γράφει ο

Τάσος Αποστολίδης

 

Η ΝΔ με ανακοίνωσή της κάνει γνωστό ότι αίρει το «εμπάργκο» που «επέβαλε» στην ΕΡΤ, με το οποίο απαγόρευε στα στελέχη της να συμμετέχουν στις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές της εκπομπές. Ως λόγο για την άρση, αναφέρει την πρόσκληση που της απηύθυνε η διοίκηση της δημόσιας τηλεόρασης για την οποία ωστόσο η ΝΔ εξακολουθεί να εκφράζεται με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, λέγοντας ότι «παραμένει ένας προπαγανδιστικός μηχανισμός της κυβέρνησης». 

 

Όμως, τι ήταν αυτό που -πραματικά- ανάγκασε τη ΝΔ να άρει την απαγόρευση, σχεδόν ένα τρίμηνο πριν τις εκλογές; 

 

1) ΑΥΤΟ-ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΔΕΚΑΔΕΣ ΜΜΕ: στη ΝΔ κατάλαβαν (με σχεδόν 5 μήνες καθυστέρηση) ότι μόνο χαμένοι βγαίνουν όταν υπάρχουν τρία τηλεοπτικά κανάλια και δεκάδες ραδιοφωνικοί σταθμοί που δεν μεταδίδουν τις θέσεις της επειδή το κόμμα αποφάσισε να τα αποκλείσει, χωρίς κανέναν σοβαρό λόγο. Η ΝΔ χρειάζεται τώρα προβολή περισσότερο από ποτέ, καθώς πλησιάζουν (26/5/2019) οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές καθώς και οι Ευρωεκλογές και τα στελέχη της έχουν αρχίσει τη μάχη του σταυρού. Εξάλλου οι βουλευτικές εκλογές είναι κοντά, είτε γίνουν τον Οκτώβρη όπως λέει ο πρωθυπουργός, είτε γίνουν νωρίτερα, όπως συνεχώς "προβλέπει" ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Από τη στιγμή μάλιστα που ο πρόεδρος της ΝΔ "ανακήρυξε Εθνικές Εκλογές" τις Ευρωεκλογές, τότε είναι ηλίου φαεινότερο ότι δεν χωρούσαν άλλες αναβολές. 

 

2) ΕΔΙΝΑΝ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ: μετά την άρνηση Μητσοτάκη να αποδεχθεί την πρόσκληση Τσίπρα σε debate για τη Συμφωνία των Πρεσπών (ακόμη και στον ΣΚΑΙ) στη ΝΔ αντιλήφθηκαν ότι προκλήθηκαν πολύ αρνητικές εντυπώσεις στο εκλογικό Σώμα που παραδοσιακά την στηρίζει. Χρειάζονταν συνεπώς κάποια επικοινωνιακά «αντίβαρα»

 

3) ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΧΕΡΙΟΥ ΣΟΥ ΟΛΑ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ: Η ΝΔ βρέθηκε στη δυσάρεστη θέση να βλέπει όλα σχεδόν τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια, ακόμη και αυτά που παραδοσιακά και φανατικά την στηρίζουν, να προβάλλουν την κυβερνητική δραστηριότητα και τις κυβερνητικές θέσεις. Σε ορισμένα από αυτά, μάλιστα, έχει απωλέσει τη δυνατότητα να «επιβάλλει» την κομματική της «γραμμή». Αντιθέτως, η ΕΡΤ είναι υποχρεωμένη -περισσότερο από κάθε άλλον- να προβάλλει τις θέσεις όλων των κομμάτων. 

 

4) ΤΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΗΤΑΝ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟ - ΧΡΕΩΝΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΛΛΟΝ ΤΗΝ ΕΡΤ: Επιπλέον, όσο καιρό ισχύει το εμπάργκο, η ΕΡΤ δεν έπαψε να παράσχει υπηρεσίες στη ΝΔ (όπως και σε όλα τα κόμματα) όπως η κάλυψη της δραστηριότητας των πολιτικών αρχηγών. Οι υπηρεσίες αυτές πέρα από τηλεοπτική κάλυψη δραστηριοτήτων, περιλαμβάνουν και απευθείας μετάδοση πολιτικών ομιλιών, με πολυκάμερα συνεργεία, αλλά και κάλυψη απομακρυσμένων αποστολών με δημοσιογράφους και τηλεοπτικά συνεργεία. Είναι δε υποχρεωμένη η ΕΡΤ να δίνει την εικόνα αυτή και σε όλα τα ιδιωτικά κανάλια. Η ΝΔ όχι μόνο «δέχθηκε» τις υπηρεσίες αυτές, χωρίς ποτέ να πληρώσει ούτε μισό ευρώ, αλλά έκανε και «κατάχρηση» καθώς έχει επιβεβαιωθεί από τους σχετικούς απολογισμούς ότι επιβαρύνει τον προϋπολογισμό της ΕΡΤ περισσότερο από κάθε άλλο πολιτικό κόμμα. Θα ήταν λοιπόν πέρα για πέρα υποκριτικό να δέχεται δωρεάν τις υπηρεσίες της δημόσιας τηλεόρασης, επιβαρύνοντας τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά να απαγορεύει τα στελέχη της να εμφανίζονται εκεί. 

