Έκτακτη συνεδρίαση πραγματοποίησε το Δημοτικό Συμβούλιο Παγγαίου μετά την απόρριψη της τροπολογίας για τα δίμηνα από τον υπουργό εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη. Παρών στο Δημοτικό Συμβούλιο ήταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Εμμανουηλίδης και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Παναγιωτόπουλος

 

Κατά την ολοκλήρωση του Δημοτικού Συμβουλίου αποφασίστηκε να γίνει μια νέα συνάντηση με τον υπουργό εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη μέσα στην εβδομάδα ώστε να του εξηγήσουν την κατάσταση η οποία έχει διαμορφωθεί στον Δήμο Παγγαίου αλλά και το τι θα συμβεί στην τοπική κοινωνία εάν η υπόθεση καταλήξει στα δικαστήρια. Σε περίπτωση που δεν πεισθεί ο υπουργός τότε ο Δήμος Παγγαίου θα προχωρήσει σε καταγγελίες και άλλων Δήμων ώστε η γενίκευση της κατάστασης να πάρει πανελλαδικές διαστάσεις.

 

Κατά την εισήγηση του ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παγγαίου Κώστας  Γάκης αναφερόμενος στις καταγγελίες του Βασίλη Ξουλόγη είπε: "Η πέτρα του σκανδάλου λείπει. Απέχει με προκλητικό τρόπο."

 

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης επεσήμανε ότι η απόρριψη της τροπολογίας θα επιφέρει μια σειρά από εξελίξεις "ντόμινο" στην τοπική κοινωνία καθώς θα υπάρξει δέσμευση χρηματικών ποσών ακόμα και από επαγγελματίες. Ο κ. Αναστασιάδης ξεκαθάρισε ότι με κανέναν τρόπο και κανένας διμηνίτης δεν θα επιστρέψει οποιοδήποτε χρηματικό ποσό. Όλες τις ευθύνες θα τις επωμιστούν τόσο ο ίδιος όσο και οι δημοτικοί σύμβουλοι.

 

Ο κ. Αναστασιάδης είπε:

Είμαστε εκτεθειμένοι απέναντι στον νόμο. Η ιστορία ξεκίνησε μετά την καταγγελία του κ. Ξουλόγη. Ως Δήμος Παγγαίου προσπαθήσαμε απαντήσουμε με στοιχεία από τον Καλλικρατικό νόμο. Ο κ. Μποροδήμος από τον ΑΣΕΠ έκρινε παράνομες τις προσλήψεις των διμηνιτών και ότι δεν ήταν έκτακτες και κατεπείγουσες ανάγκες. Μέσα σε αυτά ήταν η πρόσληψη προσωπικού από το 2015 με τις συνεχόμενες εκλογικές διαδικασίες αλλά και την φιλοξενία των προσφύγων και μεταναστών. Μετά την καταγγελία ακολούθησε η έρευνα από την οποία προκύπτει ο καταλογισμός των ποσών που έλαβαν οι εργαζόμενοι. Επαναλαμβάνουμε δεν θα ζητήσουμε πίσω τα χρήματα από τους εργαζόμενους. Εμείς θα καταβάλουμε τα ποσά αν όντως καταδικαστούμε και δεν βρεθεί άμεσα λύση. Πρέπει άμεσα να πιέσουμε το υπουργείο και τον υπουργό. Μπορεί να γλιτώσουμε το ποινικό κομμάτι αλλά ο καταλογισμός των ποσών θα το γλιτώσουμε μόνο με τροπολογία. 

 

Όπως είπε ο δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης ο λόγος για τον οποίο δεν πέρασε η τροπολογία ήταν ο φόβος του υπουργού ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα το υπερψηφίσει, παρά τις διαβεβαιώσεις τόσο των 4 βουλευτών του Νομού Καβάλας όσο και του βουλευτή της Ν.Δ. Μάκη Βορίδη.

 

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Εμμανουηλίδης είπε:

Πρέπει να υπηρετηθεί η κανονικότητα και η νομιμότητα. Παράλληλα όμως πρέπει να υπηρετηθεί και η σκοπιμότητα. Η ευθύνη του υπουργού είναι ετεροβαρής. Ο υπουργός είναι υπόλογος για την απόφαση του. Όταν μιλήσαμε μαζί δεν ήταν ούτε θετικός αλλά ούτε και αρνητικός. Δεν μπορώ να ερμηνεύσω την απόφαση του υπουργού. Πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση καθώς το ζήτημα αυτό ταλανίζει ένα Δημοτικό Συμβούλιο για μια ακόμα φορά. Μην ξεχνάνε ότι ακροβατούμε πάνω σε ένα τεντωμένο σχοινί.

 

Την έντονη αντίδραση του εξέφρασε κατά την ομιλία του ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Παναγιωτόπουλος ο οποίος εξέφρασε την αντίθεση του σημειώνοντας ότι δεν είναι σωστό η κυβέρνηση να "πετάει το μπαλάκι" στην Νέα Δημοκρατία.

 

Ακόμα ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε:

Δεν ήξερα κ. συνάδελφε ότι ο κ. Σκουρλέτης θα έλεγε "ΌΧΙ". Χάσαμε την καλύτερη ευκαιρία που μπορούσαμε να απαλλαγούμε από το χρόνιο αυτό πρόβλημα. Στην πολιτική είναι τέχνη να πείθεις όχο μόνο τους δικούς σου αλλά και την αντιπολίτευση. Δεν υπονοώ ότι οι συνάδελφοι βουλευτές της Καβάλας δεν ήθελαν να περάσει η τροπολογία. Αν ήθελε ο υπουργός μπορούσε να το περάσει χωρίς καν να ρωτήσει την αξιωματική αντιπολίτευση. Τι έπιασε τον υπουργό και ήθελε να ρωτήσει την αντιπολίτευση. Πρέπει άμεσα να πεισθεί ο υπουργός. Μόνο αν πάρει διαστάσεις το θέμα και καταλάβουν όλοι ότι κάτι αντίστοιχο μπορεί να συμβεί και σε άλλους Δήμους. Προλαβαίνουμε να καταθέσουμε ξανά την τροπολογία μιας και το δικαστήριο είναι στις 5 Σεπτεμβρίου 2018. Δεν επηρεάζεται η βουλή επειδή λειτουργούν τα θερινά τμήματα.

Παρόντες κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Παγγαίου ήταν ο Μακάριος Λαζαρίδης και ο Γιάννης Πασχαλίδης.