Δύο σχολεία από το νομό Καβάλας διακρίθηκαν σε πανελλήνιο διαγωνισμό ρομποτικής και τα έργα τους αξιολογήθηκαν για να λάβουν μέρος στη δεύτερη φάση, αυτή της υλοποίησης. Πρόκειται για τον Διαγωνισμό Ρομποτικής Ανοιχτών Τεχνολογιών στον οποίο συμμετείχαν 246 ομάδες μαθητών από σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από όλη την Ελλάδα. 

 

Τα δύο σχολεία της Καβάλας που διακρίθηκαν, τα μοναδικά στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, είναι το 1ο ΕΠΑΛ Χρυσούπολης και το 1ο ΓΕΛ Καβάλας. Οι μαθητές από τη Χρυσούπολη έφτιαξαν ένα εργαλείο που μετρά τον καιρό και την ατμοσφαιρική ρύπανση και οι μαθητές από την Καβάλα (που ονομάζονται Roboholics) έφτιαξαν έναν ρομποτοδηγό για άτομα με προβλήματα όρασης. 

 

Μετρητής αιωρούμενων σωματιδίων

Η συσκευή της Ομάδας Ρομποτικής του 1ου ΕΠΑΛ Χρυσούπολης είναι ένα εργαλείο που μετρά και καταγράφει σε κάρτα αποθήκευσης SD διάφορα στοιχεία του καιρού (θερμοκρασία, υγρασία, ατμοσφαιρική πίεση) αλλά και την φωτεινότητα, την υπεριώδη ακτινοβολία, τα αιωρούμενα σωματιδία ΡΜ10 & ΡΜ2,5 κ.α.

 

Η συσκευή αυτή έχει τη δυνατότητα να στέλνει τις μετρήσεις της ασύρματα, μέσω bluetooth, σε συσκευές που τρέχουν λογισμικό android, όπως ένα smartphone ή tablet. Η συσκευή έχει πάνω της πολλαπλούς αισθητήρες για τις μετρήσεις αλλά και μια οθόνη TFT στην οποία γίνεται απεικόνιση των μεγεθών. Δέχεται 8 επαναφορτιζόμενες μπαταρίες ΑΑ. 

 

Ένας ρομποτοδηγός για άτομα με προβλήματα όρασης 

Η εφεύρεση των «Roboholics» από το 1ο Γενικό Λύκειο Καβάλας είναι ένας Ρομποτοδηγός για άτομα με προβλήματα όρασης. Στην ουσία πρόκειται για ένα μπαστούνι-καθοδηγητή, πάνω στο οποίο εγκαθιστούν διάφορους αισθητήρες, κινητήρες και ρόδες. 

 

Η συσκευή που υπόσχεται να κάνει εύκολη τη ζωή των ανθρώπων με προβλήματα όρασης, λειτουργεί με σχετική αυτονομία, βασιζόμενη σε μία μπαταρία 12Vκαι ένα powerbank 10.000 mAh. Πάνω στο ειδικό μπαστούνι αλουμινίου λειτουργούν δύο ηλεκτροκινητήρες, αισθητήρες κραδασμών, ηχεία κ.α. 

 

Οι Roboholics του 1ου ΓΕΛ Καβάλας συστήνονται: 

«Η ομάδα μας αποτελείται από τέσσερις μαθητές της Πρώτης λυκείου (1ης) και από τον καθηγητή πληροφορικής. Είμαστε τέσσερις έφηβοι ενθουσιασμένοι με την ιδέα της ρομποτικής θέλοντας να βοηθήσουμε, με τα μέσα που διαθέτουμε, ανθρώπους οι οποίοι αντιμετωπίζουν σε καθημερινή βάση δυσκολία μετακίνησης λόγω προβλημάτων οράσεως.

 

Τα άτομα αυτά θα μπορούν να κινούνται με ευκολία κάνοντας χρήση ενός μπαστουνιού-καθοδηγητή. Το συγκεκριμένο μπαστούνι θα περιέχει αισθητήρες υπερήχων, κινητήρες κραδασμών, ηχεία και φυσικά το μικροελεγχτή arduino και σε συνδυασμό με τους κινητήρες και τις ρόδες θα καθοδηγεί το άτομο που θα το χρησιμοποιεί. 

 

Επιπλέον προσδοκούμε να προωθήσουμε την ρομποτική στην Ελλάδα έτσι ώστε άνθρωποι οι οποίοι δεν γνωρίζουν την επιστήμη της ρομποτικής να έρθουν σε επαφή με αυτή. Θα χαρούμε να αντιπροσωπεύσουμε το σχολείο μας στον Πανελλήνιο διαγωνισμό ρομποτικής!».