 

5) Η ΕΡΤ ΕΙΧΕ ΠΑΡΑΚΑΜΨΕΙ ΤΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΜΕ ΔΕΞΙΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΠΕΛΕΓΕ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ο κυριότερος λόγος για τον οποίο η ΝΔ αναγκάστηκε να άρει το, από πολλούς αμφισβητούμενης ευφυΐας, εμπάργκο, ήταν ότι διαπίστωσε πως η ΕΡΤ είχε βρει τρόπο να το παρακάμψει. Όταν τα τηλεοπτικά της κανάλια, με βασικότερο την ΕΡΤ1, είναι από τα ελάχιστα -αν όχι το μόνο- με «στρογγυλά τραπέζια», εκπομπές λόγου και πολιτικές συζητήσεις, δύσκολα τα αγνοείς. Η ΕΡΤ1 είχε μάλιστα στα πάνελ της, αυτούς τους 5 μήνες του εμπάργκο, στελέχη της ΝΔ που είτε δεν είναι «της πρώτης γραμμής», είτε έχουν προσφάτως διαγραφεί αλλά δεν εντάχθηκαν σε άλλα κόμματα, είτε στελέχη που βρίσκονταν στο στούντιο επικαλούμενα την επαγγελματική, επιστημονική ή συνδικαλιστική τους ιδιότητα. Όταν λοιπόν η ΕΡΤ -παρά το εμπάργκο- ήταν πιστή στην υποχρέωσή της για πολυφωνία στις τηλεοπτικές της συζητήσεις, η ΝΔ δεν θα μπορούσε να συνεχίζει να «σφυρά αδιάφορα». Πολλώ δε μάλλον όταν τα «γαλάζια» στελέχη που επέλεγε η ΕΡΤ να καλέσει (ελέω εμπάργκο) δεν ήταν αυτά της αρεσκείας και επιλογής του Κυριάκου Μητσοτάκη. 

 

Βέβαια στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΝΔ εξακολουθεί να επικρίνει, με τρόπο που δείχνει "απόλυτη λήθη", την ΕΡΤ στην οποία θα καλείται στο εξής για να λέει τις θέσεις της. 

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Οι φωτογραφίες (επάνω και κάτω) είναι από τις εμφανίσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΕΡΤ, επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ. Φαίνεται ότι όταν εκείνος διεκδικούσε την προεδρία της ΝΔ η ΕΡΤ ήταν καλή και πολυφωνική… 

 

Η ανακοίνωση της ΝΔ

 

Με απόφαση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, η Νέα Δημοκρατία από αύριο, 7 Φεβρουαρίου, αίρει το εμπάργκο που είχε επιβάλει στην ΕΡΤ στις 18 Σεπτεμβρίου.

 

Η απόφαση αυτή προφανώς δεν σχετίζεται με κάποια εντυπωσιακή αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας της δημόσιας τηλεόρασης, η οποία δυστυχώς παραμένει ένας προπαγανδιστικός μηχανισμός της κυβέρνησης παραβιάζοντας ακόμη και στοιχειώδεις κανόνες δεοντολογίας.

 

Την προηγούμενη εβδομάδα, ωστόσο, η νέα διοίκηση της ΕΡΤ και συγκεκριμένα ο διευθύνων σύμβουλος κ. Ιωάννης Δρόσος και ο εντεταλμένος σύμβουλος ενημέρωσης κ. Νίκος Μερτζάνης κάλεσαν στο ραδιομέγαρο τον διευθυντή του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνο Ζούλα.

