Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ με ημερομηνία 21/1/2019 η απόφαση του υπουργού Οικονομικών για τα 2.330 ακίνητα αρμοδιότητας υπουργείου Πολιτισμού σε όλη την Ελλάδα, που εξαιρούνται από το Υπερταμείο. Η τελευταία απόφαση που εκδόθηκε στο ΦΕΚ με τις υπογραφές και των υπουργών Τσακαλώτου, Φλαμπουράρη, Δραγασάκη, Βερναρδάκη και Αχτσιόγλου, αναφέρει ότι μετά τη συνεδρίαση της 17ης Ιανουαρίου 2019, ισχύει πλέον η εξαίρεση των εν λόγω ακινήτων από την μεταβίβαση ακινήτων στην ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία "Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε."». 

 

Παράλληλα, όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, συνεχίζεται η διαδικασία ταυτοποίησης των ακινήτων της ως άνω απόφασης του υπουργού Οικονομικών για την έκδοση νέων πράξεων εξαιρετέων (σ.σ. από το «υπερταμείο») ακινήτων ανά υπουργείο ή μεμονωμένα, όπου τούτο απαιτείται.

 

Από το νομό Καβάλας, εξαιρούνται τα εξής ακίνητα: 

--Αρχαιολογικός Χώρος Φιλίππων (μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO) 

--Ζώνη Α΄ και Ζώνη Β΄ Φιλίππων 

--Αρχαιολογικός χώρος «Αμυγδαλιές» Πολυστύλου (τάφοι ρωμαϊκών χρόνων) 

--«Απιδιά» Πολυστύλου (τάφοι παλαιοχριστανικών χρόνων)

--Αρχαιολογικός χώρος «Τούμπα Πολυστύλου» (προϊστορικός οικισμός, ρωμαϊκή εγκατάσταση)

--Κοιμητηριακή Βασιλική 

--Μέγαρο Τόκου (Ιστορικό διατηρητέο μνημείο) 

--Τείχος της χερσονήσου της Παναγίας

--Παλιά καπναποθήκη (αποθήκη αρχαιοτήτων) 

--Κτίριο παλιάς Μεραρχίας 

--Καπναποθήκη επί της οδού Ελευθερίας

--Καπναποθήκες επί των οδών Ηπείρου και Φιλίππου 

 

 

Ικανοποίηση εκφράζουν οι αρχαιολόγοι 

Την ικανοποίησή του για την εξέλιξη εξέφρασε με ανακοίνωσή της η διοίκηση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων ενώ για το θέμα υπήρξε και ανακοίνωση από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Το Υπουργείο εργάστηκε συστηματικά το τελευταίο εξάμηνο για την προστασία της κυριότητας και της διαχείρισης των αρχαιοτήτων και της εν γένει πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως  άλλωστε επιτάσσει το ελληνικό Σύνταγμα και αποτελεί πάγια βούληση της Κυβέρνησης». 

 

Υπουργείο: «ο έλεγχος έγινε υπεύθυνα & ταχύτατα»

Το Υπουργείο ξεκαθαρίζει επίσης ότι: «Η διενέργεια του ελέγχου υλοποιήθηκε υπεύθυνα και συστηματικά σε ελάχιστο χρόνο από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου, οι οποίες εξήγαγαν πλήρη στοιχεία για την ταυτοποίηση υπαγόμενων ακινήτων σε καθεστώς εξαίρεσης από τη μεταβίβαση της κυριότητας, της νομής και της διαχείρισης. Με τον τρόπο αυτό το Υπουργείο Πολιτισμού παρέμεινε προσηλωμένο στον οδικό χάρτη των ενεργειών που εξαρχής είχε εξαγγείλει, προκειμένου α) τα «εξαιρετέα» ακίνητα να αποκτήσουν τη νομική ιδιότητα των «εξαιρεθέντων», β) να καταγραφούν και ταυτοποιηθούν,  γ) να θωρακιστούν θεσμικά. Γι’ αυτό και το Υπουργείο εργάστηκε απερίσπαστο, προκειμένου αυτές οι διαδικασίες να ολοκληρωθούν με τη συνεργασία των υπηρεσιών του σε όλη την επικράτεια, με ακρίβεια και χωρίς καθυστέρηση».

 

Διευρύνεται η λίστα των ακινήτων που μπαίνουν σε καθεστώς προστασίας

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης γίνεται γνωστό ότι το Υπουργείο «έχει ήδη ετοιμάσει μια επιπλέον νομοθετική ρύθμιση που θα ενταχθεί στο υπό ψήφιση σχέδιο νόμου το οποίο έχει κατατεθεί στο Κοινοβούλιο, για τη διεύρυνση του θεσμικού πλαισίου προστασίας της κυριότητας μνημείων ανεξαρτήτως χρονολόγησης, αλλά και αποκλειστικών δικαιωμάτων διαχείρισης και διοίκησης για μνημεία και εν γένει ακίνητα αρμοδιότητάς του, προς τον σκοπό της ασφάλειας δικαίου στο διηνεκές και του αποκλεισμού του κινδύνου χρήσης τους για σκοπούς αλλότριους του προορισμού τους».