως σε αυτή που πριν από έναν χρόνο επέβαλε αύξηση 60% στα τέλη άρδευσης και σήμερα εμφανίζει ως «κοινωνική πολιτική» τη μερική υποχώρηση από τη δική της λανθασμένη απόφαση;

 

Η αλήθεια είναι ότι η διοίκηση δεν οδηγήθηκε σε αυτή τη μείωση από κάποιον ολοκληρωμένο οικονομικοτεχνικό σχεδιασμό, αλλά από τη δικαιολογημένη δυσαρέσκεια και τις έντονες αντιδράσεις των αγροτών, που πέραν των άλλων προβλημάτων - με κυρίαρχο αυτό των πλημμυρισμένων Τεναγών -, βρέθηκαν  αντιμέτωποι  και με τις υπέρογκες χρεώσεις της άρδευσης.

 

Και αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα: Εδώ και 12 χρόνια δεν υπήρξε σοβαρός σχεδιασμός για την εύρυθμη λειτουργία και την εξυγίανση της ΔΕΥΑΑ Παγγαίου.

 

Ούτε και όταν πριν ένα χρόνο αποφασίστηκε η αύξηση του 60% στα τέλη άρδευσης, ούτε και σήμερα που αποφασίστηκε η μείωσή τους κατά 20%.

 

Οι αποφάσεις λαμβάνονται αποσπασματικά, υπό την πίεση των εξελίξεων και όχι στο πλαίσιο μιας συνεκτικής στρατηγικής για το μέλλον της ΔΕΥΑΑΠ και του πρωτογενούς τομέα.

 

Οι αγρότες και οι δημότες δεν έχουν ανάγκη από επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και πανηγυρισμούς.

 

Έχουν ανάγκη από μια ΔΕΥΑΑΠ οικονομικά υγιή, με σχέδιο, διαφάνεια και υπεύθυνη διοίκηση.

 

Γιατί τα δελτία τύπου μπορεί να γράφουν ό,τι θέλουν. Τα χρέη όμως δεν διαγράφονται με ανακοινώσεις.

 

Μαρία Βαρύτη, Επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης, Δημοτική Σύμβουλος Παγγαίου.»