 

Στην άτυπη αυτή συνάντηση η διοίκηση της ΕΡΤ εξέφρασε τον προβληματισμό της για την αντικειμενική δυσκολία που αντιμετωπίζει πλέον η ΕΡΤ, ενόψει και των εκλογών, να καταγράφει όλες τις απόψεις, λόγω  του εμπάργκο της Νέας Δημοκρατίας. Και άκουσε τις παρατηρήσεις της Νέας Δημοκρατίας που άπτονται στοιχειωδών κανόνων πολυφωνίας, τους οποίους εξακολουθεί να παραβιάζει η ΕΡΤ, αλλά και παραβίαζε καθημερινά και πριν από το εμπάργκο. Μεταξύ άλλων η Νέα Δημοκρατία επισήμανε σε αυτήν τη συνάντηση ότι:

 

 

Ποτέ στο παρελθόν δεν καλούνταν συστηματικά σε δημοσιογραφικές εκπομπές της Δημόσιας Τηλεόρασης μόνοι τους οι υπουργοί και τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος χωρίς κανέναν αντίλογο.

 

Ποτέ στο παρελθόν δεν συνέβαινε όλοι οι συμπαρουσιαστές ενημερωτικών εκπομπών να προπαγανδίζουν επί μονίμου βάσης τις κυβερνητικές θέσεις απαξιώνοντας ακόμη και με ειρωνικό τρόπο κάθε αντίθετη άποψη.

 

Ποτέ στο παρελθόν δεν φιλοξενούνταν κατ’ εξακολούθηση στην ΕΡΤ απαξιωμένα πολιτικά πρόσωπα που ούτε έχουν εκλεγεί στο κοινοβούλιο, ούτε εκπροσωπούν σήμερα κανένα κόμμα, και το μόνο που τους καθιστά τάχα δημοσιογραφικά ενδιαφέροντες είναι η εμμονική κριτική τους όχι στην κυβέρνηση, αλλά στην αξιωματική αντιπολίτευση.

 

Ποτέ στο παρελθόν οι ενημερώσεις Τύπου του κυβερνητικού εκπροσώπου δεν μεταδίδονταν ολόκληρες και σε ζωντανή μετάδοση ανεξαρτήτως επικαιρότητας.

 

Ποτέ στο παρελθόν, τέλος, στα δελτία ειδήσεων της ΕΡΤ για όλα τα βασικά θέματα της πολιτικής επικαιρότητας δεν εμφανίζονταν κατ’ εξακολούθηση μόνον οι συντάκτες που καλύπτουν την κυβέρνηση, και σχεδόν ποτέ οι συντάκτες που καλύπτουν την δραστηριότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

Αυτοί άλλωστε ήταν, μεταξύ άλλων, οι λόγοι που η Νέα Δημοκρατία επέλεξε να αποσυρθεί από την ΕΡΤ, απόφαση που -όχι τυχαία ασφαλώς- προκάλεσε σειρά καρατομήσεων στελεχών της και εν τέλει την αλλαγή της Διοίκησής της. Υπενθυμίζεται επιπλέον ότι αμέσως μετά το εμπάργκο, ακόμη και σημαίνοντα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ άρχισαν να παραδέχονται δημοσίως «την ύπαρξη παραδιοίκησης και καθεστώτος ιδιοτελών συμφερόντων» στην ΕΡΤ, ενώ μάλιστα είχαν προηγηθεί αλληλοκαταγγελίες στελεχών της για σκάνδαλα, τα οποία εξυπακούεται ότι θα ερευνήσει μέχρι κεραίας η επόμενη διακυβέρνηση.

 

Στη συνάντηση της προηγούμενης εβδομάδας η νέα διοίκηση της ΕΡΤ επιφυλάχθηκε με καλή πίστη να λάβει υπόψιν της όλες αυτές τις αιτιάσεις της Νέας Δημοκρατίας.

 

Η Νέα Δημοκρατία δεν τρέφει την αυταπάτη ότι η ΕΡΤ μπορεί ξαφνικά να μεταβληθεί επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ σε μια πλουραλιστική και σύγχρονη δημόσια ραδιοτηλεόραση που αξίζουν οι πολίτες αυτής της χώρας.

 

Μετά, ωστόσο, τη συνάντηση που προκάλεσε η νέα διοίκηση της ΕΡΤ, η Νέα Δημοκρατία θέλει να ελπίζει ότι θα γίνουν σεβαστές έστω κάποιες από τις αυτονόητες αυτές αρχές δεοντολογίας και πολυφωνίας. Και με αυτό το δεδομένο η κυβέρνηση καλείται να εκλάβει τη σημερινή απόφαση επιστροφής της Νέας Δημοκρατίας στην ΕΡΤ ως μια κίνηση καλής θελήσεως και να συνειδητοποιήσει τη συνταγματική της υποχρέωση η δημόσια τηλεόραση «να εξασφαλίζει την αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων».