Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, η παρουσίαση του προγράμματος της Α’ Καλλιτεχνικής Περιόδου 2025–2026 του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης τόνισε ότι το ΔΗΠΕΘΕ αποτελεί σταθερό σημείο αναφοράς για τον πολιτισμό της πόλης, έναν θεσμό που υπηρετεί με συνέπεια την τέχνη του θεάτρου και λειτουργεί ως μοχλός πολιτιστικής ανάπτυξης.
Συμπλήρωσε, δε, ότι η νέα καλλιτεχνική περίοδος, από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο του 2025, περιλαμβάνει θεατρικές παραστάσεις, μουσικά και χορευτικά δρώμενα, καθώς και εκπαιδευτικές δράσεις για όλες τις ηλικίες, αναδεικνύοντας τη δημιουργική πολυμορφία και την εξωστρέφεια του οργανισμού.
Ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ, Αρχέλαος Γρανάς αναφέρθηκε στην αγαστή συνεργασία με την καλλιτεχνική διεύθυνση και το διοικητικό προσωπικό, η οποία αποτυπώνεται τόσο στην ποιοτική αναβάθμιση των καλλιτεχνικών περιόδων όσο και στην επιτυχημένη πορεία του Φεστιβάλ Φιλίππων.
Επεσήμανε τη διεύρυνση της απήχησης του θεσμού, την αυξημένη επισκεψιμότητα από πόλεις της βορείου Ελλάδας και τις ουσιαστικές σχέσεις με τους ερασιτεχνικούς θιάσους της περιοχής.
Η καλλιτεχνική διευθύντρια, Εύα Οικονόμου-Βαμβακά, παρουσίασε αναλυτικά το φετινό πρόγραμμα, δίνοντας έμφαση στις συνέργειες με κορυφαίους πολιτιστικούς φορείς, όπως η Εθνική Λυρική Σκηνή, το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν και τη blindspot theatre group.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην εναρκτήρια παράσταση της περιόδου, «IRЯINA», σε κείμενο και σκηνοθεσία της Γιώτας Αργυροπούλου, ένα έργο εμπνευσμένο από τις «Τρεις Αδερφές» του Τσέχωφ, που παρουσιάζεται σε πανελλήνια πρεμιέρα στο Θέατρο «Αντιγόνη Βαλάκου» από 9 έως 19 Οκτωβρίου.
Η σκηνοθέτης της παράστασης «IRЯINA» Γιώτα Αργυροπούλου, μαζί με τις τρεις ηθοποιούς — Ωρόρα Μαριόν, Μαριάνθη Παντελοπούλου και Ναταλία Σουίφτ— ανέπτυξαν την κεντρική ιδέα της παράστασης μέσα από μια διαδικασία συλλογικής δημιουργίας, αντλώντας έμπνευση από το έργο του Τσέχωφ και τις προσωπικές τους μνήμες.
Η Μιχαήλα Πλιαπλιά, δημιουργός του σκηνικού, υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας με το ΔΗΠΕΘΕ και τους συντελεστές, αναφέροντας ότι το σκηνικό μπορεί να λειτουργήσει ως βασικό μέσο που μπορεί να συμβάλει στην δραματουργική κορύφωση.
Η πρεμιέρα της παράστασης στην Καβάλα σηματοδοτεί την έναρξη μιας πλούσιας και πολυσυλλεκτικής καλλιτεχνικής περιόδου, που επιβεβαιώνει τον δημιουργικό παλμό του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας και τη θέση του ως φορέα πολιτισμού, διαλόγου και καλλιτεχνικής δημιουργίας.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Οκτώβριος 2025
Τιμές εισιτηρίων: Γενική Είσοδος 14€, Μειωμένο 10€ (φοιτητικό, κάρτα ανεργίας, ΑΜΕΑ, Άνω των 65 ετών). Συμπαραγωγή: ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, Blindspot theatre group
Παραγωγή: Sifa Production.
Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ και 12 ευρώ μειωμένο
Νοέμβριος 2025
Βασισμένη στο θρυλικό δημοτικό τραγούδι «Το Γιοφύρι της Άρτας» και τις βαλκανικές εκδοχές του, μας βυθίζει σε μιαν άλλη πραγματικότητα και μας παρουσιάζει την ιστορία της Λυγερής, από την πρώτη επαφή της με τη μοίρα, έως την τελική προδοσία από τον Πρωτομάστορα και τους υπόλοιπους συντοπίτες της, και το τραγικό χτίσιμό της στα θεμέλια του γεφυριού.
Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ και 12 ευρώ μειωμένο
Παραγωγή: DOT Ensemble ΑΜΚΕ
Παραγωγή Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Δεκέμβριος 2025
Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ και 12 ευρώ μειωμένο
Παραγωγή: «Ξανθίας» ΑΜΚΕ
Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 10 ευρώ
Στον κεντρικό ρόλο ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης. Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ και 12 ευρώ μειωμένο
Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2025
Παιδική σκηνή
Καθημερινές πρωινές παραστάσεις για σχολεία. Παραστάσεις για το κοινό: Κυριακή 23 Νοεμβρίου και Κυριακή 14 Δεκεμβρίου στις 12.00.
Τιμές εισιτηρίων: Καθημερινές παραστάσεις για τα σχολεία 6 ευρώ . Γενική είσοδος στις ανοιχτές παραστάσεις 8 ευρώ. Συμπαραγωγή: ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας- ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης
Ελεύθερη Είσοδος. Παραγωγή: Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Εφηβική σκηνή
Πρωινές παραστάσεις για Γυμνάσια- Λύκεια. Τιμές εισιτηρίων: Καθημερινές παραστάσεις για τα σχολεία 6 ευρώ.
Ερασιτεχνική Σκηνή
Οι ερασιτεχνικές ομάδες της πόλης, υπό τη γενική καθοδήγηση του Γιάννη Κουκιά, «καταλαμβάνουν» τη σκηνή του θεάτρου Αντιγόνη Βαλάκου για να μας διηγηθούν ιστορίες που θα μας μεταφέρουν στην πιο αγαπημένη εποχή του χρόνου.
Παράλληλες Δράσεις / Σεμινάρια
Νοέμβριος 2025 – Απρίλιος 2026
«What If Vol. 4»
Δύο τμήματα
Κάθε Δευτέρα
Α’ τμήμα 17:00-18:30
Β’ τμήμα 19:00-20:30
Διδάσκει η Ελευθερία Μελά
«Ο Ποιητικός Εαυτός Επιστρέφει»
Κάθε Σάββατο 12:00-14:00
Διδάσκει η Δέσποινα Παπάζογλου
(δελτίο Τύπου Δήμου Καβάλας)