Στο ζήτημα της εφαρμογής του μνημονιακού νόμου του 2012  στο νοσοκομείο της Καβάλας που περιλαμβάνει περιορισμούς και συμπτύξεις κλινικών αναφέρθηκε μετά από σχετική ερώτηση ο διοικητής Τάσος Καρασαββόγλου στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 18 Μαρτίου. 

 

Το θέμα έφερε στη δημοσιότητα την περασμένη Παρασκευή η πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στο νοσοκομείο Καβάλας Κατερίνα Πετράκη. Απατώντας ο κ. Καρασαββόγλου δεν αρνήθηκε ότι υπάρχει ο κίνδυνος να εφαρμοστεί ο συγκεκριμένος νόμος στο νοσοκομείο της Καβάλας ο οποίος δεν εφαρμοζόταν όλο αυτό το διάστημα καθώς πρόκειται για όπως είπε για έναν κακό και αντιαναπτυξιακό νόμο. Αν ωστόσο είπε εφαρμοστεί αυτό θα οφείλεται σε πρωτοβουλία νοσοκομειακού γιατρού, ο οποίος προσέφυγε σχετικά με τη μη εφαρμογή του οργανισμού στο γενικό επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης και κατά συνέπεια η υπόθεση πήρε το δρόμο της φτάνοντας μέχρι και τον εισαγγελέα. 

 

Όπως τόνισε ο κ. Καρασαββόγλου, εάν εφαρμοστεί ο οργανισμός λειτουργίας του 2012 αυτό θα γίνει ώστε να αποφευχθεί η φυλάκιση.  Χαρακτήρισε τον οργανισμό του 2012 ως μνημονιακό, αντι-αναπτυξιακό, που δεν εφαρμόζεται σε πολλά νοσοκομεία της χώρας. «Υπάρχει το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί αλλά αυτό οφείλεται στο ότι μέλος της ιατρικής κοινότητας, δηλαδή νοσοκομειακός γιατρός, μέσω αναφοράς προκάλεσε έρευνα καθώς ισχυρίστηκε στο γενικό επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης ότι ο οργανισμός αν και θα έπρεπε, δεν εφαρμόζεται», είπε χαρακτηριστικά. 

 

Σύμφωνα με τον κ. Καρασαββόγλου, το θέμα απασχολεί το ελεγκτικό συνέδριο και τον εισαγγελέα. Δεν είναι επομένως απίθανο να επιβληθεί τελικά η εφαρμογή του οργανισμού καθώς θα έπρεπε να είχε εφαρμοστεί στο Νοσοκομείο Καβάλας από το 2013. Ερωτηθείς πάντως εάν ελπίζει σε μια αλλαγή του μνημονιακού αυτού νόμου απάντησε πως «εδώ και τρία χρόνια το ζητάμε από το Υπουργείο Υγείας και ακόμα δεν έχουμε δει κάτι. Περιμένουμε…»

Κ.Γ