Ο βουλευτής Καβάλας, Γιάννης Πασχαλίδης, στην ομιλία του στη Βουλή, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο «Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας και άλλες διατάξεις - Συνταξιοδοτική Διάταξη», ανέφερε πως “η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη, αναμορφώνει τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας με στόχο τον εκσυγχρονισμό του φορολογικού συστήματος της χώρας και την ενίσχυση της διαφάνειας στις συναλλαγές".

 

 

Σχετική ανακοίνωση του βουλευτή αναφέρει τα εξής:

“Ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας και Θάσου Γιάννης Πασχαλίδης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής, επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας και άλλες διατάξεις - Συνταξιοδοτική Διάταξη» τόνισε ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, συνεχίζοντας το μεταρρυθμιστικό της έργο, αναμορφώνει τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας με στόχο τον εκσυγχρονισμό του φορολογικού συστήματος της χώρας και την ενίσχυση της διαφάνειας στις συναλλαγές, αξιοποιώντας τα κατάλληλα τεχνολογικά εργαλεία.

 

Ο Βουλευτής, αναλύοντας το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, αναφέρθηκε στις καινοτομίες του νομοσχεδίου:

 

  • Προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις για τους φορολογούμενους που έχουν εισόδημα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις, οι οποίοι θα απαλλάσσονται από τη διαδικασία της σύνταξης και υποβολής φορολογικής δήλωσης
  • Κατάργηση της υποχρέωσης προσκόμισης βιβλίων που αφορά κυρίως επιτηδευματίες και μικρές επιχειρήσεις, οι οποίοι τηρούν βιβλία με βάση το απλογραφικό λογιστικό σύστημα.
  • Διευθέτηση ρυθμίσεων προς την φορολογική διοίκηση και εξορθολογισμός κανόνων που αφορά την τυχόν απώλεια τους. Έτσι, παρέχεται η δυνατότητα διευθέτησης ρυθμίσεων οφειλών που είχαν πρακτικά χαθεί προς τη φορολογική διοίκηση, με την αποπληρωμή των εκπρόθεσμων δόσεων, όσες και αν είναι αυτές, μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου
  • Κοινοποίηση της πράξης προσδιορισμού φόρου εντός πενταετίας που προβλέπεται για την παραγραφή, χωρίς να αρκεί πλέον μόνο η έκδοση της πράξης
  • Πλήρης απλοποίηση και ψηφιοποίηση της επικοινωνίας της φορολογικής διοίκησης με τους φορολογούμενους μέσω αναρτήσεων στο σύστημα Taxis και προσωπικής ηλεκτρονικής ειδοποίησης μέσω e-mail.

 

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Βουλευτής ανέφερε ότι το σημερινό νομοσχέδιο όχι μόνο διασφαλίζει την ορθή εφαρμογή του σχετικού πλαισίου από τη Διοίκηση, αλλά συγχρόνως διευκολύνει τους φορολογουμένους στην εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων, δημιουργώντας ένα σαφές πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούνται με ασφάλεια.”