Ο εντοπισμός του τεράστιου κοιτάσματος φυσικού αερίου στο στόχο «Γλαύκος» (5 έως 8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια) του τεμαχίου 10 της Κυπριακής ΑΟΖ έχει γίνει θέμα συζήτησης παγκοσμίως και φυσικά αποτελεί αντικείμενο που δεν θα μπορούσε να μείνει ασχολίαστο από τις εταιρίες ενέργειας.

 

Η αξία του κοιτάσματος υπολογίζεται σε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ ενώ καλλιεργούνται βάσιμες ελπίδες ότι η Μεσόγειος είναι γεμάτη από τέτοια κοιτάσματα. Πέρα από την ExxonMobil που συνεχίζει τις γεωτρήσεις, μεγάλες είναι πλέον οι προσδοκίες και για τη γαλλική TOTAL και την ιταλική ENI που επίσης ετοιμάζονταιγια γεωτρήσεις.

 

Με ένα tweet στον εταιρικό της λογαριασμό, η Ενεργειακή, που εκμεταλλεύεται τα πετρέλαια Θάσου-Καβάλας, σχολιάζει: «η ανακάλυψη φυσικού αερίου στη θέση Γλαύκος από την ExxonMobil είναι θετική και ενισχύει την στρατηγική της Ενεργειακής για εστίαση στη Μεσόγειο και κατασκευή στρατηγικών υποδομών».

 

Η εταιρία συνοδεύει το «τιτίβισμά» της με έναν χάρτη (δείτε φωτογραφία) στον οποίο αποτυπώνεται η σημερινή δραστηριοποίησή της στο Αιγαίο, το Ιόνιο, την Αδριατική και στη Μεσόγειο στην περιοχή του Ισραήλ.

 

ExxonMobil's "Glafkos" gas discovery in Cyprus is positive and reinforces Energean’s strategy to focus on the Mediterranean and build strategic infrastructure.#Energean #Glafkos #Cyprus #ExxonMobil pic.twitter.com/WeKfF9JYnh

— Energean (@Energean) February 28, 2019

 

 

Σύμφωνα με το Reuters, η εξόρυξη της ExxonMobil ενδέχεται να καθυστερήσει, λόγω δυσκολιών στις υποδομές και λόγω γεωπολιτικών διαμαχών. Την ανάπτυξη των κοιτασμάτων θα μπορούσε να περιπλέξει η διαμάχη της κυπριακής κυβέρνησης με την Τουρκία, η οποία δεν αναγνωρίζει στην Κύπρο το δικαίωμα εξόρυξης των κοιτασμάτων.

 

Η εξόρυξη του κοιτάσματος «Αφροδίτη», το οποίο ανακαλύφθηκε στην κυπριακή ΑΟΖ το 2011 έχει καθυστερήσει, καθώς οι εταιρίες που συμμετέχουν στην κοινοπραξία επαναδιαπραγματεύονται με την κυβέρνηση.

 

Αμφισβητείται επίσης και ο τρόπος με τον οποίο θα εκμεταλλευθεί το κοίτασμα «Αφροδίτη», με κάποιους να υποστηρίζουν ότι το αέριο πρέπει να σταλεί στην Αίγυπτο για να υγροποιηθεί και στην συνέχεια να μεταφερθεί στα δεξαμενόπλοια.

 

Σημειώνεται ότι η Exxon, μαζί με την συνεργάτη της Qatar Petroleum, εκτιμούν ότι η εμβέλεια του αποθέματος «Γλαύκος» είναι 5 έως 8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (ΤΚΠ), παρόμοια με εκείνη των κοιτασμάτων «Αφροδίτη» και «Καλυψώ», τα οποία είχαν βρεθεί επίσης σε κυπριακά ύδατα.

 

Η παραγωγή φυσικού αερίου της περιοχής αυξήθηκε λόγω παλαιότερων κοιτασμάτων που απέδωσαν καρπούς. Το κοίτασμα «Λεβιάθαν», το οποίο βρέθηκε το 2010 και περιείχε απόθεμα 22 ΤΚΠ, θα γίνει ενεργό τον Νοέμβριο, ενώ το κοίτασμα «Zohr» που βρέθηκε στην αιγυπτιακή ΑΟΖ το 2015 με απόθεμα 30 ΤΚΠ, έχει αρχίσει ήδη να αποδίδει.

 

«Αυτή είναι η μεγαλύτερη ανακάλυψη στην κυπριακή ΑΟΖ μέχρι στιγμής και σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα είναι μία από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις των τελευταίων δύο ετών», δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης.

 

Ο αντιπρόεδρος της ΕxxonMobil στην Ευρώπη, την Ρωσία και την Κασπία Θάλασσα, Τρίσταν Άσπρεϊ, δήλωσε ότι η εταιρία θα αναλύσει τα δεδομένα από το κοίτασμα «Γλαύκος-1». Η Exxon κατέχει το 60 τοίς εκατό του «τεμαχιού 10», ενώ η Qatar Petroleum κατέχει το υπόλοιπο.

 

Η συμβουλευτική εταιρία Wood Mackenzie, συγκρίνοντας τα ευρήματα με αυτά που βρέθηκαν από την ιταλική ENI και την γαλλική Total στο κοίτασμα «Καλυψώ», το οποίο εμπεριέχει 6,4 ΤΚΠ εκτιμά ότι τα ανακτήσιμα αποθέματα της Exxon από το κοίτασμα θα είναι 4,55 ΤΚΠ.

 

«Ο Γλαύκος είναι γιγαντιαίο κοίτασμα. Θα είναι μία από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις της χρονιάς», δήλωσε ο Ρόμπερτ Μόρις, υψηλόβαθμος αναλυτής της Wood Mackenzie. «Εδραιώνει την θέση της ανατολικής Μεσογείου ως μία από τις κορυφαίες περιοχές για έρευνα», πρόσθεσε.