Την Εκτός Τειχών Βασιλική, το αρχαιολογικό χώρο που βρίσκεται στον αστικό ιστό των Κρηνίδων «υιοθετεί» το Γυμνάσιο Αμυγδαλεώνα (Δίκτυο Ενεργών Μαθητών-Δ.Ε.Μα) σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας και το Δήμο Καβάλας με τη διοργάνωση της δράσης «ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ (EXTRA MUROS)» την Κυριακή 5 Μαΐου 2019 και ώρα 11:00 με 14:00 στην Πλατεία Πελεκανίδη (κεντρική Πλατεία Κρηνίδων).

 

 

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται: Φύτευση και εξωραϊσμός του χώρου, εκπαιδευτικά παιχνίδια, κυνήγι Θησαυρού Γνώσεων, εργαστήρια κεραμικής και βοτανικής για όλες τις ηλικιακές ομάδες, ζωντανή μουσική από την ορχήστρα μπαρόκ Κρηνίδων, κρασί και εδέσματα.

 

 

Η πρωτοβουλία πραγματοποιείται με την ενεργή συμμετοχή των μαθητών του 1ου Νηπιαγωγείου, του 1ου και 2ου Δημοτικού Σχολείου του Γυμνασίου και του Λυκείου των Κρηνίδων και των αντίστοιχων Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων και με την υποστήριξη της Γιούλας Καραβίτη, Υπεύθυνης Τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος στο 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Καβάλας, του Συλλόγου Πνοή για το Παιδί και την Οικογένεια, του Εργαστηρίου Κεραμικής «Γαία», της Art Attack, της Πολιτιστικής Στέγης Κρηνίδων, του Ποντιακού Συλλόγου Κρηνίδων, και των πολιτιστικών Συλλόγων Αμυγδαλεώνα, Δάτου, Πολυστύλου, Ζυγού, Κρυονερίου, Λυδίας, της ορχήστρας Μπαρόκ Κρηνίδων, και την πλαισίωση του Ερυθρού Σταυρού Καβάλας.

 

 

Η εκτός των τοιχών Βασιλική

Ο συγκεκριμένος αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται στο μέσον των σημερινών Κρηνίδων και έξω, ανατολικά, των τειχών της παλαιάς πόλης υπάρχουν τα ερείπια παλαιοχριστιανικής βασιλικής, που οι αρχαιολόγοι ονόμασαν, λόγω της θέσης της, Βασιλική extra muros.

 

Πρόκειται για τρίκλιτο ναό, το μεσαίο κλίτος του οποίου σχεδιάστηκε και κατασκευάσθηκε σε αναλογία δύο προς ένα σε σχέση με τα πλάγια κλίτη, ενώ δύο κιονοστοιχίες από 10 κίονες η κάθε μια χώριζαν τα κλίτη μεταξύ τους. 

 

 

Στο νάρθηκα βρέθηκε κλιμακοστάσιο, που οδηγούσε στα υπερώα και μετά το νάρθηκα δυτικά εκτείνεται τεράστιο αίθριο. Στη βόρεια και νότια πλευρά υπάρχουν προσκτίσματα, σχετιζόμενα με τις λειτουργικές ανάγκες της εκκλησίας. 

 

 

Οι τράπεζες των προσφορών στο βορειοανατολικό πρόσκτισμα δείχνουν ότι ήταν παστοφόριο, ενώ το νοτιοδυτικό ήταν υπόγειος τάφος πλάι στο ιερό βήμα, πράγμα απόλυτα φυσικό για κοιμητηριακό ναό αυτής της μορφής.

 

Πηγή ΕΡΤ - Η φωτογραφία είναι από τον ιστότοπο της Μητρόπολης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου